to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:38 | 19.01.2018

Πολιτισμός

Αυτόνομη Παρέμβαση ΥΠΠΟ: Στιγμές από τις πιο μαύρες σελίδες του συνδικαλιστικού κινήματος

Η ανακοίνωση της Αυτόνομης Παρέμβασης του υπουργείου Πολιτισμού


Η ανακοίνωση της Α.Π. ΥΠΠΟ:
Στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ στις 18 Γενάρη ζήσαμε άλλη μια δυσάρεστη αλλά αναμενόμενη έκπληξη. Τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου είχαν ειδοποιηθεί για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, δηλαδή την ενημέρωσή μας για τρέχοντα ζητήματα, το θέμα του νέου Οργανισμού και όπως συμβαίνει εσχάτως από την μεριά της πλειοψηφίας τα σχετικά με το πολύπαθο Ταμείο Αλληλοβοήθειας.
 
Όπως είναι γνωστό υπάρχει πλέον νέα διοίκηση στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας από τα τέλη Νοέμβρη, στην οποία συμμετέχει η ΠΟΕ ΥΠΠΟ, όπως προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο με δύο εκπροσώπους. Επίσης η επιλογή της χρηματοδότησης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας με ποσοστό επί των ετήσιων ακαθαρίστων εσόδων του ΤΑΠ τερματίστηκε με την έκδοση υπουργικής απόφασης, με την οποία ορίζεται τακτική ετήσια επιχορήγηση με βάση τις πραγματικές ανάγκες και δαπάνες του ταμείου. Ως εδώ καλά.
 
Είναι επίσης σε όλους γνωστό, ότι έχει ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος για τα προηγούμενα έτη, έχουν διατυπωθεί ερωτήματα κι έχουν ζητηθεί απαντήσεις. Θυμίζουμε για άλλη μια φορά, δεν θα κουραστούμε, την πάγια θέση της Αυτόνομης Παρέμβασης για το θέμα: « Χρειάζεται άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Τ.Α., ώστε να σπάσει το απόστημα της διαπλοκής μεταξύ πολιτικών και συνδικαλιστικών ηγεσιών. Ο διαχειριστικός έλεγχος οφείλει να ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματά του να γίνουν γνωστά σε όλους μας. Ψίθυροι και κραυγές μόνο συσκοτίζουν και δεν διαφωτίζουν την υπόθεση» (http://apyppo.blogspot.gr/2017/11/blog-post_30.html).
 
Ήμασταν προφητικοί. Δυστυχώς με απόλυτη ευθύνη της θνήσκουσας και μεταλλαγμένης σε ΔΗΣΥΠ παλιάς ΠΑΣΚΕ, ζήσαμε στιγμές από τις πιο μαύρες σελίδες του συνδικαλιστικού κινήματος, που εκθέτουν αποκλειστικά και μόνο τους εμπνευστές αλλά κι όσους συμφωνούν με αυτές τις πρακτικές. Διά ασήμαντη αφορμή ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΥΠΠΟ καταφέρθηκε με απίστευτες και απειλητικές εκφράσεις κατά μέλους του Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Δηλώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο στην αρχική εισήγηση μεταξύ άλλων, ότι «θα της κόψει τα πόδια», αν συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο. Προφανώς εκπλαγήκαμε όλοι από την σφοδρότητα της επίθεσης, από την αδιανόητη για πρόεδρο ομοσπονδίας λεκτική βία, πολύ περισσότερο για το είδος της απειλής. Δεν έχουμε συνηθίσει σε αυτού του είδους τον δημόσιο διάλογο. Στην τοποθέτηση της Αυτόνομης Παρέμβασης ζητήσαμε από τον πρόεδρο να ανακαλέσει. Όχι μόνο δεν ανακάλεσε, αλλά στην δευτερολογία του δήλωσε, ότι «θα της πάρει και το κεφάλι». 
 
Φαίνεται δυστυχώς, ότι με αφορμή το θέμα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας κάποιοι κύκλοι μέσα στο υπουργείο Πολιτισμού έχουν επιλέξει την τακτική της όξυνσης και της τρομοκρατίας, των διατυπωμένων πλέον, κι όχι συγκαλυμμένων απειλών. Ακόμα χειρότερα φαίνεται, ότι ζητήματα που αφορούν τις διακρίσεις με βάση το φύλο, ορισμένοι τα αντιλαμβάνονται με στερεότυπα, που θεωρούσαμε, ότι έχουν καταπέσει. Οι λεκτικές απειλές, γιατί αποτόλμησε μία συνάδελφος σε συνεδρίαση Δ.Σ. να ενημερωθεί για το προσωπικό του Ταμείου στο οποίο είναι μέλος της Διοίκησης, δεν δείχνουν δυστυχώς μόνο συνδικαλιστική αδυναμία. Ξύνουν τον πάτο του καζανιού και αναδεικνύουν για ακόμα μία φορά, ότι πέραν των άλλων, θα πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση για την υπεράσπιση και των ατομικών δικαιωμάτων. 
 
Η καταδίκη τέτοιων περιστατικών έμφυλης λεκτικής βίας, δεν μπορεί παρά να είναι απόλυτη, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Η πρωτοφανής συνδικαλιστική πρακτική, εκπρόσωπος εργαζομένων και μάλιστα πρόεδρος Ομοσπονδίας να εκφωνεί απειλές σε συνεδρίαση Γενικού Συμβουλίου εναντίον εργαζόμενης, γιατί δεν συμφωνεί με τις δικές του αντιλήψεις, δεν μπορεί παρά να στιγματιστεί από όλες και όλους του εργαζόμενους του υπουργείου πολιτισμού. 
 
Η Αυτόνομη Παρέμβαση ζητάει την άμεση ανασκευή των προκλητικών και εμπρηστικών δηλώσεων, και ενημερώνουμε, ότι, όπως στις πιο μαύρες στιγμές της εφαρμογής των αντεργατικών πολιτικών, που γνωρίσαμε από τους πολιτικούς πάτρονες, όσων σήμερα απειλούν, δεν φοβηθήκαμε, έτσι θα συνεχίσουμε. Την συνδικαλιστική δράση την αντιλαμβανόμαστε ως συνεχή αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν σηκώνουμε διαχωριστικά τείχη μεταξύ των συναδέλφων, δεν πιστεύουμε, ότι οι απειλές προάγουν τον δημόσιο διάλογο, δεν θα επιτρέψουμε από τώρα και στο εξής κανένα παρακμιακό φαινόμενο λεκτικής, έμφυλης ή άλλης βίας. Εάν η πλειοψηφία ΔΗΣΥΠ (ΠΑΣΚΕ) της ΠΟΕ ΥΠΠΟ επιδιώκει τον πλήρη εξευτελισμό των οργάνων του συνδικαλιστικού κινήματος στο ΥΠΠΟΑ, δεν θα βρουν άλλους συνοδοιπόρους στον ολισθηρό δρόμο, που έχουν επιλέξει. 
 
Καλούμε τις υπόλοιπες παρατάξεις να καταδικάσουν απερίφραστα αυτές τις πρακτικές. Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς θεατές. Όσοι απειλούν κι εκφοβίζουν μπορούν να συνεδριάζουν μόνοι τους και να παίρνουν όσες αποφάσεις θέλουν. 
 
Εμείς από την πλευρά μας μαζί με τους συναδέλφους στο ΥΠΠΟΑ θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να παλεύουμε για τα κρίσιμα επίδικα, που απασχολούν τον κόσμο της εργασίας συνολικά στο Δημόσιο τομέα. 
 
Με όλες τις δυνάμεις μας θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την αναγκαία επανεκκίνηση της συλλογικής οργάνωσης και ανάδειξης των απεριόριστων δυνατοτήτων που υπάρχουν στο υπουργείο πολιτισμού για τους εργαζόμενους και την κοινωνική ανταπόδοση στον τομέα του πολιτισμού. 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)