to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:10 | 07.05.2014

πηγή: tvxs.gr

Οικονομία

Αυξήθηκαν τα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες

Αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμες χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Μάρτιο καθώς ανήλθαν στα 4,740 δισ ευρώ έναντι των 4,637 δισ. τον Φεβρουάριο.



 

Τις περισσότερες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία στο τέλος Μαρτίου, οι οποίες έφθασαν στα 2,9 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, νέα σημαντική αύξηση παρουζιάσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, ενώ επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι οι φορολογούμενοι, συνολικά, αδυνατούν να πληρώσουν φόρους 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα. Παράλληλα, προβληματική εικόνα παρουσιάσουν και οι φορολογικοί έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία για τα χρέη προς το Δημόσιο για τον μήνα Μάρτιο, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Taxis από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων.

Συγκεκριμένα, τα καινούρια χρέη, δηλαδή αυτά που σχηματίστηκαν από τις αρχές του 2014 μέχρι και το τέλος Μαρτίου, διαμορφώθηκαν στα 3,562 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από αυτά, το πρώτο τρίμηνο, η γ.γ. Εσόδων εισέπραξε τα 328 εκατ. ευρώ δηλαδή ποσοστό μόλις 9,27%.

Η συγκεκριμένη επίδοση απέχει πολύ από τον ετήσιο στόχο που έχει τεθεί και ο οποίος υπαγορεύει ότι κατά τη διάρκεια του 2014, θα πρέπει να εισπραχθεί το 25% των καινούργιων χρεών.

Σε ό, τι αφορά τα παλαιά χρέη, ανέρχονται στα 61,883 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, σύμφωνα με τον στόχο, πρέπει να εισπραχθούν 2 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2014. Προς το παρόν, στο πρώτο τρίμηνο έχουν μαζευτεί 561 εκατ. ευρώ.

Στο δελτίο της γ.γ Εσόδων, δημοσιεύονται και οι εισπρακτικές επιδόσεις του πρώτου τριμήνου. Όπως προκύπτει στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2014 καταγράφηκαν οι ακόλουθες εισπράξεις:

• 3,325 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ΦΠΑ
• 1,758 δισεκατομμύρια ευρώ από ειδικούς φόρους κατανάλωσης
• 1,422 δισεκατομμύρια ευρώ από φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων
• 932 εκατ. ευρώ από φόρους ακινήτων

Αύξηση στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία των μεγεθών της Γενικής Κυβέρνησης τον Μάρτιο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες ανήλθαν στα 4,740 δισ. ευρώ ανήλθαν τον Μάρτιο, έναντι 4,637 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Από το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, το μεγαλύτερο μέρος, ύψους 2,925 δισ. ευρώ προέρχεται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, εκ των οποίων τα 1,886 δισ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ.

Τα νοσοκομεία οφείλουν 885 εκατ. ευρώ, ενώ 227 εκατ. ευρώ χρωστούν σε ιδιώτες και Λοιπά Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει 461 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές των υπουργείων ανέρχονται σε 242 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονται σε 459 εκατ. ευρώ.

Προβληματική εικόνα στον έλεγχο μεγάλων επιχειρήσεων

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τον έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ στο πρώτο εξάμηνο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 250 έλεγχοι, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν ολοκληρωθεί μόλις 95.

Χειρότερα κινούνται οι έλεγχοι στις κατηγόριες των ατόμων μεγάλου πλούτου, των off-shore επιχείρησες και των εμβασμάτων.

Σχετικά με τα άτομα μεγάλου πλούτου, ενώ μέχρι τέλη Ιουνίου θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί 307 έλεγχοι, στα τέλη Μαρτίου είχαν ολοκληρωθεί μόλις 59.

Σε ό, τι αφορά τα εμβάσματα, οι έλεγχοι που έχουν ολοκληρωθεί δεν ξεπερνούν τους 30, αποδίδοντας ελάχιστα χρήματα στα δημόσια ταμεία.

Παράλληλα, για τις off-shore εταιρείες έχουν ολοκληρωθεί μόλις τέσσερις έλεγχοι, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος 152 άλλων επιχειρήσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)