to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αυθαιρεσιών συνέχεια: Χωρίς επενδυτικό σχέδιο η Ελληνικός Χρυσός

Εκτενή αναφορά περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η έγκριση που έδωσε το ΥΠΕΚΑ για τα φράγματα εναπόθεσης αποβλήτων δεν νομιμοποιείται καθώς δεν έχει προϋπάρξει διοικητική πράξη έγκρισης του συνολικού επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός για τις Σκουριές


Την απουσία επίσημης έγκρισης του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός  για τα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές από την πολιτεία επαναφέρει με προσφυγή του προς το ΣΤΕ ο αρχιμανδρίτης  Χριστόδουλος Αγγελόγλου κάτοικος Μ. Παναγιάς, μια προσφυγή που αφορά την αδειοδότηση και έγκριση της Τεχνικής Μελέτης εγκαταστάσεων των φραγμάτων αποβλήτων στις Σκουριές από την  Ελληνικός Χρυσός που έλαβε ένα μήνα έγκριση από το ΥΠΕΚΑ. Ο αρχιμανδρίτης σε μια εκτενή αναφορά παραθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η έγκριση που έδωσε το ΥΠΕΚΑ για τα φράγματα εναπόθεσης αποβλήτων δεν νομιμοποιείται καθώς δεν έχει προϋπάρξει διοικητική πράξη έγκρισης του συνολικού επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός για τις Σκουριές. Επιπλέον στην προσφυγή του αναφέρονται εκτενώς οι επιπτώσεις από την δημιουργία των φραγμάτων στην ροή των υδάτων αλλά και του κινδύνους από την  εναπόθεση τοξικών αποβλήτων σε αυτά στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Δείτε το πλήρες κείμενο της προσφυγής του αρχ. Χριστόδουλου εδώ

Παράλληλα  311 κάτοικοι με αίτησή τους που κατέθεσαν στον Δήμο Αριστοτέλη ισχυρίζονται  και από την πλευρά τους ότι δεν υπάρχει διοικητική πράξη της πολιτείας που να εγκρίνει το επενδυτικό σχέδιο της Σκουριές, σύμφωνα με το ό,τι προβλέπει ο νόμος 3220/2004 μεταβίβασης των  μεταλλείων από το Δημόσιο στην Ελληνικός Χρυσός και ζητούν από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη να πάρει θέση. Το δημοτικό συμβούλιο στη συνέχεια της αιτήσεως των κατοίκων έστειλε ένα έγγραφο στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ζητώντας να προσκομίσει την διοικητική πράξη με την οποία εγκρίθηκε το επενδυτικό της σχέδιο από τις Σκουριές για να ακολουθήσει η συζήτηση σχετικά με τα μεταλλεία Κασσάνδρας και γενικότερα την μεταλλευτική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός στη ΒΑ Χαλκιδική. Η Ελληνικός Χρυσός απαντά στις 17/10 με έγγραφό της στον Δήμο Αριστοτέλη ισχυριζόμενη ότι δεν έχει να προσκομίσει καμία διοικητική πράξη έγκρισης του επενδυτικού της σχεδίου καθώς δεν ήταν απαραίτητη!. Σύμφωνα με την εταιρεία το επενδυτικό της σχέδιο γίνεται αποδεκτό εν τοις πράγμασι επειδή έχουν εγκριθεί από το ΣΤΕ οι συνοδευτικές πράξεις, τεχνικές μελέτες, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και άλλα.

Στο σημείο αυτό ξεκινά και το πρόβλημα καθώς  σύμφωνα με την σύμβαση μεταβίβασης των μεταλλείων που υπέγραψε το Ελληνικό Δημόσιο με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός που κυρώθηκε και με νόμο το 2004 και υπογράφηκε από τον τότε υφυπουργό  Χρ. Πάχτα,  η αγοράστρια εταιρεία υποχρεούται να εκπονήσει πλήρες και άρτιο επενδυτικό σχέδιο το αργότερο εντός 24 μηνών από την δημοσίευση του νόμου που κυρώνει την σύμβαση για την ανάπτυξη Μεταλλείων Κασσάνδρας καθώς και την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού, συνοδευόμενο από όλες τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία μελέτες που είναι αναγκαίες για την έκδοση όλων των σχετικών αδειών και εγκρίσεων. Με το άρθρο 3.3. της σύμβασης ορίζεται ότι «το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξετάσει το υποβληθέν κατά τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο επενδυτικό σχέδιο εντός προθεσμίας δύο μηνών και να εκδώσει όλες τις απαιτούμενες άδεις και εγκρίσεις εντός προθεσμίας δέκα μηνών».

Σύμφωνα  μάλιστα με την προσφυγή του αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου προς το ΣΤΕ  μία μέρα πριν την λήξη της προθεσμίας η εταιρεία καταθέτει το επενδυτικό της σχέδιο και εντός δύο μηνών η Γενική Διεύθυνση Φυσικού Πλούτου το εξετάζει διαπιστώνοντας ότι αντίκειται στους όρους της σύμβασης, δηλαδή ότι δεν ήταν άρτιο και δεν συνοδευόταν από τις προβλεπόμενες μελέτες.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης στις 27/3 του 2006  απέστειλε εντός δύο μηνών, όπως όφειλε, υπηρεσιακή επιστολή στην  οποία τονίζει ότι όντως το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας δεν είναι άρτιο και δεν συνοδεύεται από τις προβλεπόμενες μελέτες και έτσι αντίκειται στους όρους της σύμβασης. Το ΥΠ.ΑΝ στην επιστολή γνωστοποιεί ότι συμφωνεί με την υλοποίησή του σχεδίου αλλά υποβάλλοντας τις ελλείψεις του δεν δίνει τελικά έγκριση.  

Μέχρι και σήμερα η Ελληνικός Χρυσός δεν έχει να παρουσιάσει καμία έγκριση του επενδυτικού της σχεδίου και ισχυρίζεται ότι δεν χρειαζόταν καν να το κάνει πατώντας σε μια δικιά της ερμηνεία της σύμβασης του 2004. Η συνέχεια της ιστορίας από το 2006 και μετά είναι γνωστή με τον τότε Υπουργό Κ. Σουφλιά να εγκρίνει την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στη συνέχεια τον Γ. Παπακωνσταντίνου να εγκρίνει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων λίγες μέρες αφότου ανέλαβε το ΥΠΕΚΑ.

Οι αυθαιρεσίες της Ελληνικός Χρυσός που δηλώνει κάθε φορά ότι δεν χρειάζεται να αποδείξει ότι είναι νόμιμη εξοργίζει τους κατοίκους και τους αλληλέγγυους οι οποίοι εδώ και τρία χρόνια φωνάζουν για το αυτονότητο, διεκδικώντας με κάθε τρόπο την προστασία της ζωής τους και  του τόπου τους. Η κυβέρνηση από την πλευρά της κάνει ακριβώς το αντίθετο στηρίζει με κάθε  τρόπο την Ελληνικός Χρυσός θυσιάζοντας έναν ολόκληρο τόπο στον βωμό των κερδών της.  Η καταστροφή του βουνού από τις εντατικές εργασίες της εταιρείας με την δημιουργία ενός τεραστίων διαστάσεων εργοστασίου εμπλουτισμού έχει λάβει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις και το αρχέγονο δάσος των Σκουριών έχει υποστεί ήδη τεράστια αλλοίωση.  

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση της αίτησης ακύρωσης για την έγκριση των φραγμάτων που κατέθεσε ο αρχ. Χριστόδουλος Αγγελόγλου ορίσθηκε για τις 4 Φεβρουαρίου 2015. Η Πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, κα Α. Θεοφιλοπούλου, κρίνοντας ότι ο Δήμος Αριστοτέλη έχει έννομο δικαίωμα παρεμβάσεως στη δίκη, έδωσε εντολή να κοινοποιηθούν στον Δήμο η αίτηση ακύρωσης και η αίτηση αναστολής, και καλεί τον Δήμο εντός 5 ημερών (έως τις 27-10-2014) να καταθέσει τις απόψεις του ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών.

Σταυρούλα Πουλημένη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)