to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:01 | 21.09.2017

Πολιτική

«Back to Work now»: Η παρέμβαση της Ράνιας Αντωνοπούλου σε διεθνές συνέδριο - Ευρωπαϊκή αναγνώριση για πρόγραμμα υποστήριξης ανέργων

Η παρέμβαση που γίνεται στην Ελλάδα, μέσω της κοινωφελούς εργασίας, για την υποστήριξη μακροχρόνια ανέργων μεγάλης ηλικίας, προβλήθηκε σε διεθνές συνέδριο στη Βιέννη ως μία από τις «βέλτιστες πρακτικές στην Ευρώπη», τονίζει σε αποψινές δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.


Το συνέδριο «Back to Work now» (σ.σ. «Επιστροφή στην εργασία τώρα») πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του αυστριακού υπουργείου Εργασίας. Η αναπληρώτρια υπουργός παρουσίασε τον σχεδιασμό και τα μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα των προγραμμάτων της «νέας γενιάς κοινωφελούς εργασίας», τόσο για τους μακροχρόνια ανέργους μεγάλης ηλικίας όσο και για τις τοπικές κοινωνίες, επισημαίνοντας στην παρέμβασή της, πως τα υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας και η επανένταξη των ανέργων μεγάλης ηλικίας στην αγορά εργασίας αποτελούν κοινό πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη, ανεξαρτήτως των ποσοστών ανεργίας του κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ.

Όπως σημειώνει στις δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Αντωνοπούλου, η ομιλία της στο συνέδριο, «όχι απλώς έτυχε μεγάλης αποδοχής, αλλά ζητήθηκε από διάφορα κράτη-μέλη να υπάρξει και συνεργασία με την Ελλάδα, καθώς κατέστη σαφές πως ο σχεδιασμός αυτός μπορεί να λειτουργήσει και σε άλλες χώρες».

Κατά την άποψή της, είναι πολύ σημαντικό να φαίνεται το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας, γιατί, όπως επισημαίνει, ο διεθνής Τύπος είχε συνηθίσει (όχι τον τελευταίο καιρό, γιατί έχει αλλάξει το κλίμα) να αντιμετωπίζει γενικά την Ελλάδα σαν μία χώρα η οποία δεν καινοτομεί, δεν μπορεί να βγει από αυτή την κρίση, και εν γένει σαν μία χώρα η οποία πρέπει να ακούει τι κάνουν οι άλλοι.

Σπάνια, όπως παρατηρεί η κ. Αντωνοπούλου, βγαίνει στην επιφάνεια η δουλειά που κάνουν, τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και οι υπηρεσίες του Δημοσίου και οι πολιτικοί, για να γυρίσουν σελίδα στην Ελλάδα με ταχύτατο ρυθμό.

«Εμείς προσκληθήκαμε στο συνέδριο γιατί είχε «διαρρεύσει» ότι η παρέμβαση που κάνουμε είναι πολύ καλή πρακτική, διότι εναλλακτικές (όπως η κατάρτιση των ανέργων και η προσπάθεια τοποθέτησής τους στον ιδιωτικό τομέα μέσω της κάλυψης τμήματος του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους της απασχόλησής τους), έχει αποδειχθεί πως για την ηλικιακή ομάδα των μακροχρόνια ανέργων, δεν φέρνουν αποτελέσματα, άρα ξοδεύουμε χρήματα άδικα». 

Eργασία με κοινωνικό αποτύπωμα

Στο συνέδριο, η ίδια εξήγησε τον προγραμματισμό του υπουργείου, το τι γίνεται από πλευράς διαφάνειας και υποστήριξης των πολιτών, με το πιο σημαντικό να είναι πως οι άνεργοι δεν προσλαμβάνονται για οκτώ μήνες για να βρουν μία προσωρινή θέση εργασίας, αλλά τα έργα στα οποία συμμετέχουν ως εργαζόμενοι, αφήνουν ένα μεγάλο κοινωνικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, από αυτούς τους εργαζόμενους επισκευάζονται μικρά σχολεία, ανοίγουν παιδικές χαρές που δεν λειτουργούσαν, κατασκευάζονται πεζοδρόμια τα οποία δεν ήταν προσβάσιμα για άτομα με ειδικές ανάγκες, και ανοίγουν παραλιακές περιοχές τις οποίες δεν μπορούσε κανείς να πλησιάσει.

«Αφήνεται λοιπόν ένα αποτύπωμα, και έτσι κανείς γνωρίζει ότι δεν πηγαίνουν χαμένα τα χρήματα, αλλά υπάρχει και μία αμφίδρομη σχέση στο ότι ωφελείται ο πρώην άνεργος, και ο πρώην άνεργος ωφελεί την τοπική κοινωνία» αναφέρει χαρακτηριστικά η αν. υπουργός.

Γι' αυτόν όλο τον σχεδιασμό επιδείχθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες από τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως αναφέρει, ενώ για την ίδια, όπως σημειώνει στις δηλώσεις, το πλέον ενδιαφέρον ήταν πως άκουσε πολίτες, πολιτικούς, δημόσιους υπαλλήλους και τον ιδιωτικό τομέα, να καταγράφουν μία ανάγκη που υπάρχει σήμερα: «Να ξανασκεφθούμε τις πολιτικές απασχόλησης, να μπορέσουμε δηλαδή να φέρουμε κοινωνική συνοχή στα κράτη-μέλη, αλλά και να αναδειχθεί το πρόσωπο της κοινωνικής Ευρώπης, γιατί αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, ή τουλάχιστον προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που οι ίδιοι οι πολίτες αντιμετωπίζουν». 

«Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε εργαλεία του παρελθόντος σε μια νέα εποχή, και η νέα εποχή δεν είναι μόνον για τις χώρες που έχουν περάσει από μεγάλη κρίση. Η νέα εποχή είναι αυτή που έρχεται μπροστά μας λόγω μεγάλων αλλαγών στον επενδυτικό τομέα, που σημαίνει ότι πολύς κόσμος δεν θα μπορεί να βρει δουλειά - και τι πρέπει να κάνουμε; Πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Και αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα που βγήκαν από το συνέδριο», καταλήγει στις δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)