to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:29 | 17.07.2013

Οικονομία

BBC: «Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μέσω ΤΑΙΠΕΔ»

Την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων εξετάζει σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα το BBC.


Αρχικά, γίνεται αναφορά στην πώληση του ΟΠΑΠ και στις διαφωνίες που υπάρχουν σχετικά με μελλοντικές συμβατικές υποχρεώσεις του οργανισμού να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένους ελληνικούς παρόχους τεχνολογίας. «Όχι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μία συναλλαγή που έμοιαζε τελειωμένη δεν είναι τελικά», αναφέρει ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου. 

Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά σε αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ και την απόσυρση της Gazprom εν μέσω γενικότερων γεωπολιτικών παιχνιδιών.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα υπολείπεται κατά τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο του φετινού στόχου εσόδων των 2,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο Στέλιος Σταυρίδης, επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, επιμένει ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος του 2014, «αν δεν υπάρξουν πολιτικές κρίσεις και αν οι εμπλεκόμενοι δράσουν υπεύθυνα και κάνουν τη δουλειά τους».

Ο ανταποκριτής του BBC σημειώνει πως οι επίδοξοι αγοραστές των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων περιορίζονται σε έναν ή δύο στο τέλος της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης και αυτός είναι ένας λόγος των χαμηλών τιμών πώλησης που έχουν επιτευχθεί.

Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά, «πρόκειται στην ουσία για ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων, τα οποία οι Έλληνες αντιμετωπίζουν ως συλλογικό περιουσιακό δικαίωμά τους». 

Δηλώσεις στο BBC κάνει και ο ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης, λέγοντας ότι η διαδικασία ήταν μια καταστροφή από την αρχή, όταν η τρόικα είχε πει ότι μπορούσαν να συγκεντρωθούν 50 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις. Προσθέτει ότι χρειάζεται ισχυρότερος έλεγχος του κράτους επί των τομέων των περιουσιακών στοιχείων που πωλούνται και να διασφαλιστεί πως οι υποψήφιοι αγοραστές είναι περισσότεροι του ενός πλειοδότη για κάθε πώληση. 

Το ρεπορτάζ κλείνει με αναφορά στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, το οποίο έρχεται προς πώληση τον Οκτώβριο. Για την ώρα, όπως είναι εγκαταλελειμμένο «στέκεται ως ένα σύγχρονο μνημείο της φαινομενικής ανικανότητας της Ελλάδας να αξιοποιήσει τα καλύτερα περιουσιακά της στοιχεία». Πάντως ο ανταποκριτής του BBC προσθέτει ότι ένα νέο παραλιακό μέτωπο για την Αθήνα θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής.

Πηγή: skai.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)