to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:05 | 28.11.2013

πηγή: typologies.gr

Κοινωνία

Bιομηχανία απ’ ευθείας αναθέσεων από τον Ειδικό Διαχειριστή της ΔΤ, Γκίκα Μάναλη

Κάθε μέρα υπογράφονται από τον Ειδικό Διαχειριστή του λουκέτου της ΕΡΤ, Γκίκα Μάναλη δυο, τρεις ή και τέσσερις αναθέσεις έργου σε ιδιώτες για την προμήθεια υλικού, μέσων, ανθρώπων και εργασίας.


Ο Γκίκας Μάναλης με μια υπογραφή του και χωρίς κανένα έλεγχο - πέρα από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου οικονομικών, αποφασίζει τη διάθεση χιλιάδων ευρώ με πρόχειρους διαγωνισμούς ή με απευθείας αναθέσεις.

Η «βιομηχανία των αναθέσεων» ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου και συνεχίστηκε με καταιγιστικούς ρυθμούς μετά τις 12 Νοεμβρίου. Αυτό το διάστημα το υπουργείο Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός Π.Καψής «κατοχυρώθηκαν» νομικά με τις αλλεπάλληλες υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες συμπλήρωσαν, εκ των υστέρων την απόφαση λουκέτου της 11ης Ιουνίου.

Το γεγονός είναι πρωτοφανές για τη λειτουργία του κράτους και αποδεικνύει την καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατίας και διαφάνειας. Με θράσος πλέον καταπατείται και η απόφαση του ΣΤΕ που μιλούσε για «προσωρινό» καθεστώς λειτουργίας της Δ.Τ. Με τις συνεχείς όμως αλλαγές καθιερώνεται η Δ.Τ ως το κρατικό-κυβερνητικό κανάλι που δεν ελέγχεται θεσμικά και οικονομικά, παρά μόνο από τον «εαυτό» του, δηλαδή από τον Γκίκα Μάναλη.

Στην ΕΡΤ που κατήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς και ο Σίμος Κεδίκογλου ως «άντρο της διαφθοράς» όλες οι αποφάσεις αναθέσεων, περνούσαν από έλεγχο διαφόρων επιτροπών, όπως κοστολογίου κ.λ.π και μετά εγκρίνονταν από τα μέλη του ΔΣ της εταιρείας τα οποία επίσης ελέγχονταν για τις πράξεις τους. Οι εισαγγελικές παρεμβάσεις και οι εκθέσεις των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, αυτό ακριβώς πιστοποιούν. Στην περίπτωση του Γκίκα Μάναλη, Ειδικού  Διαχειριστή, τοποθετημένου από τον Γιάννη Στουρνάρα, διαχειριστή εκατομμυρίων ευρώ, δεν υπάρχει κανένας απολύτως θεσμικός έλεγχος στις πράξεις του και καμία λογοδοσία για τις δεκάδες πλέον των αναθέσεων για τη λειτουργία της Δ.Τ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)