to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:27 | 14.02.2015

Κοινωνία

Νέα αυτοκτονία μετανάστη στην Αμυγδαλέζα - Δέσμευση Πανούση ότι θα κλείσει το κολαστήριο (ενημέρωση - βίντεο)

Το απόγευμα της Παρασκευής ένας μετανάστης από το Πακιστάν αυτοκτόνησε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών της Αμυγδαλέζας - Έντονες αντιδράσεις των κρατούμενων μεταναστών - Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί του Σαββάτου στην Αμυγδαλέζα, όπου βρέθηκε και ο υπουργός Γ. Πανούσης, και δεσμεύτηκε πως θα κλείσει σύντομα το άθλιο κέντρο.


Φωτογραφία του Δρομογράφου από το κέντρο κράτησης σήμερα το πρωί

 

 

Δείτε: Φωτογραφίες από το στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών της Αμυγδαλέζας από τον Δρομογράφο

«Πάρτε μας όλους μαζί και όχι έναν-έναν» φώναζαν εξοργισμένοι χθες το βράδυ οι μετανάστες στο επονομαζόμενο σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας, αρνούμενοι να παραδώσουν το άψυχο σώμα του Ναντίμ Μοχάμεντ του Νασίμ Αχτέρ.  

Το τραγικό γεγονός, σύμφωνα με τις καταγγελίες, οφείλεται στην παράταση της κράτησης του μετανάστη μετά το δεκαοκτάμηνο και έρχεται αμέσως μετά τον θάνατο Αφγανού πρόσφυγα από φυματίωση.

Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ για το νέο θάνατο μετανάστη: Υποχρέωση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο των στρατοπέδων-κολαστηρίων

Συνεχής ενημέρωση

Σάββατο 14/2

13.30 Ήρθα να εκφράσω την ντροπή μου. Τα κέντρα κράτησης τελειώνουν. Το είπαμε πριν από τις εκλογές, το είπαμε και στη Βουλή ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί. Θέλουμε μόνο λίγες μέρες» δήλωσε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

12.17 Όπως αναφέρει ο Δρομογράφος, ο Γ. Πανούσης ζήτησε λίγο χρόνο και υποσχέθηκε οτι η Αμυγδαλέζα θα κλείσει όπως προεκλογικά υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αναφέρει ξανά ο Δρομογράφος, «Κάποιοι στη Αμυγδαλέζα φοβούνται για το κεφάλι τους και παρά τις εντολές του υπουργού απομακρύνουν τους δημοσιογράφους φωτογράφους».

Β. Κατριβάνου: Η Αμυγδαλέζα θα κλείσει (βίντεο)

Embedded image permalink

Το φαϊ στους μετανάστες δίνεται σε αυτές τις σακούλες...

12.15 Σύμφωνα με το ΑΠΕ, Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων είναι σε εξέλιξη έξω από την Αστυνομική Ακαδημία και το Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών, στην Αμυγδαλέζα, όπου χθες τη νύχτα βρέθηκε απαγχονισμένος 28χρονος αλλοδαπός.

Σε εξέλιξη συγκέντρωση που καλούν το ΚΕΕΡΦΑ και το Δίκτυο Μεταναστών.

Embedded image permalink

 

Πρόκειται για άνδρα πακιστανικής υπηκοότητας, ο οποίος κρεμάστηκε με πετσέτα, που έκανε βρόγχο, από κουκέτα, μέσα σε κοντέινερ, όπου κρατείτο, την πρώτη μέρα της μεταγωγής του στο Κέντρο Κράτησης. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο θάνατός του αποδίδεται σε αυτοκτονία, δεδομένου ότι από την αυτοψία και την ιατροδικαστική εξέταση δεν διαπιστώθηκαν εξωτερικές κακώσεις, ή άλλα στοιχεία, που να οδηγούν σε διαφορετική εκδοχή. Ωστόσο, αύριο θα πραγματοποιηθεί νεκροτομία και θα γίνει και τοξικολογική εξέταση, προκειμένου να αποκλειστεί και επισήμως οποιαδήποτε πιθανότητα πέρα απο την αυτοκτονία.

 

«Γεννημένος το Νοέμβριο του 1987 στο Γκουτζράτ του Πακιστάν είχε έρθει πριν από 4 χρόνια στην Ελλάδα και είχε αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα» όπως δήλωσε στο «Εντός και Εκτός Συνόρων» ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ.

 

Το πρωί έφτασε στην Αμυγδαλέζα και η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης. Κλείσιμο της Αμυγδαλέζας προανήγγειλε η Βασιλική Κατριβάνου. Στο χώρο βρίσκεται και ο αναπ. υπουργός Γ. Πανούσης. Θα δοθεί συνέντευξη Τύπου. Επετράπη η είσοδος σε δημοσιογράφους.

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό και δεδομένου ότι δεν είναι η πρώτη αυτοκτονία στο Κέντρο Κράτησης -μόλις πριν από μερικές μέρες διαπιστώθηκε και ο θάνατος, από παθολογικά αίτια, ενός ακόμα νεαρού κρατούμενου- δημιουργήθηκε ένταση και εξέγερση μικρής έκτασης των αλλοδαπών κρατουμένων, στον χώρο γύρω από το κοντέινερ, όπου έδωσε τέλος στη ζωή του ο 28χρονος. Η κατάσταση ηρέμησε λίγο αργότερα.

Μετά τον θάνατο του αλλοδαπού, προσθέτει το ΑΠΕ, υπήρξαν διαβήματα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς και πολλαπλές αντιδράσεις για το συγκεκριμένο Κέντρο, διαβήματα που αναμένεται να εξεταστούν από την κυβέρνηση και σύντομα να υπάρξουν σχετικές αποφάσεις. (Πηγή κειμένου: ΑΠΕ)

Σύμφωνα με το ThePressProject, αναφέρεται πως υπήρχαν ενδείξεις για την αυτοκτονία: Τηλεφώνησε στην ΚΕΕΡΦΑ φίλος του Ναντίμ ο οποίος δήλωσε ότι διέμενε μαζί του στα Κάτω Πατήσια για μία τετραετία. Είπε ότι η κράτηση του είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και ότι ηταν ανήσυχος. Το πρωί είχε τηλεφωνήσει στην οικογένειά του στο Πακιστάν λέγοντάς τους ότι φοβόταν για τη ζωή του.

 
Μαρτυρία

«Κρεμάστηκε με σεντόνια που τα έδεσε, αλλά οι αστυνομικοί δεν δέχονταν πως αυτοκτόνησε και κράτησαν ως ύποπτους και άλλους μετανάστες. Όμως η αυτοκτονία του Ναντίμ μετά τον πρόσφατο θάνατο του 23χρονου Αφγανού Σαγιέντ Μεχντί Αχμπαρί κρατούμενου, επίσης, στην Αμυγδαλέζα ήταν φυσικό να τους ξεσηκώσει όλους. Ακόμα και αυτούς που δεν είναι μέσα στα κέντρα κράτησης» υποστηρίζει ο Τζαβέντ καθώς ακόμη και εκπρόσωποι της κυβέρνησης έχουν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους για τις συνθήκες κράτησης σε αυτά τα κέντρα με την αρμόδια υπουργό για τη μεταναστευτική πολιτική Τασία Χριστοδουλοπούλου να δηλώνει στο «Εντός και Εκτός Συνόρων» λίγο πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της ότι η Αμυγδαλέζα αποτελεί ντροπή για την Ελλάδα και σύντομα θα μπει ένα τέλος σε αυτά τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως τα χαρακτήρισε. (πηγή: Στο Κόκκινο)

Παλιότερες μαρτυρίες ανθρώπων που φυλακίστηκαν για καιρό στο κολαστήριο της Αμυγδαλέζας:

Ενημέρωση ως το βράδυ της Παρασκευής, 10.00 μ.μ.:

Μετά την αυτοκτονία, η κατάσταση στο στρατόπεδο είναι έκρυθμη. Πριν από λίγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου έκανε τηλεφωνικό διάβημα στον αναπληρωτή υπουργό Γ. Πανούση και τον υπεύθυνο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, ζητώντας να μην ασκηθεί βία, όπως συνέβαινε σε ανάλογες περιπτώσεις με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αύριο το πρωί, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στην Αμυγδαλέζα.

Κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας γιατί δεν έχει κλείσει ή δεν έχει μετατραπεί σε ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας το κέντρο κράτησης μεταναστών της Αμυγδαλέζας, τονίζουν ότι είναι ένα από τα στρατόπεδα κράτησης που δεν μπορούν να μετατραπούν σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας - αφενός λόγω θέσης, αφετέρου γιατί εκεί υπάρχουν ακόμα εγκαταστάσεις της Αστυνομίας. Την ίδια στιγμή, οι υπάρχουσες δομές δεν μπορούν να φιλοξενήσουν όλους τους κρατούμενους που βρίσκονται σήμερα έγκλειστοι εκεί, και προφανώς δεν είναι δυνατό οι άνθρωποι να αφεθούν δίχως μέριμνα στην ευρύτερη περιοχή. "Αυτοί είναι οι όροι του προβλήματος, είτε επί ΝΔ είτε επί ΣΥΡΙΖΑ", υπογραμμίζουν και προσθέτουν ότι "η διαφορά είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέση που τον δεσμεύει να κλείσει τα στρατόπεδα, ανθρώπους που έχουν συμμετάσχει στα κινήματα και αγωνίστηκαν γι' αυτό, αξίες που δεν του επιτρέπουν να πάει πίσω και δυναμικό που νοιάζεται και θα δουλέψει για να υπερβεί τις αντικειμενικές δυσκολίες".

"Η απελευθέρωση, σε πρώτο χρόνο, των ασθενών, των ανηλίκων, των αιτούντων άσυλο, ανθρώπων που είναι εγκληματικό να κρατούνται, μπορεί να είναι το πρώτο βήμα, μέχρι το κολαστήριο να περάσει οριστικά στην ιστορία ως το πιο φονικό στρατόπεδο της ελληνικής ιστορίας μετά το '74", υπογραμμίστηκε με έμφαση.

Η αρμόδια υπουργός, Τασία Χριστοδουλοπούλου, σε επικοινωνία της με το ThePressProject είπε ότι είχε μόλις ενημερωθεί για το περιστατικό και δεν έχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα αλλά σημείωσε ότι «η νέα κυβέρνηση κληρονόμησε αυτό το απαράδεκτο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Δυστυχώς γραφειοκρατικά δεν έχει περάσει ακόμα στην αρμοδιότητα του υπουργείου μου. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα και με απόλυτη προτεραιότητα προσπαθούμε αρχικώς να μεταφέρουμε από εκεί τα ασυνόδευτα ανήλικα και να τα μεταφέρουμε σε άλλες δομές. Στη συνέχεια θα φύγουν από εκεί οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι ασθενείς που έτσι και αλλιώς απαγορεύεται να κρατούνται. Το στρατόπεδο αυτό πρέπει να κλείσει. Δεν μπορούμε να ζητάμε υπομονή από αυτούς τους ανθρώπους που έχουν περάσει τόσα εκεί μέσα. Θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες κατά το ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να ρυθμιστούν όλα τα θέματα, τα οποία είναι στη βάση τους θέματα πρωτίστως νομικά και δευτερευόντως ανθρώπινα, γιατί πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν όλοι ότι εδώ και χρόνια δεν τηρείται η νομιμότητα. Δεν υπάρχει συνθήκη που να προβλέπει κέντρα κράτησης όπως αυτό της Αμυγδαλέζας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)