to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αυτοβοήθεια, δικτύωση και καινοτομία ως απαντήσεις στην κατάθλιψη και την κρίση

Η ανάγκη να ανήκουμε είναι έμφυτη σε όλους. Η συμμετοχή και αποδοχή του ατόμου μέσα σε διάφορες ομάδες της κοινότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αυτοεκτίμηση του, την αναπτυξιακή του πορεία και τη συνολική του ψυχική υγεία.


Η συμμετοχή σε ομάδες αυτοβοήθειας προσφέρει τη δυνατότητα μιας ομαδικής ταυτότητας και καλλιεργεί την αυτονομία και την υπευθυνότητα, καθώς όλα τα μέλη μοιράζονται την ευθύνη για την ευημερία της ομάδας.

Πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα κάθε είδους  πιστεύουν σε κάποιο βαθμό πως είναι οι μόνοι που έχουν αυτού του είδους τα προβλήματα.

Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο όταν τα προβλήματα σχετίζονται με κάποια ψυχική διαταραχή: σε αυτή την περίπτωση, το στίγμα και τα στερεότυπα εμποδίζουν το άτομο να αποκαλύψει σκέψεις, συναισθήματα και βιώματα και κατ' επέκταση να ανακαλύψει ότι και άλλοι άνθρωποι βιώνουν αντίστοιχα πράγματα και ότι καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, το άγχος και άλλες είναι πολύ περισσότερο κοινές και συχνές απ' όσο νόμιζε.

Η ομάδα αυτοβοήθειας προσφέρει την ευκαιρία να διαψεύσει κανείς αυτά τα αισθήματα αρνητικής μοναδικότητας. Αυτή η διάψευση μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική αντιμετώπιση του αυτοστιγματισμού και πηγή μεγάλης ανακούφισης.

Στις συναντήσεις των ομάδων αυτοβοήθειας για την κατάθλιψη, οι συμμετέχοντες μοιράζονται τις εμπειρίες τους, τα προσωπικά τους συναισθήματα, την ενημέρωση που έχει ο καθένας και τις στρατηγικές που έχουν αναπτύξει προκειμένου να αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη  και να ζουν μια ικανοποιητική ζωή. Πρόκειται δηλαδή για αλληλο-υποστήριξη μέσω της ανταλλαγής προσωπικών εμπειριών, γνώσης, προβληματισμών, ανησυχιών, στρατηγικών.

Είναι συνάντηση αισιοδοξίας με εστίαση στην αλληλοβοήθεια, την ελπίδα και την ενθάρρυνση. Ο κάθε ένας μπορεί να ακολουθεί το δικό του μονοπάτι προς την ανάρρωση και την ευεξία αλλά επιλέγει να κάνει αυτό το ταξίδι μαζί με άλλους που επιθυμούν τον ίδιο προορισμό.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το πρόγραμμα “Πολίτες ενάντια στην Κατάθλιψη” επιθυμεί και φιλοδοξεί να γνωρίσει τόσο στους ειδικούς όσο και στο ευρύ κοινό τη φιλοσοφία και την αξία των ομάδων αυτοβοήθειας. Με την εκπαίδευση ατόμων με προβλήματα κατάθλιψης στην οργάνωση ομάδων αυτοβοήθειας, στοχεύει στη δημιουργία ενός μοντέλου υποστήριξης με την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των ίδιων των ενδιαφερόμενων.

Μέσω του προγράμματος θα εκπαιδευτούν 100 άτομα που δεν είναι επαγγελματίες ψυχικής υγείας στην οργάνωση ομάδων αυτοβοήθειας για την κατάθλιψη. Αυτό θα γίνει αρχικά σε επιλεγμένες περιοχές της Αθήνας (Χαλάνδρι, Καλλιθέα, Ηράκλειο, Λαμπρινή, Μαρούσι) και των Κυκλάδων (Πάρος, Αντίπαρος, Σύρος, Τήνος, Κέα, Άνδρος).

Από τον Αύγουστο του 2014 υπήρξε συστηματική επιστημονική συνεργασία τριών  φορέων (Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγείας, Ελληνική Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης ΜΑΖΙ, Ψυχιατρικό Κέντρο Salten- Νορβηγία) με την ουσιαστική συμβολή ατόμων με προσωπική εμπειρία προβλημάτων κατάθλιψης και την συμμετοχή στις συναντήσεις ειδικών στους τομείς της εκπαίδευσης, της ενδυνάμωσης, της αντιμετώπισης της κατάθλιψης, της ομαδικής θεραπείας, της αξιολόγησης και οδήγησε στη δημιουργία ειδικά σχεδιασμένου εκπαιδευτικού πακέτου.

Θεωρούμε ότι είναι μία ουσιαστική πράξη επένδυσης στη γνώση και ενδυνάμωσης των πολιτών στην διεκδίκηση καλύτερης φροντίδας και προώθησης της αλληλεγγύης, της αίσθησης του ανήκειν στην κοινότητα και προσφοράς σ’ αυτήν. Παράλληλα θα οργανωθούν στις ίδιες περιοχές ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες από επαγγελματίες συντονιστές, μέσω μίας μεθόδου που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και της κοινωνικής οδύνης.

 Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι πέρα από τους εταίρους, το πρόγραμμα υποστηρίζουν:

Το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την άμεση συνεργασία των ιερέων στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και την παροχή τεχνικής βοήθειας (π.χ. παραχώρηση χώρων)

To ευρωπαϊκό δίκτυο 16 φορέων ψυχικής υγείας European Network for Training and Research in Mental Health ENTER με την παροχή επιστημονικής υποστήριξης, όπως και το αντίστοιχο δίκτυο της European Alliance Against Depression (EAAD)  

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς σε θέματα εκπαίδευσης και επιστημονικής τεκμηρίωσης της θεραπευτικής αντιμετώπισης της κατάθλιψης

Ο Ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο 105.5», το «tvxs.gr» το «enallaktikos.gr» και τοπικά μέσα ενημέρωσης στην δημοσιοποίηση του προγράμματος

Αντί επιλόγου παραθέτουμε τις απαντήσεις μελών ομάδων αυτοβοήθειας στην ερώτηση τι πιστεύουν ότι τους βοηθάει η συμμετοχή αυτή (πρόκειται για ανθρώπους που συμμετέχουν σε ομάδα αυτοβοήθειας της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης):

Με αποδέχονται ... μπορώ να εκφραστώ...ανήκω κάπου... έχω βοήθεια και στήριξη... ακούω άλλες απόψεις και φυσικά δεν είμαι μόνη μου.

Αποδοχή κατανόηση, ένα όμορφο ξελάφρωμα.

Αλληλεγγύη στον πόνο αλλά και τις χαρές. Μοίρασμα.

Νιώθω πως μιλάω εκεί που με καταλαβαίνουν, με βοηθάνε να σκέφτομαι λογικά όταν σκέφτομαι άσχημα.

Έχω κάνει αξιόλογους φίλους που τους εκτιμώ.

Με ακούνε - το πιο σημαντικό - κ μοιράζομαι το βάρος των σκέψεων μου, νοιώθω λιγότερο μόνη και μου δίνουν ελπίδα άτομα που έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα τους.

Δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία όπου η ψυχική νόσος είναι στίγμα τεραστίου μεγέθους. Μέσα στην ομάδα γνωρίζω ότι δε χρειάζεται να κρυφτώ ή να ντραπώ. Είμαι αποδεκτή ακριβώς όπως είμαι, κι αυτό το λατρεύω! 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)