to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:27 | 21.10.2016

Διεθνή

Αύξηση ανεργίας και πτώση της ανάπτυξης «τρομάζουν» τον Ερντογάν

Το δεύτερο τρίμηνο η Τουρκία κατέγραψε αύξηση του ΑΕΠ 3,1%, σημαντικά χαμηλότερα από το 4,7% το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Η επιδείνωση του κράτους δικαίου τρομάζει τους επενδυτές, προειδοποιούν οι αναλυτές.


Αντιμέτωπος με την οικονομία βρίσκεται ο πρόεδρος Ερντογάν, καθώς οι οικονομικοί δείκτες της τουρκικής οικονομίας επιδεινώνονται. Έτσι, τον Ιούλιο η ανεργία έφθασε στο 10,7% σημειώνοντας άνοδο κατά 0,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Το ποσοστό ανεργίας των νέων τον Ιούλιο, αυξήθηκε κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα σε 19,8%.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα πλήγματα στο κράτος δικαίου προκαλούν τις ανησυχίες των επενδυτών. Οι κατασταλτικές επιχειρήσεις του κ. Ερντογάν αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα έχουν θορυβήσει τους επενδυτές, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να προειδοποιούν ότι «μακροπρόθεσμα, οποιαδήποτε επιδείνωση του κράτους δικαίου θα έχει αντίκτυπο στην προθυμία να επενδύσουν».

Σημειώνεται ότι η τουρκική οικονομία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις εισροές βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων προκειμένου να ισορροπήσει το έντονα ελλειμματικό ισοζύγιό της.

Μετά από μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% το 2015, η τουρκική οικονομία έχει αρχίσει να εμφανίζει επιβράδυνση. Τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε κατακόρυφη πτώση, ενώ το δεύτερο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ 3,1%, σημαντικά χαμηλότερα από το 4,7% το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

Το καλοκαίρι, οι οίκοι αξιολόγησης Moody's και ο S&P υποβάθμισαν τα ομόλογα της Τουρκίας προς το καθεστώς junk εξαιτίας των αμφιβολιών για την ικανότητα της χώρας να εξοφλήσει το χρέος της.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr μέσω euro2day.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)