to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:02 | 13.11.2019

Κοινωνία

Αυταρχικός κατήφορος χωρίς τέλος

Επιστροφή σε σκοτεινές εποχές επιφυλάσσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία δείχνει να εκτροχιάζεται βασισμένη στην ατζέντα «νόμος και τάξη»


*ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: 

«Κάποιοι θέλουν έναν νέο Γρηγορόπουλο»: αυτό είπε χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας το περασμένο Σάββατο στην άτυπη συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Ποιους να εννοούσε άραγε; Μήπως δεν ήταν αστυνομικός ο δολοφόνος του 15χρονου μαθητή που έτυχε να βρίσκεται στα Εξάρχεια εκείνο το βράδυ του 2008; Μήπως δεν ήταν αυτός ο αστυνομικός ένας από τους πολλούς που θεωρούσαν και θεωρούν πως ό,τι και αν κάνουν θα περάσει στα ψιλά εξαιτίας της ανοχής της Πολιτείας στην αστυνομική αυθαιρεσία; Ποιος άλλος θέλει αίμα και γιατί, κύριε υπουργέ;

Η δήλωση αυτή γίνεται ακόμα πιο ανατριχιαστική σε μία περίοδο κλιμάκωσης ενός ανεξέλεγκτου αυταρχισμού για τον οποίον δεν βρίσκει λόγο να απολογηθεί ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Γι' αυτό και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούσης αντέστρεψε το ερώτημα, με αφορμή την εισβολή των ΜΑΤ στην πρώην ΑΣΟΕΕ (περισσότερα παρακάτω): Σήμερα υπήρξε μία ασύμμετρη και παντελώς αδικαιολόγητη χρήση αστυνομικών δυνάμεων εναντίον φοιτητών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ) που μας υποχρεώνει να διατυπώσουμε δημοσίως το ερώτημα: μήπως τελικά είναι ο κ. Μητσοτάκης αυτός που επιδιώκει ένα νέο Γρηγορόπουλο;

Ας τα θυμηθούμε, όμως, με τη σειρά:

Μέσα σε λίγα 24ωρα, η αστυνομία, της οποίας προΐσταται ο προαναφερθείς υπουργός του Μητσοτάκη, προσπάθησε την Παρασκευή να μπουκάρει χωρίς εισαγγελικό ένταλμα σε καφενείο και λίγο μετά βασάνισε συλληφθέντα στη μέση του δρόμου. Ο άνθρωπος έφτασε στην ασφάλεια χτυπημένος, πρησμένος και σέρνοντας την αριστερή του πλευρά.

Στο δικαστήριο είχε δηλωθεί ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του ένας αστυνομικός από τη διμοιρία που προέβη στα βασανιστήρια. Το θύμα (που έχει βρεθεί στη θέση του κατηγορούμενου για  για αντίσταση κατά της αρχής, εξύβριση, βαριά σωματική βλάβη και οπλοκατοχή!) απαίτησε να εμφανιστεί κι έτσι το δικαστήριο πήρε αναβολή για τις 20 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για την ίδια αστυνομία που ανάγκασε μία ημέρα μετά 300 άτομα να βάλουν τα χέρια στο κεφάλι κατά την διάρκεια μίας τρομοκρατικού τύπου εφόδου αε χώρο διασκέδασης, στο Γκάζι. Ο DJ Γιώργος Απέργης, που έπαιξε μουσική εκείνο το βράδυ στο κλαμπ, κατήγγειλε πως οι αστυνομικοί που έκαναν την έφοδο, έβρισαν θαμώνες και προκάλεσαν πανικό. Αυτός ο πανικός έφερε... φοβερά αποτελέσματα: συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 12,6 γραμ. κάνναβης και 3,5 γραμ. κοκαΐνης, 1,7 γραμ. ηρωίνης και 3,2 γραμ. MDMA, 2 δισκία ecstasy και 20 δισκία φαρμακευτικού σκευάσματος.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα μαρτυρία για την έφοδο αστυνομικών στο κλαμπ: «Σκάσε και γδύσου...»

Αποκορύφωμα στο κρεσέντο αστυνομικού τσαμπουκά και βίας, η εισβολή, την Δευτέρα, των ΜΑΤ στην πρώην ΑΣΟΕΕ, με χημικά και ξύλο σε φοιτητές και δημοσιογράφους, εικόνες ντροπής που παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές, που η νεολαία ήταν ο εσωτερικός εχθρός και νόμος ήταν το δίκαιο του χωροφύλακα.

«Η ΝΔ πυροδοτεί μεγάλες εντάσεις πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου, προχωρώντας σε συγκρούσεις με τους φοιτητές σήμερα στην ΑΣΟΕΕ, αλλά και με την κλιμάκωση των αστυνομικών επιχειρήσεων στα Εξάρχεια. Έτσι “χαϊδεύει” τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας  χωρίς όμως να απαντά στα πραγματικά προβλήματα», σχολίασε σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης ενώ ακολούθησε και σχετική ανακοίνωση του κόμματος, όπως και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (διαβάστε αναλυτικά).

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου θα προασπίσει με όλες τις δυνάμεις της το Πανεπιστημιακό άσυλο

Κυβερνητικοί κύκλοι, χωρίς καμία αναφορά στην αστυνομική βία, αρκέστηκαν να αναφέρουν με περίσσειο θράσος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% επέστρεψε δυναμικά αφήνοντας τα σοσιαλδημοκρατικά κοστούμια στα αζήτητα. Αναμένουμε ανάρτηση στο Facebook από τον κ. Τσίπρα, με την οποία θα μας εξηγεί γιατί η γιάφκα, τα ρόπαλα και τα κράνη, προάγουν την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Προς το παρόν πάντως προτιμά τη σιωπή. Ίσως καλύπτεται από το παραλήρημα του κ. Ραγκούση».

«Μένουμε» μεσαίωνα;

Και το γλυκό της δεξιάς παλινόρθωσης «έδεσε» με την προαναγγελία για επαναφορά του αδικήματος της «κακόβουλης εξύβρισης των θείων» με ποινή που θα φτάνει έως και δύο χρόνια φυλάκιση. Πρόκειται για μία μεσαιωνικού χαρακτήρα διάταξη που μόνο σε θεοκρατικά καθεστώτα ταιριάζει. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι με βάση το συγκεκριμένο άρθρο είχε καταδικαστεί η σάτιρα του «Γέροντα Παστίτσιου», μετά από πίεση του χρυσαυγίτη Παππά! "Αυτά δεν είναι «μένουμε Ευρώπη», αλλά Σαουδική Αραβία!", σχολίασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης:

Ωστόσο, μάλλον η κυβέρνηση θα οπισθοχωρήσει, μετά τις αντιδράσεις, όπως ανέφερε το πρωί της Τρίτης ο Κ. Τσιάρας

Όλα αυτά, λίγα 24ωρα πριν από τον εορτασμό της επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και με τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να επιδίδονται σε προπαγανδιστικού χαρακτήρα ανάδειξη της επιχείρησης «νόμος και τάξης», διαστρεβλώνοντας ή αποσιωπώντας την αναίτια αστυνομική βία και τσουβαλιάζοντας κάθε αντίδραση στο κλασικό μοτίβο των «μπαχαλάκηδων» που έχουν «γιάφκες» μέσα στα πανεπιστήμια.

(τα ΜΑΤ απώθησαν και δημοσιογράφους που ήθελαν να μπουν στην ΑΣΟΕΕ, αλλά τα περισσότερα ΜΜΕ δεν είπαν κουβέντα για την απρόκλητη βία)

Δυναμική πορεία μετά την καταστολή

Τα ίδια ΜΜΕ απέκρυψαν ή υποβάθμισαν και την μαζική διαδήλωση της Δευτέρας, η οποία αποτέλεσε μία πρώτη δυναμική απάντηση των φοιτητών στο όργιο της καταστολής και της παραβίασης (και κατασυκοφάντησης) του ασύλου.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εκτρέψει την προσοχή από το προσφυγικό, δια της ατζέντας «νόμος και τάξη», μόνο επικίνδυνες καταστάσεις θα συνεχίσει να πυροδοτεί, θέτοντας τις ελευθερίες και τα δικαιώματα υπό σοβαρή αμφισβήτηση. Ο πρωθυπουργός οφείλει να το καταλάβει πριν να είναι αργά και να βάλει φρένο στον αυταρχικό κατήφορο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)