to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 21.01.2021

Κοινωνία

Αύξηση θητείας στον στρατό ξηράς κατά τρεις μήνες

Στους 12 μήνες η θητεία στον στρατό Ξηράς για όσους δεν υπηρετούν στην παραμεθόριο - «Αύξηση της θητείας μόνο για επικοινωνιακούς λόγους» λένε οι Θ. Δρίτσας και Γ. Τσίπρας.


Σε ισχύ τίθεται από την επόμενη σειρά κατάταξης η αύξηση της θητείας στον στρατό ξηράς για όσους δεν υπηρετούν σε μονάδες της παραμεθορίου, σύμφωνα με απόφαση του ΚΥΣΕΑ το οποίο συνεδρίασε νωρίτερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Αυγής».

Συγκεκριμένα, το ΚΥΣΕΑ, αποφάσισε την αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς μετά από εισήγηση των Γενικών Επιτελείων. Στην ουσία εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των όσων υπηρετούν στον Στρατό Ξηράς με τη διάρκεια της θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Αεροπορία (12 μήνες αντί για 9 που ισχύει σήμερα).

Από την απόφαση εξαιρούνται και τα Σώματα Εκστρατείας, δηλαδή οι ειδικές δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι για όσους οπλίτες υπηρετούν στην παραμεθόριο παραμένει η θητεία των 9 μηνών. Το ίδιο ισχύει και για όσους υπηρετούν στην Κύπρο (ΕΛΔΥΚ).

Παράλληλα, σημειώνεται ότι όσοι οπλίτες κάνουν μειωμένη θητεία στην παραμεθόριο (πολύτεκνοι, προστάτες οικογενειών κτλ) θα υπηρετούν 8 μήνες αντί για 9 μήνες που είναι σήμερα.

Σε σχέση με τη θητεία των Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και των Έφεδρων Ανθυπολοχαγών του Στρατού Ξηράς, αυτή εξισώνεται με τη διάρκεια της θητείας των αντίστοιχων κατηγοριών του Ναυτικού και της Αεροπορίας (17 μήνες αντί για 14 που ισχύει σήμερα).


«Αύξηση της θητείας μόνο για επικοινωνιακούς λόγους»

«H κυβέρνηση της ΝΔ σπεύδει στην αύξηση της θητείας μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, σε βάρος της νεολαίας και της παραγωγικής της ένταξης», αναφέρουν ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ , Θ. Δρίτσας και ο Αν. Τομεάρχης Γ. Τσίπρας, για αύξηση της θητείας .

«Αντί να προχωρήσει πρώτα στην αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και αναλόγως τις ανάγκες που θα προκύψουν να εξετάσει το ζήτημα της θητείας. Πριν οποιοδήποτε σχεδιασμό της θητείας έπρεπε να προηγηθεί η ορθή στρατηγική αναδιάταξη με προσανατολισμό στην αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής, σε συνδυασμό με την επιβαλλόμενη και όχι ρουσφετολογική αναδιοργάνωση. Οι λύσεις στις πραγματικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων χρειάζονται σοβαρό σχεδιασμό κάτι που η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δε φαίνεται να διαθέτει. Η χθεσινή απόφαση για αύξηση ούτε τα κενά θα καλύψει ούτε συνδυάζεται με σχεδιασμό μελλοντικής μείωσης της θητείας με βάση την προβλεπόμενη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και καλούμε την κυβέρνηση να το επαναξιολογήσει.

Κατά τα άλλα είναι θετικό το γεγονός ότι το ΚΥΣΕΑ, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, αποφάσισε αυτή τη φορά να φερθεί θεσμικά και να διατηρήσει τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)