to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:01 | 19.09.2014

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Αύξηση του ρωσικού ποσοστού στο αέριο που εισάγει η ΕΕ αναμένει η Gazprom

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται Ρώσοι οικονομικοί και κυβερνητικοί παράγοντες όσον αφορά τις συνέπειες των κυρώσεων της Δύσης στον ενεργειακό τομέα της χώρας.


Το ποσοστό του αερίου της Ρωσίας θα υπερβεί το 64% της συνολικής ποσότητας που θα εισαχθεί στην Ευρώπη φέτος και θα συνεχίσει να αυξάνεται, προέβλεψε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας επιχείρησης αερίου της Ρωσίας Gazprom, ο Αλεξέι Μίλερ. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η παρουσία μας στην ευρωπαϊκή αγορά θα μεγεθυνθεί», είπε ο Μίλερ σε ένα επιχειρηματικό Φόρουμ στο Σότσι.

Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν από ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα. Ο ίδιος επισήμανε ότι το ποσοστό του ρωσικού αερίου επί του συνόλου των εισαγομένων στην Ευρώπη ποσοτήτων αυξήθηκε κατά 17% τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Παράλληλα ο Σεργκέι Ντανσκόι, ο υπουργός Φυσικών Πόρων της Ρωσίας, διαβεβαίωσε ότι το Κρεμλίνο δεν σχεδιάζει να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις στις ξένες ενεργειακές εταιρείες σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Πολλές από τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις της ενέργειας—περιλαμβανομένων των BP, Exxon Mobil και Total- διαθέτουν εκμεταλλεύσεις και εξερευνητικές γεωτρήσεις στη Ρωσία. Ο Ντανσκόι είπε ότι η Exxon Mobil «συνεχίζει τις εξερευνητικές γεωτρήσεις» με τη ρωσική εταίρο της Rosneft στη θάλασσα Κάρα, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα σήμερα ο ίδιος είχε πει ότι πληροφορήθηκε πως οι γεωτρήσεις αυτές πιθανόν είχαν σταματήσει, αλλά δεν είχε λάβει επίσημη πληροφόρηση σχετικά. Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg είχε μεταδώσει χθες πως η Exxon ανέστειλε την εξερεύνηση σε ένα κοίτασμα στην Αρκτική, μερικές ημέρες αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσαν σε δυτικές εταιρείες να συμβάλουν στην αναζήτηση κοιτασμάτων σε μεγάλα βάθη ή σχιστολιθικών κοιτασμάτων. Εξάλλου, δύο μεγάλες ρωσικές εταιρείες του τομέα της ενέργειας, η Rosneft και η Novatek, ζήτησαν 80 ως 150 δισεκ. ρούβλια (έως και 3,9 δισεκ. δολάρια, περίπου 3 δισεκ. ευρώ) η καθεμία φέτος από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο διαχειρίζεται το Ταμείο.

Ο Αντόν Σιλουάνοφ φέρεται ότι δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ικανοποιήσει το αίτημα των εταιρειών αυτών, οι οποίες πρότειναν το Ταμείο να επενδύσει σε αξιόγραφά τους. «Μελετάμε τις προτάσεις. . . νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να λάβουμε αποφάσεις φέτος», είπε ο Σιλουάνοφ.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάιεφ είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι οι δύο εταιρείες δεν έχουν υποβάλει ακόμη σχετικές προτάσεις επίσημα. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο να λάβουν βοήθεια πριν από το τέλος του 2014.

Η ρωσική κυβέρνηση αποφεύγει μέχρι τώρα να εκδώσει νέο χρέος για να υποστηρίξει στρατηγικής σημασίας ρωσικές επιχειρήσεις, κι αντ' αυτού σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει υπάρχοντα αποθεματικά, περιλαμβανομένων αυτών των ασφαλιστικών ταμείων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)