to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:35 | 04.03.2013

Πολιτική

Αυτόνομη Παρέμβαση: 11 πολυεθνικές απαιτούν μισθούς πείνας

Δελτίο Τύπου της Αυτόνομης Παρέμβασης


Δεν έφθαναν οι δηλώσεις σοκ του κου Μέργου. Δεν είναι αρκετή η επιμονή της κας Δαμανάκη να μας υπενθυμίζει την υποχρέωση μας από το Μνημόνιο για μισθούς Βουλγαρίας. Τώρα παρεμβαίνουν και 11 πολυεθνικές να ζητήσουν νέα μείωση στον κατώτατο μισθό των άνεργων νεαρής ηλικίας που θα απασχολούνται με μειωμένο ωράριο. Σε συνάντηση με τον Κ. Χατζηδάκη οι πολυεθνικές έθεσαν θέμα μείωσης του μισθού στα επίπεδα των 250-300 ευρώ για τους νέους ώστε να βελτιωθεί, όπως είπαν, η ανταγωνιστικότητα και να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Πόσο «φιλικότερη» να γίνει η Ελλάδα στις επενδύσεις; Πόση ανεργία αντέχουμε ακόμη; Πόσες αυτοκτονίες είναι ικανές να σας πείσουν ότι το σχέδιο τους δε βγαίνει; Η ανταγωνιστικότητα που χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές σαν άλλοθι την τελευταία δεκαετία, είτε για να επιβάλλουν ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, είτε για μειώσεις των μισθών αποδείχτηκε ότι δεν αυξάνει με την εξαθλίωση της κοινωνίας. Το μισθολογικό κόστος είναι ήδη μηδαμινό και τα μέτρα φτωχοποίησης το μόνο που φέρνουν είναι ουσιαστική κατάργηση της κατανάλωσης και εξουθένωση της οικονομίας.

Επιτέλους δε φταίνε ούτε οι απεργίες, ούτε οι πορείες, ούτε οι ήδη εξαθλιωμένοι μισθοί, για την ύφεση και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Φταίνε τα μνημόνια και οι πολιτικές συρρίκνωσης της οικονομίας. Όσο συγκεντρώνετε τον πλούτο σε λίγους, όσο πιέζονται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, ανάπτυξη δεν μπορούμε να περιμένουμε. Άλλωστε οι χώρες με χαμηλότερους βασικούς μισθούς από το δικό μας, δεν έχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη. Δε βλέπουμε να τρέχουν να επενδύσουν στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και τα Σκόπια!!!

Οι πολιτικές των μειώσεων μισθών και συντάξεων, η επιβολή χαρατσιών και φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και η κορύφωση της διαπλοκής και της γραφειοκρατίας, είναι αυτές που οδηγούν μεγάλες εταιρίες εκτός Ελλάδος και είναι αυτές που έχουν φέρει την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα στα Τάρταρα.

Οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται σε όλη την Ευρώπη τα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής των μνημονίων και της λιτότητας και γεμίζουν τους δρόμους και τις πλατείες. Δεν μπορούν άλλο να μας τρομάζουν. Η απάντηση των λαών της Βουλγαρίας και οι μεγαλειώδεις και πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις στην Πορτογαλία δείχνουν το δρόμο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)