to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:33 | 08.02.2015

Κοινωνία

Αυξήθηκε ο αριθμός των ζευγαριών που επιλέγει το Σύμφωνο Συμβίωσης

Ο αριθμός των ζευγαριών που επιλέγει το Σύμφωνο Συμβίωσης αντί του γάμου αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Η αύξηση υπολογίζεται σε 30% ετησίως.


Το 2014 υπογράφηκαν 1.568 Σύμφωνα Συμβίωσης, ενώ τον πρώτο μήνα του 2015, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «Καθημερινή», υπογράφηκαν ήδη 143 Σύμφωνα, όσα περίπου είχαν συναφθεί το 2009 (161), που ήταν και η πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου θεσμού.

Σύμφωνο Συμβίωσης στην Ευρώπη

Το σύστημα μπορεί να είναι «καινούργιο» και να χαρακτηρίζεται ως «πρωτοποριακό», αλλά σε άλλες χώρες της Ευρώπης ισχύει πολλά χρόνια τώρα και μάλιστα, συμπεριλαμβάνει και τα ομόφυλα ζευγάρια -τα οποία στην περίπτωση της Ελλάδας και της Λιθουανίας είναι «εκτός».

Στη Γαλλία το Σύμφωνο ισχύει από το 1999. Το 2012 υπογράφηκαν 160.231 Σύμφωνα, εκ των οποίων τα 153.287 αφορούσαν ετερόφυλα ζευγάρια, ενώ αντίστοιχα τελέστηκαν και 241.000 γάμοι.

Φθηνότερο και από τον πολιτικό γάμο

Η θεαματικά αυξητική τάση του οφείλεται πρωτίστως στο κόστος. Θεωρείται φθηνότερο και από τον πολιτικό γάμο, αφού στην Ελλάδα «γάμος» σημαίνει τελετή, άρα έξοδα.

Επίσης, επειδή είναι ένας τρόπος αυτόματης αποκατάστασης της συγγένειας με τον πατέρα -εφόσον το ζευγάρι έχει υπογράψει σύμφωνο υπάρχει τεκμήριο πατρότητας- χωρίς να χρειαστεί πράξη αναγνώρισης όπως στην ελεύθερη συμβίωση.

Δεν εξασφαλίζει τα ίδια δικαιώματα με τον γάμο

Το σύμφωνο συμβίωσης δεν εξασφαλίζει τα ίδια δικαιώματα που εξασφαλίζει στους συντρόφους ο γάμος -όπως π.χ. όταν σε περίπτωση θανάτου όπου ο ένας εκ των δύο έχει δικαίωμα στο 1/6 της περιουσίας. Ο γάμος εξασφαλίζει ότι ο / η σύζυγος θα έχει δικαίωμα στο 1/4 της περιουσίας του αποθανόντος συντρόφου.

Στην Ελλάδα οι σύντροφοι μπορούν να προχωρήσουν σε συμβόλαιο που θα εξασφαλίζει με περισσότερες λεπτομέρειες τους όρους διαχείρισης της περιουσίας.

Άλλωστε, το ζήτημα της κοινής περιουσίας αλλά και της κοινής ανεργίας είναι το θέμα των περισσοτέρων ζευγαριών τα οποία προχωρούν σε Σύμφωνο Συμβίωσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)