to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αυτοί τα κέρδη, εμείς το χειροκρότημα

Σε μερικούς μήνες θα ξεχαστούν και οι ήρωες και οι ηρωικές προσπάθειες και το σύστημα θα επιστρέψει στα γνωστά μονοπάτια του νεοφιλελευθερισμού. Με τους πολλούς να μετρούν τις θυσίες και τους λίγους τα κέρδη τους


Κι αν μας κόψει η κυβέρνηση το δώρο του Πάσχα, μην ανησυχείτε. Κάποιοι θα βγουν στα μπαλκόνια και θα μας χειροκροτήσουν που βάλαμε πλάτη.

Κι αν μας απολύσουν, μην αγχώνεστε. Κάποιοι θα βγουν να μας χειροκροτήσουν που στηρίξαμε την επιχειρηματικότητα.

Κι αν μας βάλουν να δουλεύουμε υπερωρίες χωρίς αμοιβή, μην το βάζετε κάτω. Πάλι κάποιοι θα βγουν να μας χειροκροτήσουν που σώσαμε τα κέρδη των εργοδοτών μας.

Κι αν μας βάλουν να δουλεύουμε εκ περιτροπής με ελαστικά μεροκάματα, μην τρομάζετε. Όλο και κάποιοι θα βγουν στα μπαλκόνια να μας χειροκροτήσουν για το μεγαλείο της ψυχής μας.

Κι αν μας μετατρέψουν τις συμβάσεις, μην το παίρνετε κατάκαρδα. Με ένα χειροκρότημα όλα περνάνε.

Και αν δεν σας δείξουν ευνοϊκή μεταχείριση είτε από το Δημόσιο είτε από τις τράπεζες στην καταβολή είτε δόσεων είτε φόρων είτε δανείων, μην σας ανησυχεί. Και γι’ αυτήν τη θυσία σας πάλι κάποιοι θα βρεθούν να σας αποθεώσουν με ένα ζεστό χειροκρότημα.

Εξάλλου τι θέλει ο εργαζόμενος σήμερα για να ζήσει; Τα 400 ευρώ του Άδωνι Γεωργιάδη κι ένα θερμό χειροκρότημά του είναι αρκετά για να σηκώσει άλλη μια φορά όλα τα βάρη της κρίσης στις πλάτες του.

Τι να τον κάνεις τον μισθό, τι να τις κάνεις τις συμβάσεις, τι να τις κάνεις τις υπερωρίες, τι να τα κάνεις τα δώρα και τα επιδόματα όταν έχεις το χειροκρότημα της κυβέρνησης και των χειροκροτητών της; Σαν το προσωπικό των νοσοκομείων κι εσύ. Σαν τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του δημόσιου συστήματος Υγείας κι εσύ, που αντί ενίσχυσης σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνικές ενέσεις πήραν μονάχα ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.

Διότι στο τέλος με το χειροκρότημα θα μείνουν όσοι αντέξουν ώς το τέλος της κρίσης πάνω στη σκηνή. Το χειροκρότημα που θα εισπράξουν από τα αόρατα χέρια της αγοράς.

Διότι σε μερικούς μήνες θα ξεχαστούν και οι ήρωες και οι ηρωικές προσπάθειες και το σύστημα θα επιστρέψει στα γνωστά μονοπάτια του νεοφιλελευθερισμού. Με τους πολλούς να μετρούν τις θυσίες και τους λίγους τα κέρδη τους. Και τότε θα έρθει η σειρά μας να τους χειροκροτήσουμε, και αυτούς και τους χειροκροτητές του αρχιστράτηγου Μητσοτάκη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)