to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:29 | 12.03.2019

Διεθνή

Αυστριακή ΥΠΕΞ: «Καλή συνομιλία» με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο για την παγκόσμια πολιτική κατάσταση

Συνάντηση διάρκειας μιάμιση ώρας με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την οποία, όπως δήλωσε απόψε η ίδια σε Αυστριακούς δημοσιογράφους στη Μόσχα, υπήρξε μία "καλή συνομιλία" για την παγκόσμια πολιτική κατάσταση, είχε στο Κρεμλίνο, η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ.


Η συνάντηση δεν προβλεπόταν στο πρόγραμμα της σημερινής επίσκεψης εργασίας της Αυστριακής υπουργού Εξωτερικών στη ρωσική πρωτεύουσα και είχε κρατηθεί μυστική μέχρι λίγο πριν την έναρξη της.

Νωρίτερα, και σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τις μεταξύ τους συνομιλίες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σργέι Λαβρόφ και η Αυστριακή ομόλογός του, είχαν ζητήσει την "επιστροφή στον διάλογο και την διπλωματία", ενόψει των εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, ενώ υπέγραψαν και μία κοινή διακήρυξη για τον αποκαλούμενο "Διάλογο του Σότσι", ανακοινώνοντας την επίσημη ίδρυση ενός Φόρουμ Κοινωνίας Πολιτών Αυστρίας και Ρωσίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών άσκησε έντονη κριτική στον σχεδιαζόμενο ειδικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων, για την καταπολέμηση της ρωσικής επιρροής στη Δύση.

Επισημαίνοντας πως αυτό το σχέδιο δεν έχει καμία σχέση με την διπλωματία και ανταποκρίνεται περισσότερο σε μία "νέα αμερικανική διπλωματία η οποία περιορίζεται σε απειλές , κυρώσεις, ή - όπως βλέπουμε - στην επιδίωξη να εξαγοράζει συμμάχους", ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως δεν γνωρίζει "κατά πόσο αυτό αρέσει στις χώρες, τις οποίες κάποιος θέλει να εξαγοράσει".

Ερωτηθείς ως προς την πιθανότητα αμερικανικών κυρώσεων κατά της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου „Nord Stream 2" , ο αρχηγός της ρωσικής διπλωματίας κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες πως ακολουθούν οικονομικά συμφέροντα για να οδηγήσουν τη Δύση στην αγορά ακριβού αμερικανικού φυσικού αερίου, και αυτή η στάση, όπως κατήγγειλε ο ίδιος, αντιβαίνει πλήρως στο Διεθνές Δίκαιο.

Των σημερινών συναντήσεων στη Μόσχα της Αυστριακής υπουργού Εξωτερικών με το πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ρώσο ομόλογό της Σεργέι Λαβρόφ, είχαν προηγηθεί οι συνομιλίες που είχε στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου στην Αγία Πετρούπολη με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος προέδρευε τότε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο πλαίσιο της Προεδρίας της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Η συνάντηση του Αυστριακού καγκελάριου με τον Ρώσο πρόεδρο φέρεται να είχε πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση με τα επιτελεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος βρέθηκε μία ημέρα αργότερα στην αυστριακή πρωτεύουσα και ενημερώθηκε από τον καγκελάριο για την συνάντηση του με τον Ρώσο πρόεδρο.

Εκείνη η συνάντηση Κουρτς-Πούτιν ήταν η τέταρτη μεταξύ τους πέρυσι, καθώς ο Αυστριακός καγκελάριος είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Μόσχα τον Φεβρουάριο 2018, στις 5 Ιουνίου είχε επισκεφθεί την Βιέννη ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος λίγο αργότερα, στις 18 Αυγούστου, είχε παραστεί ως προσκεκλημένος της, στον γάμο της Αυστριακής υπουργού Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, στο περιθώριο του οποίου υπήρξε η τρίτη συνάντησή του με τον Σεμπάστιαν Κουρτς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)