to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:10 | 01.02.2018

Διεθνή

Αζερμπαϊτζάν: Ο απερχόμενος πρόεδρος Αλίεφ θα είναι υποψήφιος για τέταρτη θητεία στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003 που διαδέχθηκε τον πατέρα του, θα είναι ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε σήμερα ο εκτελεστικός γραμματέας του κόμματος.


Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι. Αν νικήσει στις εκλογές, ο 56χρονος Αλίεφ θα κερδίσει μια τέταρτη προεδρική θητεία.

Λόγω των τεράστιων ενεργειακών αποθεμάτων και της στρατηγικής σημασίας γεωγραφικής θέσης του Αζερμπαϊτζάν, η Ευρώπη βασίζει σε μεγάλο βαθμό στη χώρα αυτή τις ελπίδες της για να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία. Επικριτές υποστηρίζουν ότι το γεγονός αυτό έχει αμβλύνει τις δυτικές επικρίσεις κατά της διακυβέρνησης του Αλίεφ.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν πως η διακυβέρνησή του είναι αυταρχική και πως η κυβέρνησή του καταστέλλει συστηματικά τους διαφωνούντες. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

Ο Ιλχάμ Αλίεφ διαδέχθηκε τον πατέρα του, τον Χαϊντάρ, ο οποίος κυβέρνησε το Αζερμπαϊτζάν αρχικά στο πλαίσιο της Σοβιετικής Ένωσης ως επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος και στη συνέχεια ως πρόεδρος μετά την ανεξαρτησία.

Ενίσχυσε τη θέση του στην εξουσία με δύο δημοψηφίσματα, ένα το 2009, με το οποίο κατήργησε το όριο των δύο προεδρικών θητειών, και ένα άλλο το 2016, με το οποίο παρέτεινε από πέντε σε επτά χρόνια τη θητεία του αρχηγού του κράτους, ενέργειες που οι επικριτές του θεωρούν παράνομες και μη δημοκρατικές.

Οι προεδρικές εκλογές έχουν προγραμματισθεί για τις 17 Οκτωβρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)