to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:26 | 19.01.2023

Διεθνή

Αυξάνεται η προσφορά πολεμικού εξοπλισμού στην Ουκρανία

Γερμανία, Βρετανία και Δανία φαίνεται ότι ανταποκρίνονται στο αίτημα του Ζελένσκι και των Ουκρανών και προσφέρουν σημαντικό πολεμικό εξοπλισμό στον αγώνα της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή


Ενώ πλησιάζει το κλείσιμο ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο πόλεμος μαίνεται με ολοένα αυξανόμενες απώλειες και καταστροφές, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ανταποκρίνονται στο αίτημα της Ουκρανίας και του προέδρου Ζελένσκι προσωπικά και αποφασίζουν να στείλουν οπλισμό και να ενισχύσουν τον αγώνα των Ουκρανών.

Βρετανία και Δανία ανακοίνωσαν ήδη προσφορές σημαντικού πολεμικού οπλισμού στην Ουκρανια, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt και η Γερμανία θα στείλει πάνω από 100 άρματα μάχης. 

Στο μεταξύ αύριο, Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, έχει συγκληθεί σύσκεψη υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην αεροπορική βάση Ramstein. Όπως ανακοινώθηκε, στη σύσκεψη, η οποία διοργανώνεται με πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Λόυντ Ώστιν, συμμετέχουν υπουργοί, υφυπουργοί Άμυνας και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των κρατών-μελών, καθώς και χωρών εταίρων του ΝΑΤΟ.

Γερμανία: Πάνω από 100 άρματα μάχης μεταξύ των οποίων Leopard και Challenger 1

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt, οι γερμανικές εταιρείες είναι έτοιμες να προμηθεύσουν με περισσότερα από 100 άρματα μάχης την Ουκρανία, ανάμεσά τους τεθωρακισμένα άρματα Leopard και τροποποιημένα βρετανικά Challenger 1 που επικαλείται πηγές της γερμανικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία μπορεί να στείλει στην Ουκρανία τανκς Leopard 2 τα οποία αρχικά προορίζονταν για την Τσεχική Δημοκρατία και την Σλοβακία.

Η Ουκρανία ζητά επειγόντως από την Δύση την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης, την ώρα που οι υπουργοί Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας ετοιμάζονται να αντιπαρατεθούν στο Ραμστάιν για την τροφοδοσία της χώρας με όπλα, για τα οποία το Κίεβο δηλώνει ότι μπορεί να αποφασίσουν την έκβαση του πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την του ομιλία στο Νταβός, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, που πιέζεται να δώσει το «πράσινο φως» για την αποστολή τανκς στην Ουκρανία, υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά σε άρματα μάχης.

Βρετανία: 600 πύραυλοι Brimstone μεγάλης ακρίβειας 

Η Βρετανία σχεδιάζει να στείλει 600 πυραύλους Brimstone στην Ουκρανία για να υποστηρίξει τη χώρα στον αγώνα της κατά της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Ο Γουάλας συναντήθηκε με άλλους υπουργούς Άμυνας στη στρατιωτική βάση Τάπα στην Εσθονία.

Περιέγραψε ένα προαναγγελθέν πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής αρμάτων μάχης Challenger και ανέφερε λεπτομέρειες για τους τύπους πυραύλων που θα προμηθεύσει η Βρετανία.

«Μπορώ να πω ότι προτιθέμεθα να στείλουμε και άλλους 600 πυραύλους Brimstone οι οποίοι θα είναι απίστευτα σημαντικοί στο να βοηθήσουν την Ουκρανία να κυριαρχήσει στο πεδίο της μάχης» δήλωσε ο Γουάλας.

Ο Γουάλας είπε ότι η ενότητα της Δύσης ενάντια στην εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει ισχυρή και ότι οι σύμμαχοι «είναι έτοιμοι να συνεχίσουν έτσι για μακρύ χρονικό διάστημα».

«Αν ο πρόεδρος Πούτιν ποντάρει στο ότι θα βαρεθούμε φέτος, κάνει λάθος. Θα σχεδιάσουμε για φέτος και για του χρόνου και για το μεθεπόμενο έτος και για μετά» είπε.

Δανία: 19 κανόνια της Caesar γαλλικής κατασκευής για τον αγώνα της Ουκρανίας

Η Δανία αποφάσισε να δώσει στην Ουκρανία το σύνολο των 19 κανονιών της μεγάλου βεληνεκούς Caesar γαλλικής κατασκευής, εκ των οποίων ορισμένα δεν έχουν παραδοθεί ακόμη, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, με την υποστήριξη του Κοινοβουλίου, «αποφάσισε να δώσει και τα 19 κανόνια πυροβολικού γαλλικής κατασκευής Caesar στον στρατό της Ουκρανίας», ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Γιάκομπ 'Ελεμαν-Γιένσεν σε δελτίο Τύπου, την ώρα που οι ανακοινώσεις για δωρεές βαρέων όπλων στην Ουκρανία πληθαίνουν στη Δύση. «Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους Ουκρανούς για τα συστήματα πυροβολικού Caesar κυρίως, και είμαι ευτυχής που τώρα λάβαμε την ευρεία υποστήριξη του Κοινοβουλίου της Δανίας για να τα δωρίσουμε στον αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε τον Δεκέμβριο από τους ηγέτες της Δύσης τους οποίους συνάντησε στη Λετονία να προμηθεύσουν τη χώρα του με ένα ευρύ φάσμα οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των πυροβόλων Caesar.

Η δωρεά αυτή θα καθυστερήσει τη Δανία να δημιουργήσει την ταξιαρχία της. Η Κοπεγχάγη θα επιδιώξει να αποκτήσει γρήγορα νέες στρατιωτικές ικανότητες παράλληλα με τη δωρεά, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)