to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:17 | 30.07.2012

left.gr

Πολιτική

Αυτόνομο Δίκτυο στην ΟΤΟΕ: 24ώρη πανελλαδική απεργία του κλάδου

Το Αυτόνομο Δίκτυο στην ΟΤΟΕ πρότεινε πλήρες πλαίσιο για την απεργιακή κινητοποίηση με τους παρακάτω άξονες:


• Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και της ΑΤΕ να γίνεται με κοινές μετοχές μετά ψήφου και να περνούν υπό δημόσιο έλεγχο χωρίς τις πρακτικές του παρελθόντος που τις μετέτρεπε σε κομματικά φέουδα

• Η ΑΤΕ να μη διαχωριστεί με κανένα τρόπο

• Η ΟΤΟΕ να ζητήσει την άμεση εμπλοκή της ΓΣΕΕ στο ζήτημα της ΑΤΕ ως κρίσιμο και επείγον θέμα που συνδέεται με τη συνέχεια χρηματοδότησης του αγροτικού κόσμου και τη διατροφική επάρκεια της χώρας και των εργαζομένων

• Η ΟΤΟΕ να αναλάβει πρωτοβουλία συνάντησης και εκπόνησης σχεδίου, με τις συνδικαλιστικές εκπροσωπήσεις των αγροτών και άλλων φορέων, για να μην παραδοθεί η Αγροτική σε οποιονδήποτε ιδιώτη τραπεζίτη

• Κύριος στόχος της απεργίας, που σε επόμενο χρόνο πρέπει να γνωρίσει κλιμάκωση, η υπεράσπιση της εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων

• Την αποτροπή περαιτέρω μείωσης των συντάξεων

• Την άμεση σύγκλιση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ

ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι τα σημερινά κρίσιμα ζητήματα είναι γνωστά πριν από αρκετούς μήνες, η ΟΤΟΕ βρίσκεται σε θέση να παρακολουθεί τις εξελίξεις και μην προετοιμάζει τον κλάδο σε κατάλληλο χρόνο με ευθύνη της πλειοψηφίας της

Δυστυχώς, επίσης, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - συνδικαλιστές ιδιωτικών τραπεζών, σ' ένα θέατρο παραλόγου και αυτοδιάψευσής τους αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τη θέση της ΟΤΟΕ, που έχει από το 2010, για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές μετά ψήφου.

Έτσι, η όποια διακηρυκτικού χαρακτήρα πρόθεσή τους αυτοϋπονομεύεται, αφού δεν παίρνουν υπ' όψη τους ότι τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υποβάλλουν οι τράπεζες προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν, προβλέπουν μείωση προσωπικού, μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Άρα ποιος θα μας φυλάξει; Οι ιδιώτες τραπεζίτες; Ποιος επιτέλους θα μας φυλάξει από τους φύλακες;

Η ενεργοποίηση, η απόλυτη επαγρύπνηση και η ετοιμότητα όλων των συναδέλφων αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την αντιμετώπιση της μνημονιακής λαίλαπας και των υπηρετών της.

Η ΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΑΠΕΘΑΝΕ ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Η συνάντηση της ΟΤΟΕ προχθές το απόγευμα με τον Υπουργό Οικονομίας κ. Στουρνάρα εξελίχθηκε στο γνωστό μοτίβο της Κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, ότι η Τρόικα έχει τον αποκλειστικό ρόλο και λόγο για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Ο Υπουργός, ξεκαθάρισε ότι, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών στην ευθύνη του οποίου δεν υπάγεται η Τράπεζα της Ελλάδος, «θα προσπαθήσει» για συναπόφαση με την Τρόικα, χωρίς, όμως, να μπορεί να εγγυηθεί αποτέλεσμα αφού άλλοι βάζουν τα χρήματα.

Ο κ. Στουρνάρας προσχηματικά, επικαλούμενος ότι ανέλαβε πριν μια εβδομάδα Υπουργός, δήλωσε παντελή άγνοια (!) για όλα τα ερωτήματα που του έθεσε η ΟΤΟΕ.

Στο δε αίτημα της Ομοσπονδίας για ρήτρα απασχόλησης στις επικείμενες συγχωνεύεις των Τραπεζών «γενναιόδωρα» πρόταξε την «προσπάθεια» για διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Τα περί ρήτρας απασχόλησης προφανώς είναι αστείο θέμα για την τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση.

Η μοναδική ξεκάθαρη θέση του κ. Στουρνάρα, ήταν ότι το ζήτημα της Αγροτικής Τράπεζας θα τελειώσεις μόλις σε λίγες ημέρες, χωρίς να απαντά σε ποια ιδιωτική Τράπεζα θα δοθεί, με τι όρους, τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας των συναδέλφων στην ΑΤΕ.

Η κυνικότητα του Υπουργού φάνηκε ξεκάθαρα στην ερώτηση που του απηύθυνε στέλεχος του Αυτόνομου Δικτύου «τι θα γίνει όταν η ΑΤΕ εκχωρηθεί και με βάση το γεγονός ότι η Αγροτική σηκώνει το βάρος του 70% των χορηγήσεων προς τους Αγρότες, αν κριθεί από την όποια ιδιωτική Τράπεζα την απορροφήσει ότι δεν είναι επικερδής η χρηματοδότηση των καλλιεργητών, τι θα γίνει με τις διατροφικές ανάγκες του λαού» απάντησε ΔΕΝ ΞΕΡΩ.

Με τον ίδιο μονολεκτικό τρόπο αγνόησε και το ζήτημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου παρά την πληθώρα επιχειρημάτων υπέρ της παραμονής του υπό δημόσιο έλεγχο.

Η μνημονιακή λογική και αυτής της κυβέρνησης αν περάσει, δυστυχώς, δεν θα αποτελέσει μόνο τον ενταφιασμό της ΑΤΕ αλλά θα έχει καταστροφικές συνέπειες και για τον αγροτικό κόσμο αλλά και για ολόκληρο το λαό, αφού κανείς δεν θα του εγγυηθεί ακόμη και αυτή τη στοιχειώδη αναγκαιότητα για την τροφή του.

Η ΟΤΟΕ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Δυστυχώς, η πλειοψηφία της ηγεσίας της Ομοσπονδίας, με κυρίαρχη ευθύνη της ΠΑΣΚΕ, δεν κατάφερε ούτε να ψελλίσει τη θέση που έχει από το 2010 «ότι σε περιπτώσεις που η ανακεφαλαιοποίηση γίνεται με χρήματα του δημοσίου, δηλ., με χρήματα των φορολογουμένων, αυτή θα πρέπει να προβλέπει κοινές μετοχές μετά ψήφου».

Δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, επιδιώκει και το βάρος των 50 δις (πριν από τόκους) να το σηκώσουν οι φορολογούμενοι, μόνιμα υποζύγια, βεβαίως, οι εργαζόμενοι, με ταυτόχρονη διατήρηση της διοίκησης των Τραπεζών από αυτούς, που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στην απαραίτητη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών.

Η επαιτεία της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ προς τον Υπουργό και την Κυβέρνηση με πρόσχημα την προβολή θέσεων, που δεν έχουν συζητηθεί ποτέ για εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, δεν αξίζει στους τραπεζοϋπαλλήλους που δεν θα τη δεχτούν με κατηγορηματικό τρόπο.

To Αυτόνομο Δίκτυο θα προτείνει στην Ε.Γ. και στο Γ.Σ. της ΟΤΟΕ την αντιμετώπιση του προβλήματος της ΑΤΕ με όλους τους τρόπους που ενδείκνυνται, είτε αυτοί είναι προτάσεις δικαστικής εμπλοκής είτε πολιτικής αξιοποίησης είτε κοινωνικών συμμαχιών κυρίως όμως με την προετοιμασία των εργαζομένων όλου του κλάδου για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Στα πλαίσια αυτά η το Αυτόνομο Δίκτυο που συμμετέχει στο επίπεδο της Γ.Σ.Ε.Ε. με τις δυνάμεις της Αυτόνομης Παρέμβασης θα ζητήσει την άμεση σύγκλιση του Γενικού Συμβουλίου της Γ.Σ.Ε.Ε. ως θέμα προτεραιότητας και ευρύτερου ενδιαφέροντος όλων των εργαζομένων της χώρας.




ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΒΟΡΑ ΣΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)