to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:28 | 06.12.2020

Κοινωνία

Επίδειξη ωμού αυταρχισμού από την κυβέρνηση στην επέτειο του Δεκέμβρη με πάνω από 100 προσαγωγές

Σε lockdown των δημοκρατικών δικαιωμάτων προχώρησε ξανά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατά τη 12η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και της εξέγερσης που αυτή η δολοφονία πυροδότησε - Το κρεσέντο καταστολής κορυφώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής με την προσαγωγή συνδικαλιστικών εκπροσώπων, δημοτικών συμβουλών και άλλων πολιτών οι οποίοι δεν παραβίασαν κανένα υγειονομικό μετρό


Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται από εκείνη τη νύχτα του Δεκέμβρη, όταν ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, σε μία δολοφονία που έβαλε φωτιά στις τελευταίες ημέρες του 2008 με την νεολαία να εξεγείρεται.

Τότε, η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρόνου μαθητή έβγαλε στο δρόμο ένα ορμητικό ποτάμι δεκάδων χιλιάδων μαθητών, φοιτητών, νεολαίας, εργαζόμενων και ανέργων που διαδήλωσαν μαχητικά για ένα μήνα στους δρόμους όλης της χώρας ενάντια στην τότε κυβέρνηση της ΝΔ, καταγγέλλοντας την δολοφονία, την κυβερνητική/κρατική βία, διεκδικώντας τα δικαιώματα σε μόρφωση, δουλειά, ελευθερία.

Επίδειξη αυταρχισμού με πάνω από 100 προσαγωγές

Σκηνικό Πολυτεχνείο από νωρίς το πρωί έστησε η αστυνομία.

Το δόγμα καταστολής επέστρεψε με απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων και με δεκάδες προσαγωγές πολιτών που θέλησαν να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Καταστολή και προσαγωγές και στην πλατεία Εξαρχείων όπου οι αστυνομικοί έριξαν κρότου λάμψης μέχρι και σε πολυκατοικία στην Τσαμαδού. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει μέχρι στιγμής πάνω από 100 προσαγωγές.  Η αστυνομία μεταξύ άλλων έχει προσαγάγει τον συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρο Κωνσταντίνου και τους δικηγόρους Κώστα Παπαδάκη και Θανάση Καμπαγιάννη. Μάλιστα οι τελευταίες δύο προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Στη συνέχεια οι δικηγόροι αφέθηκαν ελεύθεροι, ωστόσο σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία η οποία θα διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα καθώς οι δικηγόροι δεν οδηγούνται στο αυτόφωρο αφού έχουν ειδική δωσιδικία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαμαρτυρία ΔΣΑ για συλλήψεις και προσαγωγές δικηγόρων - «Πρωτοφανής ενέργεια»

Ασφυκτικές συνθήκες κράτησης

Σε ένα αποκαλυπτικό βίντεο, μέσα από το χώρο των Μεταγωγών της Πέτρου Ράλλη, ο Μιχάλης Ρίζος, γιατρός ΜΕΘ covid, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στο Αττικό και μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ διαβάζει στους υπόλοιπους περίπου 65 προσαχθέντες το ψήφισμα της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, που μεταξύ άλλων ζητά από την κυβέρνηση την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων και συλληφθέντων και καταδικάζει το όργιο αστυνομικής βίας.Στο τέλος οι προσαχθέντες φωνάζουν όλοι μαζί “Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη, το κίνημα θα πει την τελευταία λέξη”, αποδεικνύοντας πως η προσπάθεια τρομοκράτησης έχει πέσει στο κενό. Οι αγωνιστές είναι ήδη νικητές!

Δεκάδες προσαχθέντες στη διεύθυνση στην Πέτρου Ράλλη καταγγέλλουν τις απαράδεκτες και εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες καθώς και την παραβίαση στοιχειωδών υγειονομικών κανόνων εν μέσω πανδημίας. Επί ώρες βρίσκονται σε χώρο χωρίς αερισμό σε πολύ κοντινές αποστάσεις. Την καταγγελία επιβεβαιώνει και η ομάδα νομικής βοήθειας

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Πέτρου Ράλλη

Σήμερα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. επισκέφτηκε το τμήμα Αλλοδαπών, όπου προσήχθησαν πολίτες οι οποίοι θέλησαν να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στο σημείο της δολοφονίας του. Οι προσαγωγές, που έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις, αποτελούν πολιτικά καταδικαστέες ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς είχαν τηρηθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας από τους πολίτες. Εκείνο, όμως, που ξεφεύγει πέρα από κάθε όριο είναι η σύλληψη των δικηγόρων Θανάση Καμπαγιάννη και Κωστή Παπαδάκη, οι οποίοι βρέθηκαν στο σημείο της δολοφονίας με την επαγγελματική ιδιότητά τους. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κάθε μέρα και με μια ενέργειά της, με πρόσχημα την πανδημία, περιορίζει στην πράξη δικαιώματα που απορρέουν από το κράτος δικαίου και τα οποία επί χρόνια στη χώρα μας θεωρούνται αυτονόητα.

Τραμπουκισμοί, παγίδευση πολιτών, μπλόκο στις συμβολικές παρεμβάσεις

 

Σύμφωνα με την «Εφ.Συν.», αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν το πρωί το βιβλιοπωλείο «εκτός των τειχών» στα Εξάρχεια εγκλωβίζοντας κόσμο που ήθελε να αφήσει ένα λουλούδι στο μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου.

 Από το πρωί αστυνομικοί είχαν περικυκλώσει και τα γραφεία της Ταξικής Αντεπίθεσης με κόσμο να έχει εγλωβιστεί χωρίς νερό και φαί για ώρες.

Στις 12 περίπου το μεσημέρι, αντιπροσωπεία της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον γραμματέα Σωτήρη Αλεξίου, επιχείρησε να καταθέσει ένα λουλουδι στο σημείο δολοφονίας του Α. Γρηγοροπουλου στο Εξάρχεια. Ισχυρές αστυνομικες δυνάμεις ειχαν κατακλεισει την περιοχή και τους γύρω δρόμους απο νωρις το πρωί, ενώ παράλληλα ειχαν στηθεί πυκνά αστυνομικά μπλόκα σε όλο το ύφος της πανεπιστημίου. Στην συμβολη των οδών Α. Μεταξά και Ε. Μπενάκη δυνάμεις της αστυνομίας ακινητοποίησαν την αντιπροσωπεία της Ν. ΣΥΡΙΖΑ και της απαγόρευσαν να αποτίσει φόρο τιμής. Λίγα λεπτά αργότερα κατέφτασαν στο σημείο μηχανάκια της ομάδας ΔΡΑΣΗ οι οποίοι αφου στην αρχή τραμπούκισαν, εκαναν ταυτοποίηση στοιχείων, επιχείρησαν σωματικό έλεγχο στα μέλη της αντιπροσωπείας και στην συνέχεια τους άφησαν ελεύθερους.

Την ίδια ώρα, η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει και αυτή ότι «παρεμποδίστηκε από δυνάμεις της αστυνομίας αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ που, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, επεδίωξε να αφήσει ένα λουλούδι στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου, στον τόπο της δολοφονίας του, στα Εξάρχεια».

«Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, που φτάνει σε σημεία αυτογελοιοποίησης μέσα από την αντιδημοκρατική απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων σε όλη την Επικράτεια. Η τρομοκρατία δε θα περάσει! Η φωνή μας δε φιμώνεται! Απέναντι στο όργιο αυταρχισμού και καταστολής, ο λαός και η νεολαία θα αντιτάξουμε τον οργανωμένο μας αγώνα για υγεία, μόρφωση και ζωή με δικαιώματα» τονίζει, καταλήγοντας, η ανακοίνωση της ΚΝΕ.

«Καλούμε τον λαό να καταδικάσει το νέο όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού. Απαιτούμε την απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων και ζητάμε να επιτραπεί ελεύθερα σε όσους το επιθυμούν να τιμήσουν τη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου», αναφέρει σε δήλωσή του ο Δ. Κουτσούμπας.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άνδρες των ΜΑΤ προσβάλλουν τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Παράλληλα, όπως αναφέρει σε καταγελία του ο Γιώργος Θαλάσσης, πρ. Γυμνασιάρχης και καθηγητής του Γρηγορόπουλου απειλήθηκαν με προσαγωγή μαζί με τη συζυγό του καθώς πήγαιναν στο σημείο της δολοφονίας πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής ώστε να μην υπάρχει καμία υπόνοια για συνάθροιση. 

Φτάνοντας λίγα μέτρα μακριά από το μνημείο του Αλέξη, επί της συμβολής των οδών Τζαβέλλα και Ζωοδόχου Πηγής ομάδα αστυνομικών σταμάτησε το ζευγάρι και τους απείλησε με προσαγωγή σε περίπτωση που έκαναν έστω κι ένα βήμα παραπάνω. Όχι γιατί οι δυο τους παραβίαζαν το όριο της συνάθροισης, αλλά γιατί υπάρχει εντολή, όπως ανέφερε ο επικεφαλής αστυνομικός, να μην πλησιάζει κανείς το μνημείο.

Μια εντολή, η οποία διαψεύδει στην πράξη βέβαια όσα διατείνεται η κυβέρνηση για μέτρα που έχουν σκοπό να προστατέψουν τον κόσμο από την πανδημία και φέρει αντίθετα πολύ σαφή πολιτικά χαρκτηριστικά. Σημειώνεται δε ότι γι άλλη μια φορά, στα πηγαδάκια τους οι αστυνομικοί ήταν κατά πολύ περισσότεροι των τριών ατόμων που επιτρέπεται.

Το μεσημέρι, μηχανές της ομάδας Δ έπεσαν πάνω σε δημοσιογράφους, στην πλατεία Εξαρχείων:

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προσαγωγές για ένα... πανό στη Θεσσαλονίκη, σε κλοιό καταστολής όλη η χώρα

Πυρά κατά του αυταρχισμού από την αντιπολίτευση

Όπως ήταν αναμενόμενο το κρεσέντο καταστολής προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς.

Να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες ζητάει η αξιωματική αντιπολίτευση

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τίτλο Η μνήμη δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα:

Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει από το πρωί τα Εξάρχεια σε κατεχόμενη ζώνη. Παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας, η αστυνομία απαγορεύει σε πολίτες ακόμα και ατομικά να προσεγγίσουν το σημείο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, για να αφήσουν ένα λουλούδι ως ένδειξη τιμής και μνήμης.

Το κρεσέντο καταστολής κορυφώθηκε νωρίς το μεσημέρι με την προσαγωγή συνδικαλιστικών εκπροσώπων, δημοτικών συμβουλών και άλλων πολιτών οι οποίοι δεν παραβίασαν κανένα υγειονομικό μετρό.

Ο ανίκανος να συλλάβει τους καταδικασμένους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, κ. Χρυσοχοΐδης, δίνει τώρα εντολές να προσαχθούν οι δικηγόροι των θυμάτων της Χρυσής Αυγής. Μαζί με τον ανεύθυνο κ. Μητσοτάκη φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή ντροπιαστική εικόνα.

Απαιτούμε να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες.

Η μνήμη δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα.

Κουτσούμπας: Καλούμε τον λαό να καταδικάσει το νέο όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού

«Από το πρωί αντιπροσωπείες πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων νεολαίας, αιρετών στην τοπική διοίκηση, συνδικάτων, μαζικών φορέων φοιτητών, μαθητών κ.λπ., τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα, προσέρχονται στον χώρο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου, για να αφήσουν ένα λουλούδι. Απέναντι σ' αυτές τις συμβολικές εκδηλώσεις, στη μνήμη ενός αδικοχαμένου παιδιού, η κυβέρνηση απαντά με χιλιάδες συνωστισμένους αστυνομικούς, με αυταρχισμό, παρεμπόδιση και προσαγωγές» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας «για το νέο όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού».

«Η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, εκτίθεται και αυτογελοιοποιείται. Τα αυταρχικά μέτρα που παίρνει είναι πέρα και έξω από κάθε λογική προστασίας της δημόσιας υγείας, την οποία άλλωστε έχει αφήσει στο έλεος. Υπακούουν μόνο σε μία λογική και σ' ένα στόχο: Να μπει «φίμωτρο» στο λαό -και ιδιαίτερα στη νεολαία- και να μονιμοποιηθούν πρακτικές καταστολής με πρόσχημα την πανδημία» προσθέτει στη δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τονίζει καταλήγοντας:

«Καλούμε τον λαό να καταδικάσει το νέο όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού. Απαιτούμε την απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων και ζητάμε να επιτραπεί ελεύθερα σε όσους το επιθυμούν να τιμήσουν τη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου».

Μ. Κριθαρίδης: Η κυβέρνηση μετατρέπεται σε καθεστώς

Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «όσα παρακολουθούμε από το πρωί με τις αναίτιες προσαγωγές πολιτών, την βία και την καταστολή, ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο οι αστυνομικές δυνάμεις των κ. Μητσοτάκη και Χρυσοχοΐδη μάζευαν τα λουλούδια που αφήνονταν στο μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και τα τσάκιζαν, αποδεικνύουν τον μοναδικό σκοπό της Κυβέρνησης μέσα από την απαγόρευση και τις χουντικές πρακτικές να προσβάλουν το νεκρό και την συλλογική μας μνήμη».

Ο κ. Κριθαρίδης προσθέτει ότι «μέχρι και τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής Θ. Καμπαγιάννη και Κ. Παπαδάκη προσήγαγαν τα "όργανα της τάξης", τέτοιο το μένος για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη από αστυνομικούς στα Εξάρχεια το 2008».

Το ΜέΡΑ 25 ζητά να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες και να επιτραπεί στον κόσμο να καταθέσει λουλούδια στο μνημείο. Είναι, σημειώνει, «απαράδεκτα, αντιδημοκρατικά, αυταρχικά και χουντικά τα όσα γίνονται και η Κυβέρνηση μετατρέπεται καθημερινά σε καθεστώς».

Facebook Twitter

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)