to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αυξήσεις με κουπόνια και παγίωση των ανισοτήτων στον όμιλο ΟΤΕ

"Μπορεί τα κυρίαρχα ΜΜΕ να ωραιοποιούν την συμφωνία στον ΟΤΕ, να μιλούν για αυξήσεις, για διασφάλιση θέσεων εργασίας, για win-win (sic) Σ.Σ.Ε., δε μπορούν όμως να κρύψουν την απογοήτευση των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων, για την αθέτηση των υποσχέσεων περί άρσης των ανισοτήτων και πραγματικές αυξήσεις"


Είχαμε γράψει πρόσφατα στο Left.gr για την προκλητική προσπάθεια φίμωσης των εργαζομένων από τη διοίκηση της Cosmote, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τη νέα Συλλογική Σύμβαση (Σ.Σ.Ε.) στην επιχείρηση.

Τελικά, οι φόβοι που εξέφραζαν οι εργαζόμενοι στο (διασκευασμένο) βίντεο για την εργασιακή πραγματικότητα στην επιχείρηση, επιβεβαιώθηκαν: Μέλη της συνδικαλιστικής παράταξης “Αγωνιστική Συνεργασία ΟΤΕ”, τονίζουν στο Left.gr ότι η νέα συλλογική σύμβαση που παρουσιάζουν διθυραμβικά τα συστημικά ΜΜΕ  αλλά και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ) οι οποίες “διαπραγματεύθηκαν”, ως πλειοψηφία της ΟΜΕ – ΟΤΕ, περιλαμβάνει μία σειρά από ντροπιαστικές διατάξεις.

Και μάλιστα, την ώρα που τα τελευταία 6 χρόνια το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί στο μισό, ενώ  τα κέρδη της εταιρείας αυξάνονται!

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες υποχώρησαν σε όλα τα κομβικά σημεία που είχαν προτάξει οι εργαζόμενοι (αυξήσεις για όλους, Σύμβαση σε όλον τον όμιλο ΟΤΕ, άρση διαχωρισμών μεταξύ εργαζομένων σε μισθό, ωράριο, άδεις, επιδόματα και τέλος διασφάλιση των θέσεων εργασίας για όλους).

“Οδήγησαν έτσι σε ήττα αμαχητί ένα ελπιδοφόρο και μαχητικό κίνημα και βρέθηκαν  σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις προσδοκίες των εργαζομένων οι οποίοι με την μαζική τους συμμετοχή στις απεργίες του Οκτώβρη, αλλά και τον Δεκέμβρη, έδειξαν αποφασιστικότητα”.

Σταχυολογώντας τις αρνητικότερες διατάξεις της Σ.Σ.Ε., οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Συνεργασίας τονίζουν ότι:

1) περίπου το 1/3 των εργαζόμενων του Ομίλου COSMOTE, δεν συμπεριλαμβάνεται στην επιχειρησιακή σύμβαση,

2) η σύμβαση όχι μόνο διατηρεί το εργασιακό και μισθολογικό χάσμα, αλλά το βαθαίνει και το διευρύνει και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, την ίδια ώρα που, όπως προαναφέραμε, η διαφημιστική καμπάνια της εταιρείας μιλάει υποκριτικά για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες και με ίσες ευκαιρίες,

3) συμφωνήθηκαν αυξήσεις με κουπόνια, κάτι που εκτός από ντροπιαστικό είναι και στα όρια της νομιμότητας. Επίσης, πρόκειται για παροχή για την οποία δεν πληρώνονται φόροι και ασφαλιστικές εισφορές. 

Αναλυτικά η αποτίμηση “μιας ακόμα ντροπιαστικής συλλογικής σύμβασης”, από την Αγωνιστική Συνεργασία ΟΤΕ:

Η Συλλογική Σύμβαση υπογράφτηκε. Ξεκινάει ο αγώνας για την επόμενη (!) Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ και επικεφαλής της (Δ)ΑΚΕ, θεωρεί ότι κλείνει τη συζήτηση για την αποτίμηση της «διαπραγμάτευσης». Τα έργα και οι ημέρες της ηγετικής ομάδας της ΟΜΕ-ΟΤΕ (Δ)ΑΚΕ & ΣΥΝ1(ΠΑΣΚΕ) είναι γνωστά. Μπορεί οι καλολαδωμένοι κονδυλοφόροι των συστημικών ΜΜΕ να ωραιοποιούν την συμφωνία για λογαριασμό της «αγοράς», να μιλούν για αυξήσεις, για διασφάλιση θέσεων εργασίας, για winwin (sic) ΣΣΕ, δε μπορούν όμως να κρύψουν την απογοήτευση των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων, για την αθέτηση των υποσχέσεων περί άρσης των ανισοτήτων και πραγματικές αυξήσεις.

Οι καθεστωτικές παρατάξεις όμως δεν πτοούνται. Γνωρίζουν ότι εχθρός του κακού είναι το χειρότερο και είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τον πάτο. Κάποιοι  από αυτούς όπως η (Δ)ΑΚΕ, βαφτίζουν το κρέας ψάρι, στο πνεύμα  της σαρακοστής και προσπαθούν να εξιδανικεύσουν μια ακόμα κατάπτυστη συμφωνία, στην οποία μόνο οι εργοδοτικοί και κομματικοί τους εγκάθετοι και οι διατελούντες εν συγχύσει,  μπορούν να βρουν θετικά σημεία. Άλλοι πάλι, όπως οι  ΣΥΝ1(ΠΑΣΚΕ), προκειμένου να αιτιολογήσουν την ακροβατική τους μεταστροφή – κωλοτούμπα, σε σχέση με όσα υποστήριζαν πριν, επιδίδονται στις γνωστές τρομολαγνικές τους περιγραφές, για την επόμενη μέρα της μετενέργειας και με ύφος σοφού γέροντα μας υπενθυμίζουν πως (για μια φορά ακόμα) μας έσωσαν από τις εφτά πληγές του φαραώ! Επειδή όμως δεν ψήνονται κάποιοι πελάτες,  προσθέτουν μυξοκλαίγοντας: Εδώ είμαστε, με τον «αγώνα» μας να βελτιώσουμε (κι άλλο;) τις συνθήκες όπου χρειαστεί!

Το μόνο που έσωσαν συναδέλφισσες και συνάδελφοι είναι το τομάρι τους. Μπορούν να ελπίζουν στην ευσπλαχνία του εργοδότη τους. Στο παρελθόν έχει φανεί γενναιόδωρος με κάποιους από δαύτους. Το δράμα είναι ότι αυτοί που μας εξαπάτησαν για πολλοστή φορά, κατάφεραν τελικά να βγουν ενισχυμένοι από τις εκλογές, - παρά τις προειδοποιήσεις μας - προεξοφλώντας έτσι και την ποιότητα της «διαπραγμάτευσης» που μας περιμένει μετά από δύο χρόνια.

Σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις προσδοκίες των συναδέλφων που με την μαζική τους συμμετοχή στις απεργίες του Οκτώβρη και το Δεκέμβρη έδειξαν αποφασισμένοι, οδήγησαν σε ήττα – αμαχητί - ένα ελπιδοφόρο και μαχητικό κίνημα. Ροκανίζοντας τον χρόνο και προκειμένου να υφαρπάξουν την ψήφο των εργαζομένων στις εκλογές που ήταν σε εξέλιξη, μας οδηγήσαν σε μια προδιαγεγραμμένη από τις 29 Δεκέμβρη ήττα. Τότε που με την τρίμηνη παράταση της ισχύος της ΣΣΕ που υπέγραψαν χάρισαν στην εργοδοσία ένα από τα μεγαλύτερα διαπραγματευτικά ατού: Την ρήτρα επαναφοράς στο μισθολόγιο του 2011, ενώ ταυτόχρονα υπονόμευσαν - βίασαν το διαπραγματευτικό μας πλαίσιο, αφαιρώντας όλα τα σημεία αιχμής και όλες τις κόκκινες γραμμές.

Σχολιάζοντας βασικά σημεία της ΣΣΕ έχουμε να παρατηρήσουμε:

Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας έναντι απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους  – πέραν του γεγονότος ότι αφορά μόνο τους παλιούς – είναι κενό γράμμα χωρίς την κατάργηση του άρθρου 13 του ΕΚΠ που προβλέπει απολύσεις με «υπαιτιότητα» του εργαζόμενου. Αυτός ο βασικός όρος του αρχικού διεκδικητικού πλαισίου παράπεσε στον δρόμο; Την χρονιά που πέρασε η εργοδοσία έδειξε ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει αυτήν την δυνατότητα κατά κόρον σε συνδυασμό και με το επαίσχυντο αξιολόγιο. Άρα για ποια διασφάλιση μιλάμε;

Η Αποζημίωση απόλυσης τριχοτομήθηκε !

1. Οι έως 9-6-1999 προσληφθέντες θα παίρνουν συν εννέα τακτικούς μισθούς μαζί με την αποζημίωση απόλυσης  αμετάβλητα όπως σήμερα.

2. Οι από 10-6-1999 έως 14-7-2005 προσληφθέντες θα παίρνουν συν επτά τακτικούς μισθούς μαζί με την αποζημίωση απόλυσης

3. Οι μετά τις 14-7-2005 προσληφθέντες δεν θα παίρνουν επιπλέον τακτικούς μισθούς μαζί με την αποζημίωση απόλυσης (πως θα απαντήσετε στις δίκαιες αιτιάσεις τους ότι οι παλιοί πούλησαν τα παιδιά τους; )

Είναι ντροπιαστικό να συμφωνεί ένα συνδικάτο αυξήσεις με κουπόνια! Και επιπλέον είναι στα όρια της νομιμότητας. Επίσης πρόκειται για παροχή για την οποία δεν πληρώνονται φόροι και ασφαλιστικές εισφορές. Πόσο περήφανοι είστε κύριοι της ΟΜΕ για τα κουπόνια;

Για την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων που μπήκαν στον ΟΤΕ από 1-3-2015 από την πρώηνOTEplus και έχουν προσωπική διαφορά, οι αυξήσεις-ψίχουλα είναι κενό γράμμα. Παρά τις  εκ διαμέτρου αντίθετες διαβεβαιώσεις.

Ο μόνος όρος της ΣΣΕ που προβλέπει εξομοίωση παλιών και νέων, αυτός για την εκτός έδρας αποζημίωση και τις διημερεύσεις, τις εξομοιώνει προς τα κάτω!

Ακόμα και μικροδιευθετήσεις που άρουν διαχωρισμούς, όπως η ρύθμιση για ενιαία για γυναίκες και άνδρες, προκαταβολή δανείου αποζημίωσης απόλυσης στα 25 χρόνια, το κάνουν κάτω από την πίεση της εργοδοσίας να αποφύγει δικαστικές διεκδικήσεις και όχι για τη επίλυση κάποιου αιτήματος που ποτέ δεν τέθηκε .

Οι βάρδιες 5-3 στο NMC με τις οποίες οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, ποτέ δεν συμφώνησαν γίνεται όρος ΣΣΕ, επίσης με επιλογή της διοίκησης και όχι των εργαζομένων.     

Πέρα όμως από το κουρέλιασμα κάθε λογικής γραμμής υποχώρησης στα τέσσερα κομβικά σημεία που προτάξαμε (Αυξήσεις για όλους, Σύμβαση σε όλον τον όμιλο ΟΤΕ, άρση διαχωρισμών μεταξύ εργαζομένων σε μισθό, ωράριο, άδεις, επιδόματα και τέλος διασφάλιση των θέσεων εργασίας για όλους), αποτυπώνεται στην σύμβαση έστω και με μορφή ευχολογίου, το άνοιγμα για μια σειρά σοβαρά ζητήματα με επιζήμιο τρόπο. 

Ομαδικό ασφαλιστικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης (pension plan) σε συνδυασμό με τον Λογαριασμό Νεότητας. Καταθέτουμε την απόλυτη διαφωνία μας τόσο στην ίδρυση επαγγελματικού ταμείου – γιατί περί αυτού πρόκειται – όσο και στην ανάμιξη στο εγχείρημα, του κουμπαρά των παιδιών μας! Οι αυταπάτες που καλλιεργούνται από τους γνωστούς νεοφιλελεύθερους κύκλους γύρω από την υποτιθέμενη αναγκαιότητα των επαγγελματικών ταμείων, έρχονται στην πραγματικότητα να υποβαθμίσουν  και να απαξιώσουν περεταίρω τον δημόσιο καθολικό και αναδιανεμητικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. 

Αντί για την γνωστή επιτροπή (που προσχηματικά κάθε φορά συστήνεται) για την αναγνώριση των πτυχίων που έχουν αποκτηθεί μετά το 2000, έχουμε αυτήν την φορά χειρότερη εξέλιξη: Επιτροπή που θα εκσυγχρονίσει (τρομάρα τους) το ισχύον πλαίσιο των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων σε σχέση με τους ρόλους των εργαζομένων (sic). Για όποιον ξέρει να διαβάζει πίσω από τις λέξεις, εδώ όχι απλώς το θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων θάβεται οριστικά, αλλά επιπλέον ανοίγει ο δρόμος για άρση αναγνώρισης πτυχίων που ήδη έχουν αναγνωριστεί και δεν απαιτούνται για την θέση εργασίας στην οποία κάποιος πτυχιούχος τοποθετήθηκε παρά την θέλησή του.

Συστήνεται ακόμα επιτροπή που θα εξετάσει την δυνατότητα της τηλεργασίας! (remote working). Είναι προφανές ότι ο μόνος κερδισμένος από την τηλεργασία θα είναι ο εργοδότης. Όχι μόνο επειδή έτσι απαλλάσσεται από κόστη που έχουν σχέση με την στέγαση της θέσης εργασίας, την ενέργεια, την θέρμανση, την καθαριότητα, την φύλαξη κλπ, αλλά κυρίως γιατί έτσι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για εντατικοποίηση χωρίς όρια, αφού είναι γνωστό ότι δεν αρκούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΕΠΕ για να ελέγξουν την σωρεία παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας από την εργοδοσία. Μια εργοδοσία που έχει εκτροχιαστεί λόγω της διαιώνισης των πολιτικών λιτότητας, την τεράστια ανεργία και το κουρέλιασμα του εργατικού δικαίου από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Δεν παραβλέπουμε την δυσμενή πολιτική συγκυρία. Παρόλα τα προβλήματα που φέρνει στις διαπραγματεύσεις η απουσία του ισχυρού προστατευτισμού που έφερνε ο προμνημονιακός νόμος 1876, παρόλη την κατάρρευση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του περιεχομένου της μετενέργειας και την καταστροφική ΠΥΣ 6/2012, μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις υπέγραψαν αξιοπρεπείς συμβάσεις. Θεωρούμε ότι υπήρχαν οι προϋποθέσεις και στον όμιλο ΟΤΕ για μια συλλογική σύμβαση που θα σπάει τις μνημονιακές προβλέψεις και θα ανακουφίζει τους εργαζόμενους. Η κερδοφορία της εταιρίας, αλλά κυρίως η αγωνιστική διαθεσιμότητα των εργαζομένων όπως αυτή εκφράστηκε, συνέτεινε στο να δημιουργηθεί ένα κλίμα ελπίδας και θετικής προοπτικής. Δυστυχώς η λογική της ανάθεσης κυριάρχησε ξανά και η «αμαρτωλή» ηγετική ομάδα της ΟΜΕ-ΟΤΕ ανανέωσε άλλη μια φορά το ραντεβού της, με την διαπλοκή, τα ρουσφέτια και την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων. Το συνδικάτο οφείλει να υπερασπίζεται ως υπέρτατη αξία την συλλογικότητα και την κοινή δράση αντί να καλλιεργεί την απογοήτευση και τον αναχωρητισμό. Οι εργαζόμενοι – όσοι τουλάχιστον αντιλαμβάνονται ως ήττα αυτήν την ΣΣΕ - ας μην αφήσουν τον θυμό και την απογοήτευση να επικρατήσουν. Η αποστρατεία και η κυριαρχία του ατομισμού θα είναι το καλύτερο δώρο στην εργοδοσία και τους συνενόχους της εντός του συνδικάτου. Ας παραμείνουμε ενεργοί, αποφασισμένοι, ανήσυχοι και ενοχλητικοί!

Για την ιστορία η Συλλογική Σύμβαση 2018-2019 υπερψηφίστηκε στο ΔΣ της 22ης Μαρτίου με 25 θετικούς και 10 αρνητικούς ψήφους. Θετικά ψήφισαν οι (Δ)ΑΚΕ,  ΣΥΝ1(ΠΑΣΚΕ) και ο κλώνος της ΑΚΕ (ακομμάτιστοι). Αρνητικά ψήφισαν οι:  Αγωνιστική Συνεργασία - Ενωτική σ.κ. ΕΕΤΕ-ΟΤΕ, ΕΣΚ και ΑΣΕ. Τα συμπεράσματα δικά σας. 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)