to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:17 | 19.05.2013

Κοινωνία

Αυτοψία: Άνθρωποι «φαντάσματα» σε υπόγεια κρατητήρια

Κρατούμενοι «φαντάσματα» συνωστίζονται κατά δεκάδες σε υπόγεια κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων χωρίς προαυλισμό. Αυτές είναι οι εικόνες που περιγράφει στο tvxs.gr ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τσουκαλάς, ο οποίος επισκέφτηκε τα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Κυψέλης.


 Επί τάπητος, το ζήτημα της αποσυμφόρησης των φυλακών, τα στρατόπεδα κράτησης των μεταναστών και η επιχείρηση Ξένιος Δίας.

Της Αγγελικής Δημοπούλου

Φυλακισμένοι στα κρατητήρια

Η εικόνα είναι άσχημη ένθεν κι ένθεν. Και στα υπόγεια και στα ανώγεια. Στα υπόγεια κρατητήρια της Κυψέλης κρατούνται περίπου 25 κρατούμενοι του αστυνομικού τμήματος. Άλλοι τρεις κρατούμενοι της ασφάλειας βρίσκονταν σε ένα χώρο στον πρώτο όροφο, στον οποίο σύμφωνα με τους αστυνομικούς έως πρόσφατα, κρατούνταν δεκαεφτά το σύνολο άτομα. Μιλάμε για δεκαεφτά άτομα σε ένα δωμάτιο δεκαεφτά τετραγωνικών. Στα υπόγεια η κατάσταση είναι απαράδεκτη και δεν είναι μόνο η Κυψέλη, ούτε μόνο ο Γέρακας που έχω επισκεφτεί εγώ ή αστυνομικά τμήματα του Πειραιά που επισκέφτηκαν κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένα τμήμα στην επικράτεια που να μην έχει στα υπόγειά του ανθρώπους οι οποίοι κατ’ ουσίαν είναι εκεί φυλακισμένοι. Στα κρατητήρια δεν πρέπει να κρατείται κάποιος πάνω από μία ή δυο μέρες. Όμως έχουν μετατραπεί σε φυλακές. Έχουμε πληροφορίες για περίπου 1000 φυλακισμένους μέσα στα κρατητήρια. Στο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης υπάρχει άνθρωπος που βρίσκεται στα κρατητήρια περίπου 11μιση μήνες. Εντεκάμιση μήνες έχει να προαυλιστεί, εντεκάμιση μήνες έχει να δει ήλιο.

Σε αυτό δεν μπορεί κανείς να ρίξει το φταίξιμο στους αστυνομικούς των τμημάτων. Διότι πολύ λογικά θα πούνε «πού να τους πάω;». Έξω είναι ο δρόμος. Τι να κάνουν; Να τους βγάλουν στο δρόμο. Οι κρατούμενοι παραμένουν εκεί παρά τις επικλήσεις και των ίδιων των αστυνομικών για να αλλάξει αυτό το καθεστώς. Και είναι κατά δεκάδες και εικοσάδες σε τμήματα που χωράνε επτά ή οκτώ άτομα. Έως και 45 έχουμε μάθει ότι βρίσκονται σε κάποια τμήματα. Υπάρχει τμήμα χωρητικότητας 25-30 ατόμων στο οποίο στοιβάζονται 80 κρατούμενοι. Δεν είναι δυνατόν να ζουν αυτοί οι άνθρωποι σε τέτοιες συνθήκες. Να έχουμε πέντε, δέκα, δώδεκα μήνες ανθρώπους στο σκοτάδι. Να βγαίνουν σαν φαντάσματα από παντού. Όλοι την ημέρα τη βγάζουν στα κρεβάτια τους. Δεν έχουν που να πάνε. Να συνωστίζονται στο διάδρομο;

Ανάγκη διαφορετικής θεώρησης του σωφρονιστικού συστήματος

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα είναι απόρροια των φρακαρισμένων φυλακών και φαντάζομαι ότι δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Οι φυλακές έχουν 12.500 κρατούμενους ενώ χωράνε γύρω στους 8.000. Ο υπερπληθυσμός αγγίζει το 50%. Εμείς στηρίξαμε τα άρθρα του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη που αφορούσαν στην αποσυμφόρηση των φυλακών. Δεν τα στήριξε η ΝΔ. Άδειασε τον κ. Ρουπακιώτη. Σε μια σειρά ζητημάτων. Ήταν φανερό στις επιτροπές και την ολομέλεια της Βουλής πως συμπεριφέρονταν οι βουλευτές της ΝΔ και ο κ. Νεράτζης που ανέλαβε την εισήγηση. Δεν ήθελαν καν να ακούν ότι μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση ποινών για κάποια αδικήματα. Ο κ. Ρουπακιώτης έκανε κάποιες προτάσεις αλλά δεν είχε τη στήριξη της συγκυβέρνησης. Ως επί το πλείστον από την πλευρά της ΝΔ δεν βλέπω να υπάρχει βούληση διαφορετικής θεώρησης του σωφρονιστικού συστήματος.

Από ότι γνωρίζω η κατάσταση στις αγροτικές φυλακές είναι πολύ καλύτερη. Οι κρατούμενοι αφ’ ενός εργάζονται και αφετέρου βρίσκονται έξω. Έχουν μια μικρή δόση «ελευθερίας». Στις αγροτικές φυλακές ούτε εξεγέρσεις γίνονται, ούτε ο κόσμος τρελαίνεται. Μια πιο ανοιχτού τύπου φυλακή για κάποιες παραβάσεις νομίζω ότι είναι ενδεδειγμένη. Αλλά από τη δική μας πλευρά αυτό που προέχει είναι ότι υπάρχει δυνατότητα ελάφρυνσης του πληθυσμού των φυλακών μέσω αλλαγών στις ποινές. Και βέβαια πρέπει να σταματήσει αυτό το αίσχος του Ξένιου Δία που γεμίζει τις φυλακές με μετανάστες και πρόσφυγες ακόμη και ανήλικους. Πρόκειται για μια κατάσταση που κάθε άλλο παρά περιποιεί τιμή για τη χώρα μας τον 21ο αιώνα. Πρέπει να αλλάξει άρδην και δεν μπορεί να βαυκαλίζεται και να περηφανεύεται ο κ. Δένδιας και οι συν αυτοί ότι «καθαρίσαμε την Αθήνα». Τα γκέτο δεν «καθαρίζονται» με αυτόν τον τρόπο.

 

Αλλαγή χρήσης χώρων, πάταξη του εγκλήματος και ενσωμάτωση

Λύση για τα γκέτο είναι η αλλαγή χρήσης των χώρων. Θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο κέντρο της Αθήνας υπηρεσίες, να δημιουργηθούν ξενώνες, να έρθουν φοιτητές, να γίνει αναδιαμόρφωση των υπαρχόντων κτιρίων. Σιγά, σιγά ο κόσμος που λειτουργεί εκεί θα ενσωματωθεί και θα εκλείψουν τα γκέτο. Βέβαια υπάρχει εδώ το ζήτημα του εγκλήματος που παραμένει αλώβητο. Για τα ναρκωτικά δεν λέει κανένας τίποτα, για την πλατεία Βικτωρίας δεν μιλάει κανείς. Και δε λέω για τους μετανάστες αλλά για τα καζίνο, τις χαρτοπαιχτικές λέσχες που υπάρχουν... Όλα παράνομα. Μιλάω για τους 600 οίκους ανοχής από τους οποίους μόνο οι δύο έχουν άδεια. Και δεν λέω να καταργηθούν. Δεν είμαι αυτής της άποψης. Δεν μπορούν όμως να λειτουργούν μέσα από το trafficking.

Το αίσχος του Ξένιου Δία

Το σύστημα με τον Ξένιο Δία έχει καταντήσει πια περίγελος στην Ευρώπη. Αρκετοί απο τους κρατούμενους στα κρατητήρια έχουν συλληφθεί μέσα από τις περιπολίες που κάνει ο Ξένιος Δίας. Συλλαμβάνονται χωρίς χαρτιά και αντί να τους στείλουν – σύμφωνα με τα δικά τους δεδομένα κι όχι με αυτά που εμείς πρεσβεύουμε – στην Αμυγδαλέζα ή την Κόρινθο ή κάπου αλλού τους κρατούν στα κρατητήρια. Βέβαια κι αυτές οι φυλακές - στρατόπεδα έχουν γεμίσει. Τώρα μάλιστα τα λένε Κέντρα Προαναχώρισης. Στην αρχή τα έλεγαν Κέντρα Φιλοξενίας κλειστού τύπου. Δεν τα έλεγαν φυλακές. Έχουν βρει διάφορες ορολογίες. Δεν ξέρω ποιος τις σκαρφίζεται, όποιος σκαρφίστηκε και την ονομασία Ξένιος Δίας, για μια ομάδα που συλλαμβάνει και οδηγεί στις φυλακές.

Φυλακές που είναι απαράδεκτες όπως η Αμυγδαλέζα και η Κόρινθος όπου είχαμε εξεγέρσεις τον τελευταίο μήνα. Το φαγητό είναι άθλιο. Η ιατρική περίθαλψη είναι ανύπαρκτη. Στην Αμυγδαλέζα υπήρχε τις προάλλες μια τεράστια ταμπέλα που έγραφε «no depon». Ούτε depon δεν είχαν. Μια γιατρός για 1200 ανθρώπους που αρρωσταίνουν σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από αυτή που αρρωσταίνει ένας ελεύθερος άνθρωπος, διότι βρίσκονται ο ένας πάνω στον άλλο, διότι από τη βρόμα και τη δυσωδία παθαίνουν φαγούρες και ψώρα. Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο. Το χειρότερο είναι η ματαίωση της προσδοκίας τους. Κάθε φορά που παίρνουν ένα χαρτί που γράφει ότι θα μείνουν ακόμη τρεις μήνες μέσα. Και δεν πρόκειται για εγκληματίες, είναι άνθρωποι που βρέθηκαν χωρίς χαρτιά ή εξέπεσαν της νομιμότητας στην Ελλάδα της κρίσης και της μαύρης αγοράς εργασίας. Επιπλέον οι άνθρωποι αυτοί μπλέκουν με δικηγόρους, κάποιοι από τους οποίους είναι αετονύχηδες που τους τρώνε τα λεφτά. Βρίσκονται λοιπόν σε μια κατάσταση στην οποία τρελαίνονται, ξύνονται σε βαθμό τρομακτικό, παθαίνουν επιληπτικές κρίσεις.

Έχω την εντύπωση ότι οποιοσδήποτε Έλληνας ζούσε σε αυτό το περιβάλλον δεν θα άντεχε παραπάνω από 48 ώρες. Δεν ξέρω τι θα έκανε. Θα έπεφτε πάνω στα συρματοπλέγματα; Θα ορμούσε στους δεσμοφύλακες; Αλλά δεν θα μπορούσε να ζήσει.

Μετανάστες, πρόσφυγες και ευθύνες

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο κύμα μεταναστών που έρχεται από τη Συρία. Τα νησιά, όπως είναι η Λέρος και η Λέσβος, έχουν γεμίσει. Τους φέρνουν με τις βάρκες από την Τουρκία και μέσα είναι βέβαια μπλεγμένοι Έλληνες και Τούρκοι δουλέμποροι που τους παίρνουν τα λεφτά. Άνθρωποι πεθαίνουν στο Αιγαίο. Στη Λέρο επικρατεί μια κατάσταση απαράδεκτη. Υπάρχουν περίπου 70 άνθρωποι, γυναίκες με παιδιά στις αγκαλιές. Άλλους τους έβαλαν στο λιμεναρχείο, άλλους τους έβαλαν στο τμήμα και άλλοι γυρνούν μόνοι τους γύρω από το λιμεναρχείο χωρίς να ξέρουν τι να κάνουν.

Αυτή η κατάσταση επικρατεί αντί να έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες δομές, για τις οποίες χρηματοδοτούμαστε από την ΕΕ, δηλαδή τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, τα οποία θα έχουν μέσα δικηγόρους, ψυχολόγους, μεταφραστές που θα ενημερώνουν τους ανθρώπους αυτούς για τα δικαιώματά τους και τις διαδικασίες που ισχύουν για την επανεισδοχή στις χώρες προέλευσης, για κάποιους βέβαια, γιατί πολλοί ζητούν άσυλο. Είναι πρόσφυγες και δεν μπορούν να ξαναγυρίσουν σε χώρες που γίνεται πόλεμος τον οποίο ανεχόμαστε κι εμείς σαν Ελλάδα. Όπως γίνεται στη Συρία, όπως γίνεται στο Αφγανιστάν – όπου έχουμε στρατό. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε γιατί πολλοί δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω. Αν γυρίσουν πίσω θα εκτελεστούν, θα χτυπηθούν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με φυλετικές κι άλλου τύπου διαμάχες. Η υπηρεσία ασύλου ακόμη δε λειτουργεί παρόλο που έχουμε πιέσει κι εμείς τον κ. Δένδια και φαίνεται ότι και ο ίδιος το θέλει. Αλλά όλα πηγαίνουν πίσω και την ίδια ώρα έχουμε τεράστιο αριθμό ανθρώπων που έχουν ζητήσει άσυλο και πρέπει να εξεταστούν. Αντ’ αυτού βρίσκονται μέσα στα κρατητήρια και τις φυλακές.

Πηγή: tvxs.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)