to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:33 | 23.12.2019

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

BBC: Το Ισλαμικό Κράτος αναδύεται από τα ερείπιά του στο Ιράκ

Τα μέλη της οργάνωσης είναι πλέον πιο εκπαιδευμένα και πιο επικίνδυνα απ’ ό,τι ήταν τα μέλη της Αλ Κάιντα, υποστηρίζει στο BBC ο Λαχούρ Ταλαμπανί, ανώτατος αξιωματούχος της κουρδικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας


Αυξανόμενες ενδείξεις ότι το Ισλαμικό Κράτος αναδιοργανώνεται στο Ιράκ, δύο χρόνια μετά και την πτώση του τελευταίου προπυργίου του «χαλιφάτου» στη χώρα, υποστηρίζουν ότι έχουν στη διάθεσή τους αξιωματούχοι των κουρδικών και δυτικών μυστικών υπηρεσιών επισημαίνοντας ότι οι επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης έχουν ενταθεί.

Τα μέλη της οργάνωσης είναι πλέον πιο εκπαιδευμένα και πιο επικίνδυνα απ’ ό,τι ήταν τα μέλη της Αλ Κάιντα, υποστηρίζει στο BBC ο Λαχούρ Ταλαμπανί, ανώτατος αξιωματούχος της κουρδικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

«Έχουν καλύτερες τεχνικές, καλύτερη τακτική και πολύ περισσότερα χρήματα στη διάθεσή τους», εξηγεί ο Ταλαμπανί και προσθέτει ότι τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους «έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν οχήματα, όπλα, εξοπλισμό, καθώς και προμήθειες σε τρόφιμα». «Από τεχνολική άποψη έχουν επίσης περισσότερες γνώσεις. Είναι πιο δύσκολο να τους εξουδετερώσουμε», σημειώνει ο Ταλαμπανί.

Στη βάση του, στη Σουλεϊμανίγια, στους λόφους του Ιρακινού Κουρδιστάν, υπάρχει γενικώς η εικόνα μίας οργάνωσης, η οποία τους τελευταίους 12 μήνες έχει επιδοθεί στην ανασυγκρότησή της από τα ερείπια του «χαλιφάτου». «Βλέπουμε ότι οι δραστηριότητές τους αυξάνονται τώρα, οπότε υποθέτουμε ότι η φάση της ανασυγκρότησης έχει πλέον ολοκληρωθεί», δηλώνει ο Ταλαμπανί, ο οποίος είναι επικεφαλής της υπηρεσίας Ζανιάρι, μία από τις δύο μυστικές υπηρεσίες στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Το νέο Ισλαμικό Κράτος είναι πολύ διαφορετικό, σύμφωνα με τον Ταλαμπανί. Δεν ενδιαφέρεται πλέον να κατέχει κανένα έδαφος, διότι δεν θέλει να είναι στόχος. Αντ’ αυτού, όπως οι προκάτοχοί τους στην Αλ Κάιντα, τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους αναπτύσσονται στα βουνά Χαμρίν του Ιράκ. «Αυτός είναι ο νέος κόμβος της οργάνωσης. Τα βουνά είναι πολλά και συνεπώς πολύ δύσκολο για τον ιρακινό στρατό να τα ελέγξει. Υπάρχουν πολλά καταφύγια και πολλές σπηλιές», εξηγεί.

Οι αναταραχές στη Βαγδάτη ενισχύουν την ενδυνάμωση του νέου Ισλαμικού Κράτους, καταλήγει ο Ταλαμπανί επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι αυτό είναι «ο παράδεισος ή τα Χριστούγεννα που φέτος ήρθαν νωρίς για το Ισλαμικό Κράτος».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)