to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:27 | 20.12.2022

πηγή: efsyn.gr

Οικονομία

Αυξημένα τα τιμολόγια Ιανουαρίου στο ρεύμα

Η κυβέρνηση αναζητά νέες πηγές χρηματοδότησης των επιδοτήσεων στους παραγωγούς ρεύματος για να μην επιβαρυνθούν πολύ οι καταναλωτές


Με αυξημένες τιμές και στο ρεύμα θα μπει το 2023 αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναζητήσει νέες πηγές χρηματοδότησης των επιδοτήσεων.

Οι λιανικές τιμές για τον ερχόμενο Ιανουάριο αναμένεται να ανακοινωθούν αργά απόψε και όλα δείχνουν πως θα είναι σαφώς υψηλότερες εκείνων του Νοεμβρίου. Στην άνοδο αυτή οδηγούν οι αυξήσεις στη χονδρεμπορική τιμή, η οποία έκλεισε τον Νοέμβριο με μέσο όρο στα 228 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τον Δεκέμβριο απογειώθηκε έως και πάνω από τα 400 ευρώ, καταγράφοντας έως τώρα μέσο όρο γύρω στα 300. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σταθερή πτώση, αλλά θεωρείται δύσκολο να κλείσει η ψαλίδα έως την τιμή του Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ χρεώνει τον τρέχοντα μήνα με 380 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0,38 ευρώ ανά κιλοβατώρα), ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες κινούνται λίγο χαμηλότερα, ανάλογα με το τιμολόγιο κάθε πελάτη. Οι τελικές τιμές χρέωσης καταλήγουν στα 0,16-0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα αφού μεσολαβεί η κρατική επιδότηση. Αυτές ήταν οι τελικές τιμές και τους προηγούμενους μήνες που τα τιμολόγια λιανικής ήταν πολύ υψηλότερα, με συνέπεια να αυξηθεί σημαντικά η πίεση στον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις.


Το βασικό ερώτημα αφορά το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση με τον νέο χρόνο και αν θα συνεχίσει να αυξάνει τις επιδοτήσεις προκειμένου να διατηρεί την τελική χρέωση στο ίδιο επίπεδο. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι σε προεκλογική περίοδο θα αποφευχθεί πάση θυσία κάθε αύξηση στις τελικές χρεώσεις. Ομως οι χρηματοδοτικές πηγές των κρατικών επιδοτήσεων μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) δεν είναι ανεξάντλητες.

Οι εισροές στο ΤΕΜ έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα από πηγές που έρρεαν πλουσιοπάροχα όπως η διαφορά ανάμεσα στη χονδρεμπορική τιμή και το πλαφόν που θέτει η κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, αναμένεται να επιβληθούν από τον Ιανουάριο αυξήσεις στις «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» των λογαριασμών (ΥΚΩ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΤΜΕΑΡ), όπως έγραψε πρόσφατα η «Εφ.Συν.» («“Ποδαρικό” στο 2023 με νέες χρεώσεις στο ρεύμα», 9/12/22).

Μία από τις νέες πηγές χρηματοδότησης αναμενόταν να είναι η φορολόγηση στα υπερκέρδη των εταιρειών προμήθειας ρεύματος. Οπως γράψαμε σε αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, τα υπερκέρδη αυτά ξεπερνούσαν το 1 δισ. ευρώ μόνο στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου λόγω της τεράστιας τότε απόστασης ανάμεσα στις τιμές χονδρικής και λιανικής. Χθες, όμως, διέρρευσε η πληροφορία ότι τα συνολικά υπερκέρδη δεν θα ξεπερνούν τα 390 εκατομμύρια. Προφανώς τα υπόλοιπα «χάθηκαν» στις προβλέψεις που έβαλε η κυβέρνηση στη σχετική τροπολογία για αφαίρεση του λειτουργικού κόστους κάθε εταιρείας, των συναλλαγών για εξισορρόπηση κινδύνου, των διάφορων επισφαλειών κ.λπ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)