to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:04 | 13.11.2012

left.gr

Οικονομία

BBC: Η Ελλάδα εξασφαλίζει καθυστέρηση αλλά ο πόνος παραμένει

Σημερινό δημοσίευμα του BBC: Το πρόβλημα της Ελλάδας παραμένει άλυτο


Το ελληνικό δράμα, το οποίο απασχολεί την Ευρώπη για σχεδόν τρία χρόνια, συνεχίζει. Ένα άλλο κεφάλαιο ανοίγει. Το πρόβλημα παραμένει άλυτο  


Το BBC με σημερινό του δημοσίευμα τονίζει ότι «οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έδωσαν στην Ελλάδα άλλα δύο χρόνια για να κάνει τις περικοπές που έχει υποσχεθεί. Αυτή είναι μια μικρή ανταμοιβή για τον έλληνα Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά για την υπερβολική πίεση που άσκησε στο Ελληνικό κοινοβούλιο, για ακόμη έναν γύρο φορολογικών αυξήσεων και περικοπών δαπανών. Αυτό που οι υπουργοί Οικονομικών δεν έκαναν ήταν να συμφωνήσουν για την απελευθέρωση περαιτέρω χρηματοδότησης για την Ελλάδα.»

Στην συνέχεια το βρετανικό δίκτυο επισημαίνει ότι η απειλή για έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει "απενεργοποιηθεί", με εντολή της Μέρκελ ήδη από αρχές Αυγούστου.


"Σχεδόν σίγουρα, η συμφωνία θα πρέπει να γίνει και η Ελλάδα θα πάρει τα χρήματά της. Ο λόγος είναι πολιτικός.


Η απόφαση για να βοηθήσουν την Ελλάδα ελήφθη στις αρχές Αυγούστου. Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ έριξε το σύνθημα ότι η πιθανότητα η Ελλάδα να αφήσει το ευρώ, φεύγει από το τραπέζι. Είπε  τους πολιτικούς της συμμάχους της να σταματήσουν να μιλάνε γι 'αυτό. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι δεν θα επιτρέψει την ελληνική έξοδο.

Πάνω απ 'όλα, σε χρονιά γερμανικών εκλογών, η κ. Μέρκελ θέλει την ελληνική κρίση να υποχωρήσει".

Στο τέλος, αναλύεται η δυσκολία της τελικής συμφωνίας για επιμήκυνση, καθώς αυτό σημαίνει ένα μεγαλύτερο πακέτο αξίας 25-30 δις, καθώς και θα χρειαστεί έγκριση από μια σειρά εθνικά κοινοβούλια.


Ακόμη, επισημαίνεται στο άρθρο, δεν εμπνέει καμία αισιοδοξία η προοπτική βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στις παρούσες συνθήκες.

«Ο σημερινός στόχος για το χρέος είναι να γίνει ως ποσοστό του ΑΕΠ 120% μέχρι το 2020. Αυτό έχει πλέον φτάσει έως το 2022, αν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιμένει ότι πρέπει να επιμείνουμε στην αρχική ημερομηνία.

Σχεδόν κανείς δεν πιστεύει αυτόν το στόχο – ανεξαρτήτως ημερομηνίας. Το σημερινό χρέους πλησιάζει το 190% του ΑΕΠ. Η επιστροφή στην ανάπτυξη θα πρέπει να είναι όχι μόνο γρήγορη αλλά και να γίνει ρεκόρ στην επίτευξη των στόχων. Έτσι, αργά ή γρήγορα, η Ελλάδα θα χρειαστεί είτε περισσότερα χρήματα ή μια αναδιάρθρωση του χρέους της.



Υπάρχει περαιτέρω τροφή για σκέψη: η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν σταθερά υποτιμήσει τις επιπτώσεις από τις περικοπές των δαπανών στην πραγματική οικονομία, οι οποίες είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι προβλέπεται.

Και όμως, με τα τελευταία μέτρα που πέρασαν από το ελληνικό κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, οι περισσότερες περικοπές είναι ακόμη στον δρόμο. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ επαίνεσε τους Έλληνες για την ισχυρή αποφασιστικότητα για την εφαρμογή του νέου προγράμματος, παράλληλα το ονόμασε ως 'πολύ φιλόδοξο'.


Κλείνοντας ο αρθρογράφος επισημαίνει την πολιτική αστάθεια στην χώρα.



«Ένα δεύτερο ζήτημα είναι η πολιτική αστάθεια. Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα είναι εύθραυστος. Αργά ή γρήγορα,  θα πρέπει να γίνουν εκλογές και μπορει ο νικητης να βγει από τα κόμματα που στέκονται κατά της λιτότητας.

Σημαντικές μεταρρυθμίσεις έγιναν στην Ελλάδα, αλλά την «επιστροφή στην αειφόρο ανάπτυξη» για την οποία μίλησε ο Jean-Claude Juncker, ο οποίος είναι επικεφαλής του Eurogroup, είναι πολύ δύσκολο να την φανταστεί κανείς. Και υπομονή στην Ελλάδα με την λιτότητα, εξαντλείται.»


Διαβάστε το δημοσίευμα στα αγγλικά εδώ
tags: Eurogroup, ΜΜΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)