to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αυτοί φταίνε που είναι μαύροι!

Στην παρουσίαση της έκθεσης «Ρατσισμός και διακρίσεις στην Ελλάδα σήμερα» ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, Αγγελος Συρίγος, κατηγόρησε τα ίδια τα θύματα για τις διακρίσεις και τη βία που υφίστανται.


Στη φωτογραφία ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, Αγγελος Συρίγος (στο κέντρο), σε παλαιότερη συνάντησή του με βουλευτές της ΝΔ

Στην αύξηση της μετανάστευσης απέδωσε την άνοδο του ρατσισμού στην Ελλάδα ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών, Αγγελος Συρίγος, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή δοξασία που δίνει συγχωροχάρτι στους θύτες και κατηγορεί τα ίδια τα θύματα για τις διακρίσεις και τη βία που υφίστανται.

Μάλιστα, αυτή του τη θέση ο κ. γενικός τη διατύπωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσης «Ρατσισμός και διακρίσεις στην Ελλάδα σήμερα» (συγγραφείς: Αντώνης Γαζάκης, Δέσποινα Συρρή, Ανδρέας Τάκης), χτες στην ΕΣΗΕΑ, σε εκδήλωση που οργάνωσε το Ιδρυμα Χάινριχ Μπελ (των Πρασίνων της Γερμανίας).

Ποιος είναι ο κύριος γενικός

Ο κ. γενικός (έγινε γνωστός ως ηγετικό στέλεχος του εθνικιστικού Δικτύου 21, διετέλεσε ειδικός γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στην κυβέρνηση Καραμανλή και, με την τωρινή του ιδιότητα, τοποθετήθηκε μέλος του Συμβουλίου Πληροφοριών της ΕΥΠ) δεν παρέλειψε να επιμείνει στην τόσο προσφιλή στην κυβέρνηση θεωρία των δύο άκρων, που επιχειρεί να χαρακτηρίσει «βία» κάθε κοινωνική διαμαρτυρία και διεκδίκηση και στη συνέχεια εξισώνει αυτή τη βία με τη ρατσιστική:

«Υπάρχει πρόβλημα ρατσισμού στην Ελλάδα, για μένα όμως είναι πολύ πιο σημαντικό ότι υπάρχει θέμα νομιμοποίησης της μη κρατικής βίας. Σοκαρίστηκα όταν είδα έναν ήπιο και πράο άνθρωπο, τον Κώστα Χατζηδάκη, να γίνεται αντικείμενο βίας από εξαγριωμένους πολίτες. Αυτά τα φαινόμενα νομιμοποιούν τη βία της Χ.Α. Στη νοοτροπία νομιμοποίησης της μη κρατικής βίας έπαιξαν ρόλο και οι συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων στην πλατεία Συντάγματος και το κλίμα που επικρατούσε τότε».

Βέβαια, παρότι προκλήθηκε από το ακροατήριο, ο κ. γενικός δεν αναφέρθηκε και στο θέμα της μη νόμιμης κρατικής βίας (στις συστηματικές παραβιάσεις δικαιωμάτων των πολιτών εκ μέρους της αστυνομίας, στα βασανιστήρια, στα ανοιγμένα κεφάλια, στην κουλτούρα ατιμωρησίας που επικρατεί στα σώματα ασφαλείας, όπως τα έχουν καταγράψει διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις) – προφανώς μη θεωρώντας τα προβληματικά και άξια λόγου.

Πάντως, οι διαπιστώσεις του κ. γενικού βρίσκονται στον αντίποδα των συμπερασμάτων της έκθεσης, η οποία αποδίδει την ευθύνη για την εμπέδωση του ρατσισμού όχι βέβαια στην αύξηση της μετανάστευσης, αλλά ακριβώς στην αδυναμία των κρατικών μηχανισμών να παίξουν σωστά τον ρόλο τους.

«Ο ρατσισμός ριζώνει και αναπτύσσεται εκεί ακριβώς όπου το κράτος και οι μηχανισμοί του αποσύρονται», αναφέρουν οι συγγραφείς. Και εξηγούν: «Η απόσυρση αυτή μπορεί να έχει τη μορφή της άρνησης της συνδρομής του στα πρόσωπα που τη χρειάζονται, ιδίως όταν δεν έχουν το “σωστό” χρώμα, πριν απ’ όλα όμως είναι απόσυρση από τον ρόλο τους ως μηχανισμού επίλυσης των κοινωνικών ζητημάτων».

Μάλιστα, ο ένας από τους συγγραφείς, ο Αντώνης Γαζάκης, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και αμφισβήτησε το γνωστό επιχείρημα πως η εκλογική άνοδος της Χ.Α. συνδέεται με την υψηλή συγκέντρωση μεταναστών σε περιοχές της χώρας. «Φαίνεται αντιθέτως ότι σχετίζεται περισσότερο με τη λειτουργία των ΜΜΕ, που γνωστοποίησαν την ύπαρξή της ή διέδωσαν στην ελληνική κοινωνία τον φόβο για τους μετανάστες», είπε ο κ. Γαζάκης.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)