to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αύξηση της χρηματοδότησης των κομμάτων "βλέπει" το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει αύξηση της χρηματοδότησης των κομμάτων με το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση και συζητά η Βουλή, προβαίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην έκθεσή του επί του νομοσχεδίου.


Το νομοσχέδιο συζητείται στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του Τρίτου Θερινού Τμήματος της Βουλής. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές. Η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη υπενθύμισε τις «αμαρτίες του παρελθόντος» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι νομιμοποιείται η διαπλοκή των κομμάτων με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και επεσήμανε ότι «επιχειρείται φακέλωμα των φίλων των κομμάτων» με την ονομαστικοποίηση των κουπονιών.

Θεωρητικά το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση κατά 46% της κρατικής χρηματοδότησης στα κόμματα. Όμως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επισημαίνει στην Έκθεσή του ότι με τα νέα κριτήρια που τίθενται μπορεί να υπάρξει αύξηση της χρηματοδότησης, ακόμη και της υφιστάμενης: «η διεύρυνση της βάσης υπολογισμού της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία περιλαμβάνει, πλέον των τακτικών εσόδων, μη φορολογικά έσοδα καθώς και έσοδα από το ΠΔΕ, μπορεί στο μέλλον να προκαλέσει αύξηση των ποσών της χρηματοδότησης, ακόμη και έναντι της υφιστάμενης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)