to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Black Friday… εξάντλησης για τους εργαζόμενους: Τι έδειξαν οι έλεγχοι του Σ.ΕΠ.Ε. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Οι σχεδόν 100 έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), κατά τη διάρκεια της φετινής Black Friday, επιβεβαίωσαν τις “εκπτώσεις” στα εργασιακά δικαιώματα αλλά και την τάση συμμόρφωσης των παραβατικών εργοδοτών, όταν λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί


Τείνει να παγιωθεί ως έθιμο και στη χώρα μας παρ’ ότι ευνοεί σχεδόν αποκλειστικά τις μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες δημιουργούν μια ακόμη ευκαιρία να ξεπουλήσουν το μεγάλο τους στοκ, που μόνο αυτές έχουν την δυνατότητα να διατηρούν, ενώ επιβάλλει εξαντλητικό ωράριο και εντατικοποίηση της εργασίας για τους υπαλλήλους: η Black Friday επαναλήφθηκε και φέτος στην Ελλάδα ευτυχώς χωρίς τα ακραία φαινόμενα, που έχουμε δει στην Αμερική, όπως θανάτους και τραυματισμούς πολιτών που ξημέρωνονται έξω από τα καταστήματα,για να προλάβουν τις «απίθανες και μοναδικές προσφορές» και ταυτόχρονα λιποθυμίες πωλητών και πωλητριών, οι οποίες καλούνται να εξυπηρετούν «non-stop». 

Σίγουρα όμως αποτέλεσε ακόμα μία εξαντλητική ημέρα για τους εργαζόμενους, κακοπλήρωμένους στην πλειοψηφία τους, στους κλάδους  που ευνοήθηκαν από το “εκπτωτικό event” (τα καταστήματα με ηλεκτρονικά είδη και αυτά με είδη ένδυσης και υπόδησης).

Κατά τη φετινή Black Friday, δηλαδή την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε συνολικά 98 κεντρικά εμπορικά πολυκαταστήματα της Αττικής (στην οδό Ερμού, στο εμπορικό κέντρο River West και στο Mall του Αμαρουσίου) και της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, σε 23 από αυτές τις επιχειρήσεις εντοπίστηκαν παραβάσεις που αφορούσαν χρονικά όρια εργασίας και υπερωριακή απασχόληση εργαζομένων αλλά και ζητήματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις κλήθηκαν σε παροχή γραπτών εξηγήσεων, όπως προβλέπεται από τον νόμο, πριν οι υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων.

Αποδίδουν οι έλεγχοι - Ενταντικοποίηση ενόψει Χριστουγέννων

Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος εντοπίστηκαν σχεδόν οι ίδιες σε αριθμό παραβάσεις με πέρυσι, κατά την πρώτη δηλαδή χρονιά που ο θεσμός της καταναλωτικής φρενίτιδας ήρθε στη χώρα μας, παρ’ ότι το 2017 έγιναν περισσότεροι έλεγχοι. 

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Black Friday του 2016 είχαν διενεργηθεί 65 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 21 επιχειρήσεις. 

Το γεγονός αυτό, η μείωση δηλαδή των παραβάσεων, δείχνει ότι η λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, προϊόν πολιτικής βούλησης, μετά από μία περίοδο αποψίλωσης και απαξίωσης του Σ.ΕΠ.Ε., αποδίδει και αναγκάζει τους εργοδότες να συμμορφωθούν με την ισχύουσα νομοθεσία.

Επιπρόσθετα, οι στοχευμένοι έλεγχοι μέσω της χρήσης του πληροφοριακού συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”, καθιστούν πολύ πιο αποτελεσματικές τις παρεμβάσεις του Σ.ΕΠ.Ε. οι οποίοι διενεργούνται στις ώρες, τις περιοχές και τις επιχειρήσεις που εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα για παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 

Ταυτόχρονα, ο επανέλεγχος, όπως απέδειξε και η φετινή Black Friday, φαίνεται να συμβάλει ιδιαίτερα στη συμμόρφωση των παραβατικών επιχειρήσεων.

Οι έλεγχοι θα εντατικοποηθούν ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του Σ.ΕΠ.Ε., με έμφαση στους κλάδους του επισιτισμού, της παροχής υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου

Κυριαρχεί η μερικώς αδηλωτη εργασία

Ένα βασικό συμπέρασμα από τους ελέγχους, είναι η επιβεβαίωση ότι κυρίαρχη τάση αποτελεί πλέον η μερικώς αδήλωτη εργασία: ο εργαζόμενος είναι δηλωμένος για 8ωρο αλλά αναγκάζεται να δουλεύει 10ωρα και 12ωρα με ό,τι συνέπειες αυτό έχει και για την ασφάλειά του, ειδικά σε κλάδους όπως αυτός της βιομηχανίας. 

Παράλληλα, όλες οι απλήρωτες ώρες υπερωριακής εργασίας καθώς και αυτές της “μαύρης” εργασίας είναι χαμένα χρήματα για τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για αυτό το λόγο, τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας “πηγαίνουν” στα ασφαλιστικά ταμεία. 

Όπως ανέφερε ο Ειδικός Γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε., Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας τη Δευτέρα στην ΕΡΤ, το πρώτο εξάμηνο του 2017 πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 28.000 έλεγχοι και οι κυρώσεις ξεπερνούν τα 17 εκατομμύρια ευρώ, τα μισά εκ των οποίων έχουν ήδη εισπραχθεί.

Το Σ.ΕΠ.Ε. δηλώνει ότι θα συνεχίσει τη δράση του για την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και υπενθυμίζει ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στον τηλεφωνικό αριθμό 15512 ή στα κατά τόπους τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)