to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:05 | 15.09.2017

Διεθνή

Αυξάνει την πίεση η κυβέρνηση της Μαδρίτης, σφίγγει τον έλεγχο στις δημόσιες δαπάνες της Καταλωνίας

Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να ενισχύσει τον έλεγχο επί των δημοσίων δαπανών της Καταλωνίας έπειτα από την άρνηση της Βαρκελώνης να δώσει εγγυήσεις ότι δεν διαθέτει δημόσιους πόρους για την οργάνωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.


«Απέναντι στην προφανή έκνομη κατάσταση, θεσπίσαμε νέο σύστημα ελέγχου των δαπανών», δήλωσε μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστομπάλ Μοντόρο, διευκρινίζοντας ότι το μέτρο δεν πλήττει τις εξουσίες της τοπικής κυβέρνησης διότι δεν επεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο αυτή αποφασίζει να κατανείμει τους πόρους στον προϋπολογισμό και έχει ως στόχο να αποφευχθεί η χρηματοδότηση «παράνομων δραστηριοτήτων».

Η απόφαση της Μαδρίτης σημαίνει ότι η κεντρική κυβέρνηση θα καταβάλλει απευθείας τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και ότι θα διασφαλίσει την χρηματοδότηση των δημοσίων υπηρεσιών και την πληρωμή των επιδομάτων.

Η απόφαση της κυβέρνησης λαμβάνεται έπειτα από επιστολή που απευθύνθηκε από τον αντιπρόεδρο της Καταλονίας Οριόλ Ζουνκέρας προς το υπουργείο Προϋπολογισμού με την οποία ανακοίνωνε ότι δεν θα αποδεχθεί τον εβδομαδιαίο έλεγγο για τη νομιμότητα των δαπανών που επιβλήθηκε τον Ιούλιο από τη Μαδρίτη και ότι θα επιστρέψει στο προηγούμενο καθεστώς που δεν προέβλεπε παρά μηνιαίοα έλεγχο.

Τα μέτρα που αποφασίσθηκαν σήμερα εντάσσονται στις αυξανόμενες πιέσεις που ασκεί η ισπανική κυβέρνηση προς τους καταλανούς αυτονομιστές για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)