to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:01 | 05.10.2022

Διεθνή

Αυξάνονται οι νεκροί από τη χιονοστιβάδα στα Ιμαλάια

Στη χιονοστιβάδα «πιάστηκαν» 34 αλπινιστές, που συνιστούσαν ομάδα ανάβασης του Ινστιτούτου Ορειβασίας Νεχρού, της τοπικής ορειβατικής σχολής - Τους μαθητευόμενους ορειβάτες συνόδευαν επτά διδάσκοντες και μια νοσηλεύτρια


Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 18 εξακολουθούν να αγνοούνται στα Ιμαλάια μετά τη χθεσινή χιονοστιβάδα που προκάλεσε και κατολίσθηση, σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που έδωσε σήμερα (5/10) στη δημοσιότητα η ινδική αστυνομία.

Στη χιονοστιβάδα «πιάστηκαν» 34 αλπινιστές, που συνιστούσαν ομάδα ανάβασης του Ινστιτούτου Ορειβασίας Νεχρού, της τοπικής ορειβατικής σχολής. Τους μαθητευόμενους ορειβάτες συνόδευαν επτά διδάσκοντες και μια νοσηλεύτρια.

Από τους 34 που εγκλωβίστηκαν μετά τη χιονοστιβάδα, οι τέσσερις διαπιστώθηκαν νεκροί μέσα σε λίγη ώρα, ενώ έξι ακόμη προστίθενται στον σημερινό απολογισμό των νεκρών, τη στιγμή που συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης.

Τη νεότερη ενημέρωση έδωσε η αστυνομία του ινδικού κρατιδίου Ουταραχάντ, όπου σημειώθηκε η χιονοστιβάδα, κοντά στην κορυφή του όρους Ντραουπάντι κα Ντάντα-ΙΙ, ύψους 4.880 μέτρων.

Οι έρευνες είχαν διακοπεί λόγω της χθεσινοβραδινής κακοκαιρίας και ξανάρχισαν σήμερα το πρωί.

«Τα σωστικά συνεργεία έχουν περισυλλέξει 10 πτώματα», ανακοίνωσε σήμερα στο Twitter η αστυνομία του κρατιδίου της βόρειας Ινδίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 14 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής, εκ των οποίων πέντε νοσηλεύονται σε νοσοκομείο περιοχής της γειτονικής πόλης Ουταρκάσι.

Εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία δείχνουν κάποιους από τους διασωθέντες να φτάνουν πεζή στην πόλη, συνοδευόμενοι από αστυνομικούς.

Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Ουταραχάντ, ο Πούσκαρ Σινγ Ντάμι, επιβεβαίωσε στο Twitter ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και η έμπειρη ορειβάτισσα Σαβίτα Κάνσουαλ, μία από τους διδάσκοντες της ομάδας. Νωρίτερα φέτος, είχε κατακτήσει τις κορυφές του Έβερεστ και του γειτονικού Μακούλου μέσα σε μόλις 16 ημέρες, θέτοντας νέο ρεκόρ στη γυναικεία ορειβασία.

Στις επιχειρήσεις διάσωσης συνδράμει και η πολεμική αεροπορία η οποία απέστειλε δύο στρατιωτικά ελικόπτερα στην περιοχή, σύμφωνα με αξιωματούχο της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών.

Ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών Ριντχίμ Αγκαρουάλ δήλωσε ότι οι ορειβάτες βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε χαράδρα αφότου ξέσπασε η χιονοστιβάδα.

Δεν υπάρχουν έρευνες που να αποτιμούν σε ποσοστά τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στο οικοσύστημα και τη γεωμορφολογία των Ιμαλαΐων, ωστόσο έμπειροι ορειβάτες έχουν παρατηρήσει φαινόμενα διεύρυνσης των χαραδρών, την αντικατάσταση μεγάλων ποσοτήτων χιονιού με νερό σε συγκεκριμένες ζώνες, καθώς και τον πολλαπλασιασμό των παγετωδών λιμνών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)