to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:34 | 01.11.2020

Διεθνή

Τουλάχιστον 69 οι νεκροί, 949 οι τραυματίες στη Σμύρνη και τα περίχωρά της

Στους 69 αυξήθηκαν οι νεκροί στη Σμύρνη από τον ισχυρό σεισμό της Παρασκευής, ανακοίνωσε η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD) της Τουρκίας στον νεότερο απολογισμό της.


Οι τραυματίες ανέρχονται σε 949 και από αυτούς οι 220 παραμένουν ακόμη σε νοσοκομεία, ενώ 729 πήραν εξιτήριο.

Από τις 17.00 τοπική ώρα (18.00 Ελλάδας) σήμερα, 987 μετασεισμοί, με 43 από αυτούς να έχουν μέγεθος 4 βαθμών έχουν σημειωθεί στην περιοχή, ανακοίνωσε το AFAD.

Προσωρινά κέντρα διαμονής έχουν δημιουργηθεί για την κάλυψη της επείγουσας ανάγκης για στέγαση στη Σμύρνη, με 3.545 σκηνές, 57 σκηνές γενικής χρήσης, 24.382 κουβέρτες, 13.280 κρεβάτια, σημείωσε το AFAD.

Μέχρι στιγμής, έχουν εγκατασταθεί 1.040 σκηνές, ενώ 1.430 ακόμη βρίσκονται σε φάση εγκατάστασης.

Οι διασώστες συνεχίζουν την προσπάθεια να απεγκλωβίσουν άλλο ένα παιδί, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια.

Από τη σεισμική δόνηση κατέρρευσαν τουλάχιστον 20 κτίρια στη Σμύρνη. 

Στην περιοχή έχουν σταλεί ήδη 960 σκηνές, 4.500 κουβέρτες και πάνω από 3.600 κρεβάτια για τους ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι λόγω της καταστροφής, ενώ η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος ανέλαβε να μοιράσει μάσκες και απολυμαντικά.

Η σεισμική δόνηση, το μέγεθος της οποίας εκτιμήθηκε πως ανερχόταν σε επτά βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ από το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικών μελετών (USGS), σημειώθηκε λίγο πριν από τις δύο (ώρα Ελλάδας) στο Αιγαίο, νοτιοδυτικά της Σμύρνης, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, κοντά στη Σάμο.

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός και επιφανειακός που έγινε αισθητός ως την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα, ενώ προκάλεσε μίνι τσουνάμι, το οποίο πλημμύρισε τους δρόμους της Σεφερίχισαρ, τουρκικής πόλης κοντά στο επίκεντρο, και χτύπησε τις ακτές της Σάμου.

Ο Γκιοκάν Καν, διανομέας, 32 ετών, ήταν πάνω στη μοτοσικλέτα του όταν έγινε ο σεισμός. «Τρομοκρατήθηκα — όχι για μένα, για τη γυναίκα μου και τον γιο μου (...) Μονολόγησα: ‘δεν θα τελειώσει ποτέ’. Είχα την αίσθηση πως κράτησε δέκα λεπτά», αφηγήθηκε.

Ως νωρίτερα σήμερα το πρωί (Σάββατο 31/10) στην Τουρκία καταγράφονταν 24 θάνατοι και 804 τραυματισμοί, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD). Κατά την ίδια πηγή, 17 κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές.

Νοσοκομεία της Σμύρνης, γεμάτα ασθενείς εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, αναγκάστηκαν να διακομίσουν εσπευσμένα ασθενείς σε δομές υγείας άλλων τουρκικών πόλεων, για να μπορέσουν να εισαγάγουν τραυματίες.

Το 1999 ισχυρός σεισμός 7,4 βαθμών είχε πλήξει τη βορειοδυτική Τουρκία στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 17.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους περίπου χίλιους στην Κωνσταντινούπολη.

Νέα σεισμική δόνηση το πρωί του Σαββάτου

Στο μεταξύ, νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Αιγαίο, στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Σάμου, ή 271 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δόνηση, που χαρακτηρίζεται «ασθενής» από το Ινστιτούτο, καταγράφηκε στις 07:31 από τους σεισμογράφους.

Στις 03:40 είχε καταγραφεί σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε απόσταση 31 χιλιομέτρων δυτικά-βορειοδυτικά της Σάμου, ή 245 χιλιομέτρων ανατολικά της Αθήνας.

Επικοινωνία Δένδια - Τσαβούσογλου

Στο μεταξύ νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έπειτα από πρωτοβουλία του ΥΠ.ΕΞ. της γείτονος.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, οι δύο άνδρες επανέλαβαν την αμοιβαία προσφορά βοήθειας εφόσον χρειαστεί. Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για την κλήση και συμφωνήσαν να παραμείνουν σε επαφή.

Χθες επικοινωνία είχαν επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Όπως έκανε γνωστό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Ταγίπ Ερντογάν για να του εκφράσει τα συλλυπητήρια του για τις απώλειες ζωών. «Παρά τις διαφορές μας, αυτές είναι στιγμές που οι πολίτες μας πρέπει να είναι ενωμένοι» τόνισε.

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και σημειώνοντας ότι η χώρα του «είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να θεραπεύσει τις πληγές της. Το ότι δύο γείτονες δείχνουν αλληλεγγύη σε δύσκολους καιρούς είναι πολυτιμότερο από πολλά πράγματα στη ζωή».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)