to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:42 | 27.06.2016

Διεθνή

Αυξήθηκαν τα κρούσματα ρατσισμού στη Βρετανία μετά το Brexit

Αρκετές είναι οι αναφορές και καταγγελίες για αύξηση ξενοφοβικών συμπεριφορών, προσβολών και ρατσιστικών σχολίων εις βάρος αλλοδαπών που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα.


Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η πρεσβεία της Πολωνίας στο Λονδίνο εξέδωσε ανακοίνωση δηλώνοντας ότι ανησυχεί βαθύτατα για τα πρόσφατα περιστατικά.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως προσβλητικά φυλλάδια με στόχο τους Πολωνούς διανεμήθηκαν στο Χάντινγκντον, στην κεντρική Αγγλία, ενώ αντιπολωνικά συνθήματα γράφτηκαν σ' ένα πολωνικό πολιτιστικό κέντρο στο κεντρικό Λονδίνο χθες Κυριακή, τρεις ημέρες μετά την ψηφοφορία.

Αμφότερα τα επεισόδια αντιμετωπίζονται ως εγκλήματα μίσους με ρατσιστικά κίνητρα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η πολωνική πρεσβεία ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε: 

Είμαστε συγκλονισμένοι και ανησυχούμε βαθιά για τα πρόσφατα επεισόδια ξενοφοβικών καταχρήσεων που στρέφονταν εναντίον της πολωνικής κοινότητας και άλλων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου που προέρχονται από τη μετανάστευση.

Ταυτόχρονα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για όλα τα μηνύματα υποστήριξης και αλληλεγγύης προς την πολωνική κοινότητα που διατυπώθηκαν από το βρετανικό κοινό.

Η αστυνομία του Κέμπριτζσαϊρ ανακοίνωσε πως αστυνομικοί συνάντησαν αναστατωμένα μέλη της τοπικής πολωνικής κοινότητας αφού προσβλητικές προκηρύξεις βρέθηκαν χθες σε αυτοκίνητα και σε σπίτια.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Cambridge News, οι προκηρύξεις, που περιλάμβαναν και πολωνική μετάφραση, έγραφαν: «Φύγετε από την ΕΕ / Όχι άλλα πολωνικά παράσιτα».

Η παραγωγή και η διανομή αυτού και οποιουδήποτε άλλου παρόμοιου υλικού συνιστά διάπραξη του εγκλήματος της υποκίνησης φυλετικού μίσους", αναφέρει σε δήλωσή του ο αστυνομικός διευθυντής Μάρτιν Μπρένινγκ.

Στην Πολωνική Κοινωνική και Πολιτιστική Ένωση στο Λονδίνο, που άνοιξε το 1974 και σ' αυτήν έχουν την έδρα τους οι περισσότερες πολωνικές οργανώσεις της Βρετανίας, γράφτηκαν συνθήματα στην πλευρά του κτιρίου που καλούσαν τους Πολωνούς να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Πρόκειται για μια εξοργιστική πράξη που αηδιάζει όχι μόνο εμένα και την πολωνική κοινότητα, αλλά όλους στο Χάμερσμιθ εντ Φούλαμ», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής της περιφέρειας αυτής Άντι Σλότερ.

«Δεν το ανεχόμαστε»

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο Ντέιβιντ Κάμερον καταδικάζοντας τις ενέργειες αυτές.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί τη μισαλλοδοξία. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τις κοινότητες σε όλη τη Βρετανία».

Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές στα social media για φραστικές επιθέσεις και ρατσιστικά μηνύματα εναντίον και άλλων εθνικοτήτων. 

Καταγγελίες για ρατσιστική συμπεριφορά και... προτροπές να εγκαταλείψουν τη Βρετανία έχουν αναφέρει ότι έχουν δεχθεί άνθρωποι από το Πακιστάν, την Ινδία, τη Λετονία, ακόμη και αφροαμερικάνοι, ενώ αρκετοίο από αυτούς είναι γεννημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο και Βρετανοί πολίτες.

(Πηγή: efsyn)

Καταδικάζει τα ρατσιστικά κρούσματα ο Ντ. Κάμερον: 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, που δεν έχει κάνει καμία δήλωση αφότου ανακοίνωσε την παραίτησή του, την περασμένη Παρασκευή, καταδίκασε επίσης μέσω της εκπροσώπου του τα ξενοφοβικά επεισόδια που έχουν σημειωθεί στη χώρα μετά τη νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Ειδικότερα, καταδίκασε τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα το Σαββατοκύριακο, "όπως ο εκφοβισμός των μεταναστών" τους οποίους κάποιοι προέτρεψαν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Ο Βίτολντ Σόμπκοφ, ο πρεσβευτής της Πολωνίας στο Λονδίνο, είχε εκφράσει νωρίτερα την έντονη ανησυχία του για τις "ξενοφοβικές προσβολές" σε βάρος των Πολωνών και άλλων μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, ο Κάμερον μίλησε με την πρωθυπουργό της Πολωνίας σήμερα, στην οποία εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Πολωνοί μετανάστες έπεσαν θύματα επίθεσης μετά το δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Μίλησα με την πρωθυπουργό της Πολωνίας (σ.σ. την Μπεάτα Σίντλο) σήμερα το απόγευμα και της είπα πόσο ανησύχησα για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν. Την καθησύχασα ότι κάνουμε ότι μπορούμε για να προστατεύσουμε τους Πολωνούς πολίτες στη χώρα μας", είπε ο Κάμερον μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)