to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:03 | 06.08.2012

πηγή: https://left.gr/98

Διεθνή

Αυτομόλησε ο Σύρος πρωθυπουργός

Στην Ιορδανία με την οικογένειά του φέρεται να βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Συρίας.


Ο Σύρος πρωθυπουργός Ριγιάντ Χιτζάμπ αυτομόλησε στην Ιορδανία, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπός του, ωθώντας την κυβέρνηση της Συρίας να ανακοινώσει ότι παύθηκε και ότι αντικαταστάθηκε από έναν υπηρεσιακό πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Χιτζάμπ, ο πρώην πρωθυπουργός κατήγγειλε την "γενοκτονία" που όπως είπε διαπράττει το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και πρόσθεσε ότι προσχωρεί στην "επανάσταση" εναντίον του.

"Ο Χιτζάμπ βρίσκεται σε μια ασφαλή τοποθεσία στην Ιορδανία με την οικογένειά του", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του.

Σε με μια ανακοίνωση του εκπροσώπου του που μεταδόθηκε από το αλ Τζαζίρα, ο Χιτζάμπ αναφέρει: "Ανακοινώνω σήμερα την αυτομόλησή μου από το δολοφονικό και τρομοκρατικό καθεστώς και ανακοινώνω ότι εντάσσομαι στις τάξεις της επανάστασης για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Ανακοινώνω ότι από σήμερα είμαι ένας στρατιώτης σε αυτή την ευλογημένη επανάσταση".

Ο εκπρόσωπος Μοχάμεντ Ότρι ανέφερε πως ο Χιτζάμπ πήρε την απόφαση να αυτομολήσει λόγω των "εγκλημάτων πολέμου και της γενοκτονίας" στη Συρία, μιλώντας στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ απευθείας από το Αμάν.

Νωρίτερα, μια κυβερνητική πηγή της Ιορδανίας η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί είχε ανακοινώσει πως "ο Χιτζάμπ βρίσκεται στην Ιορδανία με την οικογένειά του".

Ταυτόχρονα, η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι διόρισε τον ως τώρα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Όμαρ Γαλαουάντζι επικεφαλής μιας προσωρινής υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπως μετέδωσε η συριακή τηλεόραση, που ανέφερε πως "παύθηκε" ο πρωθυπουργός Χιτζάμπ.

Η αυτομόληση του ανώτατου αυτού κυβερνητικού στελέχους χαρακτηρίζεται η σημαντικότερη έπειτα από 17 μήνες εξέγερσης εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ και ένα βαρύ πλήγμα για τον ίδιο, καθώς ο Χιτζάμπ ανήκε στο στενό κύκλο των συνεργατών του. Την Κυριακή, το αλ Αραμπίγια είχε μεταδώσει πως ένας ανώτατος αξιωματούχος των συριακών υπηρεσιών πληροφοριών αποστάτησε επίσης στην Ιορδανία.

Ο Χιτζάμπ, σιίτης από την επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, ήταν επίσης στέλεχος του μηχανισμού του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ.

Το αλ Τζαζίρα μετέδωσε παράλληλα ότι τρεις ακόμα υπουργοί, πέραν του πρώην πρωθυπουργού, αυτομόλησαν.

Το συριακό υπουργείο Πληροφόρησης αρνήθηκε να σχολιάσει ως τώρα την αυτομόληση του πρωθυπουργού.

Ακόμα ένας στρατηγός αυτομόλησε στην Τουρκία

Άλλος ένας στρατηγός του συριακού στρατού έφτασε στην Τουρκία για να ενταχθεί στα στρατεύματα των μαχητών της αντιπολίτευσης, συνοδευόμενος από πέντε υψηλόβαθμους αξιωματικούς και περισσότερους από 30 στρατιώτες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Περίπου 400 άμαχοι Σύροι, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, ακολουθούσαν τους στρατιώτες. Με αυτή την τελευταία λιποταξία, ο αριθμός των σύρων ανώτατων αξιωματικών που έχουν καταφύγει στη Συρία, έφτασε τους 31 από την αρχή της εξέγερσης, πέρυσι στα μέσα Μαρτίου.

Ορισμένοι από τους λιποτάκτες ανώτατους αξιωματικούς έχουν πάντως επιστρέψει στη Συρία για να ενωθούν με τους μαχητές που δρουν στη χώρα αυτή, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας τούρκος αξιωματούχος, αρνούμενος να κάνει γνωστό τον ακριβή αριθμό των σύρων ανώτατων αξιωματικών που είναι αυτή τη στιγμή παρόντες στο τουρκικό έδαφος.

Αυτούς τους τελευταίους μήνες, εκατοντάδες σύροι στρατιωτικοί περνούσαν σχεδόν καθημερινά τα σύνορα με την Τουρκία για να ενταχθούν στον Ελεύθερο Συριακό Σταθμό, συχνά συνοδευόμενοι από στρατιώτες.

Η Τουρκία φιλοξενεί πλέον 46.500 πρόσφυγες που έχουν διαφύγει από τις βιαιότητες στη Συρία και στεγάζονται σε καταυλισμούς κοντά στα σύνορα. Οι λιποτάκτες του συριακού στρατού έχουν εγκατασταθεί σ' ένα χωριστό καταυλισμό στον οποίο τα μέτρα ασφαλείας είναι ενισχυμένα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)