to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:37 | 29.08.2022

Κοινωνία

Δημαρχείο: Αυξημένη η παρουσία της αστυνομίας στη συγκέντρωση κατά του μετρό επί της πλατείας Εξαρχείων

Αυξημένη φαίνεται να είναι η παρουσία των δυνάμεων της ΕΛΑΣ γύρω από τους συγκεντρωμένους της πλατείας Κοτζιά.


φωτ.: Ευρωκίνηση / Γιώργος Κονταρίνης

Νέα διαμαρτυρία κατά του σταθμού Μετρό στα Εξάρχεια πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

Κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοτζιά, μπροστά από το δημαρχείο της Αθήνας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα έργα για το Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων.

Οι ίδιοι λένε ότι βεβαίως και θέλουν το μέσο μαζικής μεταφοράς στην περιοχή τους αλλά θέλουν να χωροθετηθεί αλλού ο σταθμός προκειμένου να μην καταστραφεί η Πλατεία Εξαρχείων.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες στα Εξάρχεια για την γραμμή 4 του Μετρό ξεκίνησαν στις αρχές Αυγούστου.

Κάτοικοι και συλλογικότητες αντιτίθεται στις εργασίες και την κατασκευή της στάσης της γραμμής 4 του Μετρό επί της πλατείας Εξαρχείων και ζητούν να μεταφερθεί το σημείο και να αποχωρήσουν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις που για ακόμα μία φορά έχουν κατακλύσει τη γειτονιά.

Ανησυχίες για ενδεχόμενη εχθρική στάση του δημάρχου, μέσω των ΜΑΤ, απέναντι στους κατοίκους είχαν εκφραστεί τόσο λόγω της πρόσφατης στάσης του Κώστα Μπακογιάννη να θέλει να αποφύγει να συζητηθούν θέματα δημοκρατίας εντός του δημοτικού συμβουλίου, όσο και λόγω των προηγούμενων δηλώσεων του δημάρχου για τις συγκεντρώσεις.

Τα παραπάνω επεσήμανε τόσο η από καιρό παρέμβαση της Ανοιχτής Πόλης «να μπει τέλος στον κατήφορο της καταστολής στα Εξάρχεια» και «να ακουστεί η φωνή των κατοίκων», όσο και η πρόσφατη ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις Γειτονιές της Αθήνας που ασκεί έντονη κριτική σε μια σειρά αυταρχικών κινήσεων του Κώστα Μπακογιάννη απέναντι στις διαμαρτυρίες (διαβάστε αποσπάσματα από τις δύο ανακοινώσεις παρακάτω).

Φωτογραφίες από Δευτέρα 29/8:

(φωτογραφίες, έως άνω, Ευρωκίνηση / Γιώργος Κονταρίνης)

____________

Ανοιχτή Πόλη: «[...] Εδώ και μέρες, η αστυνομική βία και καταστολή στην περιοχή έχουν κορυφωθεί, και μάλιστα με αφορμή την υλοποίηση παρεμβάσεων υποτιθέμενα επωφελών για τους δημότες.

Παρακολουθούμε έτσι τον παραλογισμό να αποκλείεται με διμοιρίες ο λόφος του Στρέφη από τους κατοίκους, προς όφελος των οποίων υποτίθεται υλοποιείται η “υιοθετημένη” από την PRODEA ανάπλαση, και να προσάγονται μάλιστα σήμερα στη ΓΑΔΑ 19 από αυτούς! Η πλατεία Εξαρχείων από  9/8 έχει κι αυτή αποκλειστεί για τους περίοικους, με ισχυρές δυνάμεις καταστολής να “προφυλάσσουν” τις εργασίες κατασκευής του σταθμού του μετρό, πνίγοντας στα χημικά όποιον τολμά να αντιδράσει στην κατάργηση ενός από τους ελάχιστους κοινόχρηστους χώρους της γειτονιάς. Ο κ. Μπακογιάννης, σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όχι μόνο δεν σέβονται το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και αμφισβήτησης, αλλά έχουν υιοθετήσει δόγμα “μηδενικής ανοχής” απέναντι σε κάθε αντίσταση σε σχεδιασμούς που επιβάλλονται, χωρίς να έχει προηγηθεί η οποιαδήποτε διαβούλευση με τους κατοίκους που επηρεάζονται από αυτούς.

Πλατείες και δημόσιοι χώροι δεν προσφέρονται όμως για μικροπολιτικές τακτικές έντασης, ούτε η διαχείρισή τους μπορεί να γίνεται σε σύγκρουση με εκείνους και εκείνες που τα χρησιμοποιούν. Η Ανοιχτή Πόλη έχει διατυπώσει δημόσια τις θέσεις της, τόσο για την παράδοση του λόφου του Στρέφη στη “φροντίδα” του ιδιωτικού συμφέροντος, όσο και για τη χωροθέτηση του σταθμού του μετρό με τρόπο που εξαφανίζει την πλατεία Εξαρχείων. Η ειλικρινής διαβούλευση με τους δημότες, χωρίς τετελεσμένα, για όσα αφορούν την καθημερινότητά τους, είναι μονόδρομος για οποιονδήποτε ισχυρίζεται ότι εργάζεται για το δημόσιο συμφέρον.

Η Ανοιχτή Πόλη βρίσκεται στον αντίποδα της λογικής με την οποία αντιλαμβάνονται την τάξη και την ασφάλεια κυβέρνηση και δημοτική αρχή. Η πόλη δεν χωράει άλλα ΜΑΤ. Για εμάς, ζητούμενο είναι οι ζωντανές γειτονιές, οι φροντισμένες υποδομές, η διαβούλευση με τους κατοίκους για όσα τους αφορούν, η δυνατότητά τους να διαμαρτύρονται και να διεκδικούν τα αιτήματά τους, η εμπέδωση της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης στους δρόμους της πόλης. Τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο κ. Μπακογιάννης, μετρούν την ασφάλεια πιο απλά, με ρίψεις δακρυγόνων και με αυθαίρετες προσαγωγές. Οι δημότες δεν θα τους ακολουθήσουν σε αυτόν τον δημοκρατικό κατήφορο».
_________

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «[...] Ο Δήμαρχος Μπακογιάννης διεκδικεί το ρόλο του φρούραρχου των ΜΑΤ, με τις απανωτές δηλώσεις στήριξης της καταστολής των κατοίκων των Εξαρχείων που διαμαρτύρονται για την καταστροφή της πλατείας Εξαρχείων από τα έργα για τη γραμμή 4 του μετρό στα Εξάρχεια και για την εισβολή της PRODEA στον Λόφο Στρέφη. Της καταστολής, επίσης, των προσφύγων και των αλληλέγγυων που αντιστέκονται στη ρατσιστική εκκένωση της δομής του Ελαιώνα και τώρα των οργανώσεων της αριστεράς για τις υποκλοπές. Δικαίωμα του να στηρίζει το σαπίλα της κυβέρνησης της ΝΔ, των υποκλοπών, της ακρίβειας, του ρατσισμού και του σεξισμού αλλά και δικαίωμα μας είναι να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί με τις κινητοποιήσεις μας.

Στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 29 Αυγούστου, το οποίο θα διεξάγεται ενώ θα διαδηλώνουν, στις 5.30μμ, πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της πλατείας Εξαρχείων και όλων των ελεύθερων δημόσιων χώρων που καταστρέφει η δημοτική αρχή, η συζήτηση για τις υποκλοπές χρειάζεται να γίνει αλλά και για τις απαγορεύσεις και την καταστολή που στηρίζει ο Δήμαρχος Αθήνας». (αναλυτικά η ανακοίνωση)

εικόνες Eurokinissi - Γιώργος Κονταρίνης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)