to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:19 | 25.11.2019

Πολιτική

Αυτή είναι η πρόταση της ΝΔ το 2014, που μιλουσε για την καθιερωση αναλογικου συστήματος

Ποιος είναι τελικά «αδιάβαστος και ψεύτης», όπως κατήγγειλε σήμερα ο Μητσοτάκης που δεν ξέρει ούτε τι πρότεινε το κόμμα του πριν μια πενταετία;


Το χαρτί του «διαβασμένου» επιχείρησε να παίξει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον αποκάλεσε αδιάβαστο σχετικά με τις αναφορές του πρώτου για παλαιότερες θέσεις της ΝΔ υπέρ της καθιέρωσης αναλογικού εκλογικού συστήματος (βλ. το σχετικό απόσπασμα στο τέλος αυτού το άρθρου).

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Το πόσο συναινετική και συνθετική υπήρξε η πρότασή μας φαίνεται άλλωστε και από το γεγονός ότι υιοθετήσαμε ακόμα και προτάσεις που είχε κάνει το 2014 η Νέα Δημοκρατία».

«Όπως την τότε πρότασή της να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από αλλεπάλληλες ψηφοφορίες στη Βουλή, πάντοτε όμως με αυξημένη πλειοψηφία, και εναλλακτικά με άμεση εκλογή από το λαό», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «ή την πρότασή της για καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος».

Εκεί βρήκε την ευκαιρία ο πρωθυπουργός να κάνει τον... διαβασμένο, αγνοώντας παλαιότερες θέσεις της ΝΔ. Έτσι στην επίθεσή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε σε διαφορετική κατεύθυνση με περιττούς συνταγματικούς βερμπαλισμούς. Με επικίνδυνες κάποιες διατάξεις πολιτικού καιροσκοπισμού. Πού ακούσατε ότι εμείς προτείναμε την απλή αναλογική ως μόνιμο σύστημα; Άλλο η συνταγματική κατοχύρωση σταθερού εκλογικού συστήματος και άλλο ότι προτείναμε την απλή αναλογική ως σύστημα Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, όταν μιλούσε για αναθεώρηση του Συντάγματος, εννοούσε τη ματαίωση μιας ριζικής αλλαγής. Χωρίς ίχνος ντροπής λέτε τώρα ότι αυτή η αναθεώρηση είναι «τζούφια». Κύριε Τσίπρα, για άλλη μια φορά, είστε κατώτερος των περιστάσεων και των ευθυνών σας απέναντι στην Ιστορία», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τότε η ΝΔ συγκυβερνουσε με ΠΑΣΟΚ και μπήκε μετά από πίεση Βενιζέλου. «Άρα αδιάβαστος και ψεύτης είναι ο Μητσοτάκης που δεν ξέρει ούτε τι πρότεινε το κόμμα του πριν μια πενταετία», τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή είναι η πρόταση της ΝΔ το 2014, που μιλουσε για την καθιερωση αναλογικου συστήματος:

α3) Του άρθρου 54 παρ. 1, ως προς το εκλογικό σύστημα.  Και τούτο προς δύο κατευθύνσεις:  Η πρώτη προσδιορίζεται από την ανάγκη ρητής καθιέρωσης μιας μορφής αναλογικού συστήματος, με δεδομένο το γεγονός ότι η ως τώρα κοινοβουλευτική μας εμπειρία έχει καταδείξει πως το αναλογικό σύστημα ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες διεύρυνσης της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Βουλής, συνακόλουθα δε της Κυβέρνησης, η οποία ούτως ή άλλως στηρίζεται στην εμπιστοσύνη της Βουλής.  Και η δεύτερη προσδιορίζεται από την ανάγκη καθιέρωσης αποτελεσματικότερων εγγυήσεων για την αποφυγή της συχνής –και μάλιστα με αμιγώς κομματικά κριτήρια- αλλαγής του εκλογικού συστήματος.

Απάντηση και από το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: Αμήχανος και πάλι ψευδόμενος ο πρωθυπουργός

Μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου της Κουμουνδούρου αναφέρει πως «ο κ. Μητσοτάκης δε βρήκε ούτε μισό επιχείρημα για την άρνηση της ΝΔ να ψηφίσει την ερμηνευτική διάταξη που αποσαφηνίζει ότι η δωροδοκία δεν είναι στα καθήκοντα του υπουργού». «Η σιωπή του συνιστά ομολογία ενοχής για την πολιτική σκοπιμότητα του να καλύψει μελλοντικά μέσω παραγραφής υπουργούς της ΝΔ που ενδεχομένως να διερευνώνται ή να διερευνηθούν δικαστικά για δωροδοκία».

«Ισχυρίστηκε, για ακόμη μία φορά ψευδώς προκειμένου να αντικρούσει τα επιχειρήματα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ουδέποτε η ΝΔ πρότεινε την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος στο Σύνταγμα». «Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε ούτε μισό επιχείρημα για την αδιανόητη επιλογή του να ευτελίσει το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, προτείνοντας επιλογή του ακόμα και με σχετική πλειοψηφία». Διαβάστε περισσότερα...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)