to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αύξηση των εργατικών ατυχημάτων το 2016 σύμφωνα με το ΣΕΠΕ

Σε 24.433 ελέγχους προχώρησε το 2016 το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να επιβλέψει αν στους εργασιακούς χώρους τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Το 2015 οι έλεγχοι που έγιναν, διατηρήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα, καθώς έφτασαν τους 24.522.


Σε σχέση με αυτά τα στοιχεία, πρέπει να σημειωθεί ότι το ΣΕΠΕ το 2016, σε περίπου 605 περιπτώσεις, αναγκάστηκε να προβεί σε μηνύσεις ενάντια σε επιχειρήσεις που καταπατούσαν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν πανελλαδικά 185 επιχειρήσεις για λίγες ημέρες. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε συμβεί το ίδιο σε 259 περιπτώσεις. 
 
Τα πρόστιμα που έχει επιβάλλει το ΣΕΠΕ για τις παραβάσεις στους τομείς της υγιεινής και της ασφάλειας, το 2015 ήταν περίπου 4 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2016 που ήταν 3,4 εκατ. ευρώ. 
 
Από τα υπόλοιπα στοιχεία που έχουν βγει στη δημοσιότητα, επισημαίνεται ότι δυστυχώς από το 2015 μέχρι το 2016, το σύνολο των εργατικών ατυχημάτων έχει αυξηθεί κατά 585, δηλαδή από 5.930 σε 6.515. Από αυτά, τα θανατηφόρα ατυχήματα ήταν 67 και 69 αντίστοιχα για τις δυο χρονιές. 
 
Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Νάσος Ηλιόπουλος, διέψευσε μιλώντας Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, τη δήλωση που κυκλοφόρησε σύμφωνα με την οποία «το δυστύχημα στο μετρό της Θεσσαλονίκης οφείλεται και στις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας». Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «υπάρχουν ελλείψεις στη στελέχωση του ΣΕΠΕ και γι’ αυτό στο καινούργιο οργανόγραμμα προβλέπεται η ενίσχυση της δομής του», αλλά όπως είπε «δεν μπορεί να γίνει καμία συσχέτιση μεταξύ των ελλείψεων που υπάρχουν στο ΣΕΠΕ με το μετρό στη Θεσσαλονίκης, ακριβώς γιατί πρόκειται για έναν χώρο που μέσα στο 2016 έγιναν περισσότεροι από 30 έλεγχοι και επανέλεγχοι».
 
Σημειώνεται ότι οι αρμόδιοι επιθεωρητές εργασίας, έχουν λάβει εντολή από το ΣΕΠΕ, η οποία τους υποχρεώνει να μην επιβάλλουν πρόστιμα απευθείας στις επιχειρήσεις στις οποίες διαπιστώνουν ότι υπάρχουν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, εκτός αν αυτές έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία των εργαζομένων. Έτσι, οι επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση οι εργοδότες έχουν ένα περιθώριο προκειμένου να διορθώσουν τα λάθη και τις παραβάσεις. Στη συνέχεια, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας προχωρά σε νέο έλεγχο των επιχειρήσεων αυτών και αν τα λάθη δεν έχουν διορθωθεί, τότε επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα. 
 
Τέλος υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να το αναγγείλει στο ΣΕΠΕ και το ΙΚΑ και να δώσει αποζημίωση ανάλογη με την διάρκεια ανικανότητας του παθόντος. Τέλος, ο εργοδότης, σε περίπτωση που το εργατικό ατύχημα οφείλεται σε δική του υπαιτιότητα, οφείλει να καταβάλλει στον παθόντα ένα χρηματικό ποσό λόγω ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης του ίδιου και της οικογένειάς του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)