to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:58 | 15.10.2013

Πολιτισμός

Το BBC για τη Λυρική Σκηνή: Η επιτυχία τιμωρείται με μείωση της επιχορήγησης!

Για ένα "κράτος Σταχτοπούτα", που ανταμείβει τον άνθρωπο που έσωσε την Εθνική Λυρική Σκηνή από τη χρεωκοπία με περικοπή της επιχορήγησής της για το 2013 κατά 4 εκατομμύρια επιπλέον, κάνει λόγο σε εκτενή ραδιοφωνική ανταπόκριση από την Αθήνα ο βρετανικός ραδιοφωνικός σταθμός BBC 4, υπό τον τίτλο «Από την τραγωδία στον θρίαμβο».


Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, που μεταδόθηκε την Κυριακή το βράδυ στην εκπομπή Broadcasting House του Πάντι Ο' Κόνελ, ο απεσταλμένος του BBC στην Αθήνα Άντριου Μπόμφορντ επισκέφθηκε τους χώρους όπου γίνονται εντατικές πρόβες για τη Σταχτοπούτα του Ροσίνι. Εκεί συνομίλησε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ Μύρωνα Μιχαηλίδη, ο οποίος χαρακτήρισε «εφιάλτη» την κατάσταση που ανέλαβε πριν δύο χρόνια. «Όταν ανακοινώθηκε η τοποθέτησή μου στην ΕΛΣ, ενώ ήμουν καλλιτεχνικός διευθυντής στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, οι φίλοι μου αναρωτιόντουσαν αν είμαι τρελός» είπε χαρακτηριστικά. Αυτός ο «τρελός», σημειώνει ο Μπόμφορντ, κατάφερε να ρίξει το χρέος κατά 75% μέσα σε δύο χρόνια.

Ο δημοσιογράφος μιλά εντυπωσιασμένος για τη συναυλία στη Βαρβάκειο, την ανοιχτή δοκιμή στο λιμάνι του Πειραιά και το αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας. «Ο κόσμος ήταν πολύ ευτυχής, αλλά και εμείς οι καλλιτέχνες το ίδιο, γιατί η τέχνη είναι επικοινωνία και γενναιοδωρία. Είναι κάτι σαν μια μεγάλη αγκαλιά για τον κόσμο. Είναι μια μεγάλη αγκαλιά για τους Έλληνες που περνούν δύσκολα» τόνισε η μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη.

Από τη μεριά της, η σκηνοθέτις Ροδούλα Γαϊτάνου, που εργάζεται στην Royal Opera του Λονδίνου και ετοιμάζει πυρετωδώς την νέα παραγωγή της Σταχτοπούτας, τόνισε μιλώντας για τις περικοπές στον πολιτισμό σε Ελλάδα και Αγγλία: «Η νοοτροπία και η αντιμετώπιση των εμποδίων από τους Έλληνες και τους Άγγλους είναι η ίδια. Προσπαθούμε όλοι να είμαστε δημιουργικοί και εφευρετικοί με τα λίγα μέσα που έχουμε πλέον».

Στην εκπομπή του βρετανικού ραδιοφώνου μίλησε επίσης και ο διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Γιάννης Τροχόπουλος, που αναφερόμενος στη νέα έδρα της ΕΛΣ και της Εθνικής Βιβλιοθήκης τόνισε ότι «δημιουργούμε ένα νέο σπίτι για τους νέους και όλους του Έλληνες», ενώ ο Βρετανός δημοσιογράφος, που επισκέφθηκε το εργοτάξιο του ΚΠΙΣΝ έκανε λόγο για "γερανούς που εργάζονται με αργές κινήσεις κάτω από τον γαλάζιο ουρανό, σαν ένας μαέστρος να διευθύνει μια 'συμφωνία της κατασκευής'»...

Σημειώνεται ότι o μέσος όρος ακροαματικότητας της εκπομπής του BBC κυμαίνεται στα 3,5 εκατομμύρια ακροατών σε όλη την Μ. Βρετανία. Την εκπομπή μπορεί κανείς να ακούσει μέσω Διαδικτύου στο http://www.bbc.co.uk/programmes/b03cd94t.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)