to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:10 | 26.06.2019

Κοινωνία

«Αυτοί δεν ψήφισαν τον Μάιο και δεν πρόκειται να ψηφίσουν ούτε τον Ιούλιο»

Ανοιχτή Επιστολή της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) στα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα για τις καθυστερήσεις στην απόδοση ιθαγένειας


Ανοιχτή Επιστολή της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ):


Αθήνα, 26 Ιουνίου 2019

Προς τους
Αλέξη Τσίπρα, Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ
Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρόεδρο ΝΔ
Φωτεινή Γεννηματά, Πρόεδρο ΚΙΝΑΛ
Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ ΚΕ ΚΚΕ

Αξιότιμοι κυρία και κύριοι Πρόεδροι,

Χωρίς την δημοσιότητα που δικαίως έλαβαν οι ανθρώπινες ιστορίες τους και την απόδοση ιθαγένειας με εξαιρετική διαδικασία, κάποιοι νέοι σαν το Γιάννη Αντετοκούνμπο και τα αδέρφια του, αν είχαν πρόσφατα ενηλικιωθεί, μπορεί να μην είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις τελευταίες Ευρωεκλογές ή στις επόμενες Βουλευτικές. Το ίδιο ισχύει και για τους Αιγύπτιους και Αλβανούς ψαράδες που έσωσαν τη ζωή συνανθρώπων μας στο Μάτι και απέκτησαν τιμητικά την ιθαγένεια. Και τούτο όχι γιατί δεν θα το δικαιούνταν, όπως και πολλοί άλλοι που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου να είναι Έλληνες πολίτες, χωρίς να χρειάζεται να επιδείξουν ηρωισμό ή εξαιρετικά επιτεύγματα. Αλλά επειδή μπορεί να τους το στερούσαν οι απαράδεκτες καθυστερήσεις στην απόδοση της ιθαγένειας με τη συνήθη διαδικασία, όπως συμβαίνει με χιλιάδες συμπολίτες μας τα τελευταία χρόνια.
Είναι αλήθεια ότι αρκετά δημοσιεύματα έχουν κατά καιρούς δημιουργήσει την αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι η ιθαγένεια αποδίδεται με ταχείες διαδικασίες σε αλλοδαπούς, κάτι μάλιστα που συχνά βαφτίζεται προσβλητικά «ελληνοποιήσεις». Αυτό αντιμετωπίζεται θετικά ή αρνητικά, ανάλογα με την πολιτική οπτική του καθενός, και θέτει το πλαίσιο για μια δημόσια συζήτηση που συνήθως δεν γίνεται σε ήρεμο κλίμα, ειδικά κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές. Τα δεδομένα της συζήτησης όμως είναι λάθος. Η πραγματικότητα, όπως εξηγείται συνοπτικά παρακάτω, είναι ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και δραματικές καθυστερήσεις, τόσο στη διαδικασία πολιτογράφησης ενηλίκων αλλοδαπών, όσο και σε αυτή της απόδοσης ιθαγένειας στα παιδιά της «δεύτερης γενιάς».
Η ΕλΕΔΑ καλεί τα δημοκρατικά κόμματα να επεξεργασθούν προτάσεις και να αναλάβουν δεσμεύσεις για πρακτικές λύσεις που θα αποδίδουν σε μια κορυφαία διαδικασία, αυτή της απόδοσης της ιδιότητας του πολίτη, τη δέουσα προσοχή, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Διαφορετικά, σε κάθε εκλογές, θα συνεχίσουμε να διαβάζουμε δημοσιεύματα που διεγείρουν αντιδραστικά αντανακλαστικά, την ίδια στιγμή που συμπολίτες μας θα στερούνται αδίκως του δικαιώματος να (σας) ψηφίζουν.

Με εκτίμηση,
Για το ΔΣ της ΕλΕΔΑ

Ο Πρόεδρος Γιάννης Φ. Ιωαννίδης 
 


Συνοπτική αναφορά των προβλημάτων στη διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας

Όσον αφορά τη "δεύτερη γενιά", δηλαδή όσους αποκτούν ιθαγένεια επειδή γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και σπουδάζουν στην Ελλάδα, υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.  Ο αριθμός όσων έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με αυτή τη διαδικασία, υπολείπεται κατά πολύ του αριθμού των παιδιών και νέων αλλοδαπών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας. 

Από την άλλη μεριά συνεχίζουν να καθυστερούν δραματικά οι διαδικασίες πολιτογράφησης, που αφορούν ενήλικες αλλοδαπούς που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα για πολλά χρόνια και για να πάρουν την ιθαγένεια περνούν από διαδικασία συνέντευξης ώστε να εξετάζεται ο βαθμός ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία.  Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός ενός έτους, σήμερα  φτάνουν στη συνέντευξη υποψήφιοι που στην πλειονότητα τους έχουν υποβάλει αίτηση το 2013, το 2014 και το 2015. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μπορεί να περάσουν ακόμη και 7-8 χρόνια.

Επιπλέον, η κυβέρνηση επέλεξε να μεταφέρει τις υπηρεσίες ιθαγένειας από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου. Η πρόσφατη διοικητική αναδιάρθρωση (σε όποια σκοπιμότητα ή άλλο λόγο και αν οφειλόταν) είχε ως αποτέλεσμα  την αποδυνάμωση των υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες των μητρώων αρρένων δυσλειτουργούν σε όλη την χώρα, ενώ στην Αθήνα έχουν σχεδόν σταματήσει από το Νοέμβριο του 2018 οι δημοτολογήσεις των ανδρών που έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.

Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει κατά καιρούς και ως πρόσφατα νομοθετικές ρυθμίσεις με σκοπό την απλούστευση, επιτάχυνση και «αντικειμενικοποίηση» των διαδικασιών, αυτή μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί. Όσον αφορά την πρόσφατη αλλαγή από το σύστημα των συνεντεύξεων σε σύστημα γραπτής "εξέτασης" για την πολιτογράφηση, που έγινε για να εξυπηρετηθούν οι ανωτέρω σκοποί, θα μπορούσαν να λεχθούν αντεπιχειρήματα και προβληματισμοί αλλά δεν είναι του παρόντος, γιατί και αυτή η ίδια η εφαρμογή του νέου συστήματος είναι εντελώς αβέβαιη.

Πράγματι, το ακόμα πιο απογοητευτικό είναι πως έως σήμερα η μεταρρύθμιση αυτή «έμεινε στη μέση», καθώς παρ΄όλες τις σχετικές εξαγγελίες, τα βήματα για την ολοκλήρωσή της δεν έγιναν. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου νόμου οι νέου τύπου διαδικασίες θα ξεκινούσαν μετά τις 31/5 και αφού θα είχαν εκδοθεί οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις. Όμως ούτε οι ΥΑ εκδόθηκαν ούτε υπήρξε μέριμνα για την παράταση της έναρξης ισχύος των διατάξεων. Είναι προφανές ότι τα ζητήματα διαδικασίας της πολιτογράφησης δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται μόνο με τις, ασφαλώς καλών προθέσεων αλλά παρακινδυνευμένες ερμηνευτικές προσεγγίσεις διοικητικών εγγράφων και εγκυκλίων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)