to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:00 | 01.08.2019

Οικονομία

Αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ προαναγγέλλει ο «σωτήρας» της

Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, λέγοντας πως θα υπάρξει «αναπροσαρμογή προς τα πάνω» και θα προχωρήσει σε μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Ο Κ. Χατζηδάκης συνέχισε να απαξιώνει τη ΔΕΗ, λέγοντας πως «κανένας δεν θέλει να την πάρει γιατί είναι στο χείλος της καταστροφής», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «έκανε την χειρότερη μορφή ιδιωτικοποίησης, την δωρεάν ιδιωτικοποίηση» - Απάντηση από τον Σ. Φάμελλο


«Κανένας δεν θέλει να πάρει τη ΔΕΗ γιατί είναι στο χείλος της καταστροφής και δεν υπάρχει κανένας τρελός που να θέλει να αγοράσει ζημιές. Τη χειρότερη ιδιωτικοποίηση στη ΔΕΗ την ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί αποφάσισε να εγκαταλείψει το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ του Σαμαρά. Δεν μπορεί να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί έκανε την χειρότερη μορφή ιδιωτικοποίησης, την δωρεάν ιδιωτικοποίηση. Θα περίμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στα τραγικά χάλια που μας κληρονόμησε, να έχει μία μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση», δήλωσε την Πέμπτη 1/8 στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, συνεχίζοντας την απαξίωση της επιχείρησης με στόχο

Διαβάστε την απάντηση του Σ. Φάμελλου: Ας αφήσει ο Κ. Χατζηδάκης την καταστροφολογική ρητορεία για τη ΔΕΗ / Ο τομεάρχης Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Κ. Χατζηδάκη να παρουσιάσει ένα ξεκάθαρο και μακροπρόθεσμο πλάνο για την μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας (αναλυτικά)

«Αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ προς τα πάνω»

Όπως επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης, «έχουμε παρουσιάσει ένα πολυπαραγοντικό σχέδιο το οποίο έχει δύο βασικές συνιστώσες, σωτηρία της ΔΕΗ με ενέσεις ρευστότητας και κάποιες παρεμβάσεις εξυγίανσης, αναδιάρθρωσης της επιχείρησης», διευκρινίζοντας ότι «θα υπάρξει μία αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ προς τα πάνω αλλά αυτό δεν θα γίνει αντιληπτό στην τσέπη του καταναλωτή. Στο επίπεδο της εξυγίανσης, αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ μιλάμε για μέτρα όπως το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων που μας κοστίζει ακριβότερα από το αν ήταν κλειστές. Θα πρέπει να πάμε σε μία σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων με ένα παράλληλο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου των εργαζομένων. Θα είναι στοχευμένες, θα αφορούν εκείνους που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και αυτούς που στο νέο πλάνο της εταιρείας δεν θα είναι αναγκαίοι για την επιχείρηση».

Στο σφυρί

«Έχουμε μιλήσει για μία μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ όπως έχει συμβεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Με τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, θα μπορέσει να εισπράξει και η ΔΕΗ ένα ποσό με το οποίο θα μπορέσει να απομειώσει το χρέος της. Η κυβέρνηση για να στηρίξει τη ΔΕΗ και την ρευστότητά της, έρχεται και καταργεί τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, στις οποίες η ΔΕΗ υποχρεούται να πουλάει κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της. Η ΔΕΗ έχασε 600 εκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια. Μιας και ήταν πάγιο αίτημα της ΓΕΝΟΠ, θα περίμενα να πουν μία κουβέντα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον Χατζηδάκη που έκανε δεκτό το αίτημά τους», πρόσθεσε.

«Το μεγάλο μου άγχος είναι να μείνει η επιχείρηση όρθια και να προχωρήσει μπροστά. Πρέπει η ΔΕΗ να μείνει όρθια και δεν μπορούν όλα να αντιμετωπιστούν με μαγικές συνταγές», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και μίλησε για δύο ημερομηνίες ορόσημα για την εταιρεία, τις 24 Σεπτεμβρίου που βγαίνει η έκθεση του ορκωτού εκτιμητή και την 31η Οκτωβρίου που θα πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία με την ΕΕ για τα μέτρα εξυγίανσης.

Τι «ξεχνάει» ο κ. Χατζηδάκης

Πέρα από την καταστροφολογία της κυβέρνησης, αξίζει να θυμίσουμε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η ΔΕΗ κατάφερε: (α)να μειώσει τον δανεισμό της κατά ένα δις ευρώ, (β)να ξεκινήσει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πράγμα που επί δεκαετίες δεν είχε συμβεί και (γ) να προχωρήσει σε ρυθμίσεις των υπέρογκων οφειλών που είχαν δημιουργηθεί την περίοδο 2010-’15.

Οι οφειλές είχαν δημιουργηθεί γιατί εκείνη την περίοδο τα τιμολόγια της ΔΕΗ είχαν αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά περίπου 60%.

Τα υπαρκτά προβλήματα της ΔΕΗ, τα οποία αξιοποιεί ο κ. Χατζηδάκης στα χνάρια της «σωτηρίας» της Ολυμπιακής, οφείλονται και σε εξωγενείς παράγοντες όπως είναι οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων διεθνώς. Όταν όμως υπάρχουν προβλήματα σε μια τόσο κρίσιμη βιομηχανία, το τελευταίο που χρειάζεται είναι να καταστροφολογείς και να δημιουργείς κλίμα διάλυσης.

Η απαξίωση αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο ξεπούλημα πολύ βασικών περιουσιακών στοιχείων, που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε πλήρη μαρασμό και διάλυση αυτής της κομβικής επιχείρησης για την οικονομία της χώρας.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)