to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αυτοψία: Βασανίζουν τον Τζούλιαν Ασάνζ και μέσα στο δικαστήριο

Τον μεταφέρουν από τις γειτονικές φυλακές Υψίστης Ασφαλείας στο δικαστήριο, όπου τον κλείνουν σε ένα γυάλινο κλουβί. Έχει βρεθεί στις φυλακές για αστείες κατηγορίες, που συνήθως τιμωρούνται με πρόστιμο στη Μεγάλη Βρετανία, επειδή δηλαδή δεν παρέστη σε μία δίκη


(Άρθρο του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου από το Λονδίνο στο Tvxs.gr)

Τον μεταφέρουν από τις γειτονικές  φυλακές Υψίστης Ασφαλείας στο δικαστήριο, όπου τον κλείνουν σε ένα γυάλινο κλουβί. Έχει βρεθεί στις φυλακές  για αστείες κατηγορίες, που συνήθως τιμωρούνται με πρόστιμο στη Μεγάλη Βρετανία, επειδή δηλαδή δεν παρέστη σε μία δίκη.

Τη Δευτέρα, τη πρώτη μέρα της δίκης για την έκδοση του στις ΗΠΑ,   οι αρχές των φυλακών  φόρεσαν στον ιδρυτή των Wikileaks 11 φορές τις χειροπέδες, τον έγδυσαν και του έκαναν σωματικό έλεγχο δυο φορές, ενώ του αφαίρεσαν και σημαντικά έγγραφα που κουβαλούσε για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Χθες, τρίτη ημέρας της δίκης, ο ίδιος ο Ασάνζ παραπονέθηκε ότι δεν μπορεί να μιλήσει με τους δικηγόρους του ιδιωτικά. Κατήγγειλε ότι οι δικηγόροι του τελούν υπό παρακολούθηση, ενώ σχολίασε ότι ο ίδιος συμμετέχει στην διαδικασία της δίκης του, όσο θα συμμετείχε και σε ένα πρωτάθλημα τένις! Η δικαστής, εχθρική από την αρχή, του είπε πως δεν μπορεί να έχει λόγο και ότι θα πρέπει να μιλά μέσω των νομικών εκπροσώπων του. 

Εξαιτίας των μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί για τον Ασάνζ - έναν κρατούμενο αποδεδειγμένα μη βίαιο - δεν του επιτρέπεται ούτε να περάσει γραπτά μηνύματα στην νομική ομάδα που τον εκπροσωπεί. Ο δικηγόρος του ζήτησε από τη δικαστή να εξετάσει το ενδεχόμενο ο κατηγορούμενος να παρίσταται δίπλα στους συνηγόρους και όχι κλεισμένος στο γυάλινο κλουβί.  Η δικαστής δεσμεύθηκε να αποφανθεί σήμερα, οπότε και αναμένουμε πολύ σημαντικές αποκαλύψεις (θα γράψω για αυτά αργότερα σήμερα) για το πως χειρίστηκε την υπόθεση η κυβέρνηση Τραμπ.

Σε κάθε περίπτωση, η υπεράσπιση Ασάνζ έχει συστηματικά αποδομήσει τις κατηγορίες των ΗΠΑ, όπως ότι, δημοσιεύοντας ονόματα ανθρώπων που συνεργάζονταν με τις ΗΠΑ, στα διπλωματικά τηλεγραφήματα που αποκάλυψαν τα wikileaks, ο Ασάνζ «έθεσε ζωές σε κίνδυνο». Oι δικηγόροι της υπεράσπισης εξήγησαν ότι ο Ασάνζ συνεργαζόταν με δημοσιογράφους από διάφορα διεθνή ΜΜΕ, όπως οι New York Times, ακριβώς για να μην τεθούν σε κίνδυνο  ζωές ανθρώπων. Όταν με ευθύνη δύο άλλων δημοσιογράφων -που ούτε είχαν σχέση μαζί του ούτε ποτέ διώχθηκαν από τις ΗΠΑ- τα ονόματα δημοσιεύθηκαν, ο ίδιος ο Ασάνζ επικοινώνησε με τον Λευκό Οίκο για να τους ενημερώσει. Η απάντηση ήταν: «Καλέστε λίγο αργότερα»!

Τώρα ζητούν την έκδοσή του για να τον δικάσουν επειδή «έθεσε ζωές σε κίνδυνο»! Οι ΗΠΑ τον κατηγορούν για κατασκοπεία και προδοσία, σαν να είναι πολίτης των ΗΠΑ, ενώ είναι της Αυστραλίας. Η υπεράσπιση του ιδρυτή των Wikileaks τόνισε ότι ήδη από την Ουγγρική Επανάσταση του 1848 (!) δεν γίνoνται αποδεκτά αιτήματα έκδοσης για πολιτικά αδικήματα. Για να συντελεστεί προδοσία, πρέπει να είσαι πολίτης της χώρας, την οποία υποτίθεται  ότι προδίδεις.

Το δημοσιογραφικό λειτούργημα προστατεύεται από το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τόνισαν οι συνήγοροι. Όταν μια εφημερίδα αποκαλύπτει κρατικά μυστικά, τα οποία αποδεικνύουν παράνομη πράξη- όπως οι δολοφονίες αθώων πολιτών και δημοσιογράφων από τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ που αποκάλυψε ο Ασάνζ- τότε δεν τίθεται σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον. Το αντίθετο.

Αν εκδοθεί στις ΗΠΑ, τότε κάθε χώρα που θεωρεί ότι θίγεται από τα δημοσιεύματα ενός ξένου  δημοσιογράφου, θα μπορεί να ζητάει την έκδοση του, για να τον δικάσει και καταδικάσει στη χώρα της. Ο Ερντογάν, παραδείγματος χάριν, θα μπορούσε να το ζητήσει για κάποιον Έλληνα δημοσιογράφο.  Άραγε στην ΕΣΗΕΑ, που δεν έχει πάρει ακόμη θέση για τη πιο σημαντική δίκη στη σύγχρονη ιστορία της δημοσιογραφίας, το έχει σκεφτεί κανείς αυτό;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)