to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αυξήσεις: Συνεχίζεται ανεξέλεγκτα το ράλι ακρίβειας στην Ελλάδα

Με 3% έτρεξε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, με τα νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα να βιώνουν μεγάλη ανησυχία


Ολοένα και αυξάνεται η ανησυχία σε χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα για τον καλπασμό της ακρίβειας, η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Νέα μεγάλη άνοδο αναμένεται να παρουσιάσει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, δείχνοντας ότι η ακρίβεια αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με την Eurostat, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί τον Οκτώβριο στο 3%, από 1,9% το Σεπτέμβριο. Ο χαμηλότερος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σημειώνεται στη Μάλτα (1,4%), την Πορτογαλία (1,8%), τη Φιλανδία (2,8%) και την Ελλάδα (3%). Τα υψηλότερα επίπεδα ετήσιου πληθωρισμού καταγράφονται τον Οκτώβριο στη Λιθουανία (8,2%), την Εσθονία (7,4%), τη Λετονία (6%), την Ισπανία (5,5%) και στο Βέλγιο (5,4%).

Την ίδια ώρα, ένα έτερος προάγγελος ανατιμήσεων στα βασικά προϊόντα χτυπάει την πόρτα της ελληνικής οικονομίας.

Άλμα στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία

Ειδικότερα, μεγάλη άνοδο 19,9% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 8,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 με το 2019 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η άνοδος αυτή στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 28,9% και στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 17,3%.

Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 28,9% έπαιξε ρόλο η άνοδος κατά 120% στην άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου και η αύξηση 84,6% στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου. Κατά 25,9% έγινε πιο ακριβή η κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και 22,6% η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού.

Για την αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 17,3% συνέβαλε η αύξηση κατά 70,2% της παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, η άνοδος κατά 35,4% της εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη καθώς και η μεταβολή 21% στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού.

Επίσης, ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2021, παρουσίασε αύξηση 5,2%, έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2020 - Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2019 - Σεπτεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 5,1%, έναντι μείωσης 5,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Αυξήσεις προϊόντων έως 30%

Αντιμέτωποι με μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε αρκετά προϊόντα αναμένεται να βρεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα οι καταναλωτές, καθώς στενεύουν τα περιθώρια για τις επιχειρήσεις για απορρόφηση των αυξήσεων του κόστους παραγωγής και λειτουργίας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), το 68% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτιμούν πως οι διεθνείς αυξήσεις θα επηρεάσουν πολύ και πάρα πολύ το κόστος παραγωγής, καθώς όσο περισσότερο εξαρτημένες είναι οι επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος τόσο μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένουν από τις διεθνείς αυξήσεις.

Ως εκ τούτου, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν πως οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ ένα 15% εκτιμά πως η αύξηση θα ξεπεράσει ακόμη και το 30%.

Την ίδια στιγμή, σε πρόσφατη έκθεσή της η Eurobank αναφέρει ότι τους επόμενους μήνες οι τρέχουσες αυξήσεις των τιμών ενέργειας αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά το εμπορικό ισοζύγιο, καθώς οι αποφάσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τις ποσότητες που θα καταναλώσουν δεν θα προσαρμοστούν άμεσα στα νέα επίπεδα τιμών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)