to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

20:18 | 31.07.2018

Πολιτική

«Αυτά είναι τα… ξεροκέφαλα γεγονότα», απαντάει ο Γ. Καραμέρος στον Γ. Πατούλη

«Με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, για την έγκυρη ενημέρωσή τους και προς αποφυγή δημιουργίας ψευδών και εσφαλμένων εντυπώσεων, η Περιφέρεια Αττικής απαντά (ξανά) σε σειρά ερωτημάτων»


«Με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, για την έγκυρη ενημέρωσή τους και προς αποφυγή δημιουργίας ψευδών και εσφαλμένων εντυπώσεων», η Περιφέρεια Αττικής απαντά (ξανά) σε σειρά ερωτημάτων.

Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος προς τον δημαρχο Αμαρουσίου, Γ. Πατούλη, ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα, Γ. Καραμέρος τονίζει αναλυτικά:

 • Σε ό,τι αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής: για πρώτη φορά στο πλαίσιο μιας συνολικής αντιπλημμυρικής στρατηγικής στην Αττική, η σημερινή Διοίκηση έχει δεσμεύσει για 160 έργα αντιπλημμυρικής υποδομής, μισό δισ. ευρώ.

 • Τα μέτρα αντιδιαβρωτικής προστασίας που πρέπει να ληφθούν στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, είναι αντικείμενο ενεργειών του οικείου Δασαρχείου, που, ως γνωστόν, δεν υπάγεται στην Περιφέρεια Αττικής.

 • Το αντιπλημμυρικό έργο στη Μάνδρα, στο ρέμα Αγ. Αικατερίνη - Σούρες ξεκινά εντός των προσεχών ημερών, με προϋπολογισμό 11 εκατομμυρίων. Το έργο της νέας χάραξης της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θηβών βρίσκεται στη διαδικασία ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

 • Σε ό,τι αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα του Αμαρουσίου, οι ευθύνες της Διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου, είναι, δυστυχώς για τους δημότες του, τεκμηριωμένες. Η δε περίπτωση του σκανδάλου του ρέματος Σαπφούς είναι ενδεικτική της αβελτηρίας και της αδιαφορίας της Διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου, σε βάρος των πολιτών και σε βάρος του περιβάλλοντος.

 • Όπως έχουμε ενημερώσει, εδώ και πάνω από 17 μήνες ο Δήμος Αμαρουσίου δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει, ενσωματώνοντας και τις αναγκαίες τεχνικές συμπληρώσεις, τη μελέτη για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς, που αύξησε από 6,3 σε 10,6 εκ. ευρώ τη χρηματοδότηση που την εγκρίναμε δύο φορές! Δεν έχουν αποξηλωθεί οι αυθαίρετες κατασκευές και δεν έχει απομακρυνθεί το παράνομο αμαξοστάσιο πίσω από την εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου στο ρέμα Σαπφούς, στο ύψος της οδού Αγίου Αθανασίου, παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων. Χρειάστηκαν 7 χρόνια για να διαπιστώσει η Διοίκηση του Δήμου την αναγκαιότητα διευθέτησης του ρέματος και άλλα 4 χρόνια για να εκπονήσει την οριστική μελέτη που είχε με αίτημά της διεκδικήσει και αναλάβει το 2013 από την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή Έργων του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Ευελπιστούμε ότι η «διορθωμένη» οριστική μελέτη θα συνοδεύεται με την οριζόμενη, εκ του νόμου 4014/2011, απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) των έργων της οριστικής μελέτης. Στις 4/12/2017, η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου παραδέχθηκε τελικά ότι η «ώριμη» μελέτη που είχε διαβιβάσει πριν 15 μήνες στην Περιφέρεια ήταν τεχνικά ελλιπέστατη. Η αποστολή της «διορθωμένης» οριστικής μελέτης μετά τις τεχνικές επισημάνσεις της Περιφέρειας Αττικής και με σχεδόν διπλάσιο προϋπολογισμό (από 6.230.000 σε 10.676.400!) αποτελεί αδιαμφισβήτητη ομολογία.

 • Το έργο της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής με προϋπολογισμό 10.6 εκ. ευρώ (πόσο που είναι δεσμευμένο) ενώ οι πιστώσεις για το 2018 είναι απλά ενδεικτικές, επειδή το έργο δεν προβλέπεται να ξεκινήσει εντός του 2018, λόγω των καθυστερήσεων του Δήμου Αμαρουσίου και του χρόνου που απαιτείται για τη δημοπράτησή του.

 • Η Περιφέρεια Αττικής δεν κάνει διακρίσεις. Δημοπρατεί τα έργα που είναι ώριμα και που συνοδεύονται από άρτιες τεχνικά μελέτες.

 • Η Περιφέρεια Αττικής έχει, ως όφειλε εκ του νόμου, σύμφωνα με συγκεκριμένο προγραμματισμό, προβεί σε καθαρισμούς των ρεμάτων. Συγκεκριμένα, το ρέμα Σαπφούς, το ανοικτό του τμήμα, έχει καθαριστεί από την Περιφέρεια πρόσφατα, στις 14 Ιουλίου 2018 ενώ εκ νέου οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, από την Παρασκευή 27 ως την Κυριακή 29/7 το καθάρισαν από τα φερτά υλικά.

 • Σε ό,τι αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα στην Πολεοδομική Ενότητα του Σωρού, από το 2011 έπρεπε ο δήμος Αμαρουσίου να καταθέσει μελέτη στην Περιφέρεια Αττικής για τον αποδέκτη του έργου, εκεί δηλ. όπου θα αποχετεύονται τα όμβρια ύδατα. Η σημερινή πρόταση του δήμου, που επαναλαμβάνει την παλαιότερη και απορριφθείσα από το 2011, είναι επιεικώς απαράδεκτη καθώς δεν πληροί τις τεχνικές προϋποθέσεις ώστε το έργο να λειτουργήσει αποτελεσματικά.  

 • Για το σύνολο του ρέματος του Ποδονίφτη το ΥΠΟΜΕΔΙ έχει αναλάβει τη σύνταξη συνολικής διευθέτησής του, σε συνεργασία με τους δήμους Ψυχικού, Φιλοθέης και Χαλανδρίου, σύμφωνα με το 105/27/11/17 πρακτικό της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής (ΚΣΕ) του άρθρου 140 του ν. 4070/12.

Αυτά είναι τα… ξεροκέφαλα γεγονότα, όσο κι αν δυσαρεστούν κάποιους, οι οποίοι επιχειρούν αναίσχυντα να τα διαστρεβλώσουν.

Τι ανέφερε νωρίτερα ο Γ. Πατούλης

Ο δήμαρχος Αμαρουσίυ και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης, χαρακτήρισε ψευδείς τους ισχυρισμούς της Περιφέρειας Αττικής για την αντιπλημμυρική προστασία .

«Η εξαφανισμένη Περιφερειάρχης, αντί να βγει και να ζητήσει μια δημόσια συγγνώμη για τα εγκληματικά λάθη και παραλείψεις της στο ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας, τόσο του Λεκανοπεδίου, όσο και του Δήμου Αμαρουσίου, μας «ζητά και τα ρέστα» , εκδίδοντας ανακοινώσεις που είναι γεμάτες ψέματα κι ανακρίβειες», τονίζει σε γραπτή του δήλωση .

Ο κ. Πατούλης, την καλούσε να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων που θέτει όπως:

- «πόσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που σχεδίασε η δική της Διοίκηση, έχουν μέχρι σήμερα ξεκινήσει και πόσα από τα 500 εκ. ευρώ που δήθεν έχει δεσμεύσει, έχουν εκταμιευθεί» ,

- «πως είναι δυνατόν για το ρέμα της Σαπφούς, από τη μια να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει έγκυρη μελέτη για το έργο από το Δήμο Αμαρουσίου κι από την άλλη να εγκρίνει χρηματοδότηση και μάλιστα δύο φορές κι αυξημένη, για ένα έργο που η ίδια ισχυρίζεται ότι έχει ελλιπή μελέτη» κ.α .

Ακόμη ο κ Πατούλης κατηγορεί την κ Δούρου ότι "μοιράζει τα έργα σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια , κομματικά και προσωπικά", ότι "όπως και στην περίπτωση της Μάνδρας, έτσι και τώρα, πετά το μπαλάκι των δικών της ευθυνών, στο Δασαρχείο" καθώς και ότι "νοιάζεται μόνο για την καρέκλα της εξουσίας και τα προνόμια που της εξασφαλίζει".

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)