to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:43 | 14.12.2012

Πολιτική

Αυτός είναι ο κύριος Λαυρεντιάδης

Μιας και με τη σύλληψή του απασχολεί την επικαιρότητα, ας δούμε το προφίλ του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη


Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να μετατρέψει τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση που κληρονόμησε από τον πατέρα του σε μεγάλη εισηγμένη στο ΧΑ εταιρεία, την οποία πώλησε έναντι 700 εκατ. ευρώ, ενώ τις ημέρες της δόξας του συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της χώρας. Η πορεία του στον επιχειρηματικό στίβο άρχισε στα 18 του χρόνια όταν ανέλαβε τα ηνία της Νεοχημικής μετά τον θάνατο του πατέρα του. Η μικρή εταιρεία διανομής χημικών προϊόντων με έδρα στο Αιγάλεω γιγαντώθηκε πολύ γρήγορα, πραγματοποιώντας μία σειρά από εξαγορές όπως για παράδειγμα των εταιρειών  Hoechst και Henkel.


Το μεγάλο άλμα για τον Λαυρεντιάδη άρχισε το 2003, όταν η μετοχή της εταιρείας μπήκε στο Χρηματιστήριο με τιμή 1,39 ευρώ. Από το 2005 και μετά, πακέτα της εταιρείας άρχισαν να περνούν στα χέρια ξένων θεσμικών και η αξία της μετοχής εκτινάχθηκε. Τόσο ώστε το 2008 η Νεοχημική πωλήθηκε έναντι 700 εκατ. ευρώ στο επενδυτικό fund Carlyle Group, ενώ η τιμή της μετοχής είχε σκαρφαλώσει  στα 19 ευρώ.
Παράλληλα, ήδη από το 2005 ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είχε περάσει και στον κλάδο των φαρμακευτικών εταιρειών, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν ιδιαίτερα επικερδής. Τότε δημιούργησε την εταιρεία Alapis, συγχωνεύοντας τις μικρές εταιρείες Veterin, ΕΒΙΚ, Lamda Detergent και Elpharma. Το 2007 άντλησε 800 εκατ. ευρώ από την αγορά και τα αξιοποίησε για εξαγορές εταιρειών του κλάδου. Επέτρεψε έτσι στην Alapis να πραγματοποιήσει τζίρο 1 δισ. ευρώ το 2008 και να κατακτήσει την πρώτη θέση στην κερδοφορία για τον κλάδο της.


Στο τέλος της ίδιας χρονιάς, ο κ. Λαυρεντιάδης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το τιμόνι της Alapis και ίδρυσε το επενδυτικό κεφάλαιο Lamda Partners με έδρα στο Λονδίνο. Στο πλάι του είχε μία σειρά από έλληνες και ξένους επιχειρηματίες και θεσμικούς και επένδυσε τα χρήματά του κυρίως στην Ελλάδα, στην υγεία, στη βιομηχανία και σε ακίνητα. Το μερίδιο του ιδίου στο επενδυτικό σχήμα ήταν αρχικά 100 εκατ. ευρώ.


Παράλληλα, ο κ. Λαυρεντιάδης ασχολήθηκε και με τον κλάδο των ΜΜΕ αποκτώντας ποσοστό σε μία σειρά από επιχειρήσεις, ενώ επιπλέον φέρεται να είχε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα εντός και εκτός Ελλάδος. Τα χρόνια της δόξας του μάλιστα υπερηφανευόταν για το γεγονός ότι υπήρξε συνομιλητής του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όπως και του εκάστοτε πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα.


Τα δάνεια

Στο πλαίσιο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του τον Δεκέμβριο 2009 ο κ. Λαυρεντιάδης απέκτησε το 31,3% των μετοχών της Proton Bank. Από τότε μέχρι και τον Μάρτιο του 2011 τα επιχειρηματικά δάνεια της τράπεζας αυξήθηκαν 70%, δηλαδή σε 16 μήνες η Proton Bank εκταμίευσε περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις. Τα περισσότερα από τα χρήματα αυτά, όπως προέκυψε στην πορεία, πήγαν σε επιχειρήσεις άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένες με τον μεγαλομέτοχο της τράπεζας.
Η αρχή της πτώσης για τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη έγινε το καλοκαίρι του 2011. Αρχές Αυγούστου, η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες  διέταξε το πάγωμα των λογαριασμών του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και σειράς στελεχών της Proton Bank, ενώ εξέταζε ασυνήθιστες συναλλαγές ποσού 51 εκατ. ευρώ που φέρεται να άλλαξε χέρια ανάμεσα σε υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας και εταιρειών του κ. Λαυρεντιάδη.


Οπως προέκυψε στη συνέχεια, στην πραγματικότητα για το διάστημα από τον Ιανουάριο 2010 έως τον Ιανουάριο 2011 ο Λαυρεντιάδης και μία σειρά συνεργατών του χρησιμοποίησαν χρήματα της τράπεζας προκειμένου να χορηγήσουν σε εταιρείες του ιδίου δάνεια συνολικού  ποσού 701 εκατ. ευρώ χωρίς εγγυήσεις, χωρίς να έχουν αποκτήσει τις απαραίτητες εξασφαλίσεις, αλλά και δίχως να λαμβάνουν υπόψη τον ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο που υπάρχει όταν δανείζονται εταιρείες του ίδιου επιχειρηματία.


Σύμφωνα με το σχετικό βούλευμα, ο κ. Λαυρεντιάδης και οι συνεργάτες του απέκρυπταν από τις Αρχές το γεγονός ότι η εταιρεία που ελάμβανε τα δάνεια συνδεόταν άμεσα ή έμμεσα με τον κ. Λαυρεντιάδη. Αποτέλεσμα της διαδικασίας ήταν να ζημιωθεί η τράπεζα, η οποία ύστερα από απαίτηση της Τραπέζης της Ελλάδος ζήτησε ενίσχυση από την κυβέρνηση και εντάχθηκε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στη συνέχεια και αφού ανακεφαλαιοποιήθηκε, η τράπεζα έσπασε στην παλαιά Proton Bank, η οποία τέθηκε σε εκκαθάριση, και στη νέα, στην οποία μεταφέρθηκαν οι καταθέσεις ιδιωτών, επιχειρήσεων, τραπεζών και Δημοσίου, το δίκτυο καταστημάτων και οι δραστηριότητες της παλαιάς Proton.


Πηγή: Τα Νέα


Διαβάστε επίσης:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)