to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:25 | 14.05.2017

Διεθνή

#BeltandRoad: Τι είναι οι Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού

Ξεκίνησε σήμερα και σε αυτό συμμετέχει και ο Α. Τσίπρας. Στα χνάρια του μυθικού δρόμου του μεταξιού θα δημιουργηθεί ένας νέος που θα συνδέει 3 ηπείρους. Ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο του κινέζου προέδρου με συν και πλην.


Η οικογενειακή φωτογραφία προορίζεται για την αιωνιότητα. Εκτός από τον οικοδεσπότη κινέζο πρόεδρο Ξι Γιπίνγκ θα βρίσκονται ο έλληνας πρωθυπουργός, ο ρώσος πρόεδρος, ο τούρκος ομόλογός του, οι ισόβιοι πρόεδροι της Λευκορωσίας και του Καζαχστάν και ο αμφιλεγόμενος πρωθυπουργός των Φιλιππίνων. Πρόκειται για ένα διπλωματικό γεγονός της χρονιάς για την Κίνα, ακόμη κι αν οι προσκεκλημένοι δεν είναι όλοι θιασώτες των δημοκρατικών ιδεωδών, όπως σημειώνουν οι επικριτές.  Η συνάντηση υπηρετεί μια φανταστική ιδέα που έχει ιστορικές καταβολές. 

«Το πιο φιλόδοξο γεωπολιτικά σχέδιο»

Ο νέος δρόμος θα ενώνει την Ασία με την Αφρική και την Ευρώπη

Ο νέος δρόμος θα ενώνει την Ασία με την Αφρική και την Ευρώπη

Πρόκειται για την δημιουργία ενός σύγχρονου Δρόμου του Μεταξιού, ενός μοντέρνου δικτύου κατά μήκος του μυθικού εμπορικού δρόμου που συνέδεε την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη, δια ξηράς και θαλάσσης.  Όπου κάποτε διακινούνταν μετάξι, μπαχαρικά, τσάι, χρυσός, πορσελάνη και ασήμι, θα "οργώνουν" τραίνα μεγάλης ταχύτητας, αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου, θα δημιουργούνται δρόμοι και λιμάνια και θα κατοικούν επιχειρηματίες σε νέες οικονομικές ζώνες. Είναι το πιο φιλόδοξο γεωπολιτικά και οικονομικό σχέδιο του κινέζου προέδρου, που ξεκίνησε το 2013 αρχικά με 40 δις δολάρια. Το σχέδιο είναι γνωστό ως «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού ή «One Belt, One Road», ένας δρόμος, μια ζώνη. Στη συνάντηση κορυφής που ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχιστεί αύριο, συμμετέχουν 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, 110 χώρες στέλνουν εκπροσώπους, ένα γεγονός πολλών μεγατόνων.

Ενώ ο Ντοναλντ Τράμπ περιχαρακώνεται εμπορικά, η Κίνα προσπαθεί να καλύψει το κενό για να εκπληρώσει το «μεγάλο κινεζικό όνειρο αναγέννησης» μιας παγκόσμιας δύναμης. «Τι διαθέτει η Κίνα;» αναρωτιέται ο Τομ Μίλερ, συγγραφέας ενός βιβλίου γι αυτήν την πρωτοβουλία. «Δεν διαθέτει μεγάλο στρατό, πολλούς φίλους, αλλά έχει χρήματα και οικονομικό βάρος και θέλει μέσω νέων εμπορικών διόδων να οδηγούν όλοι οι δρόμοι στην Κίνα», υποστηρίζει.

Πηγή: Deutsche Welle

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα ότι η εμπορική και οικονομική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη –Ένας δρόμος» πρέπει να υλοποιηθεί σ' έναν δρόμο ειρήνης, ευημερίας, ενθαρρύνοντας την καινοτομία και διασυνδέοντας διαφορετικούς προϋπολογισμούς.

“Οι αρχαίοι δρόμοι του μεταξιού ευδοκίμησαν σε περιόδους ειρήνης, αλλά έχασαν την δυναμική τους, σε καιρούς πολεμικών συγκρούσεων. Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη –Ένας δρόμος» απαιτεί ένα ειρηνικό και σταθερό περιβάλλον,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Σι. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

tags: Κίνα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)