to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:16 | 11.12.2019

Διεθνή

Αυστρία: Υπερψηφίστηκε ρύθμιση κατά της απέλασης αιτούντων άσυλο που βρίσκονται σε μαθητεία

Με εξαίρεση το πρώην συγκυβερνών ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, τα άλλα τέσσερα κόμματα της αυστριακής Βουλής υπερψήφισαν σήμερα νομοθετική ρύθμιση που αποτρέπει την απέλαση και επιτρέπει την παραμονή στη χώρα, εκατοντάδων νέων που αιτούνται άσυλο από την Αυστρία και οι οποίοι απασχολούνται ως μαθητευόμενοι σε αυστριακές επιχειρήσεις.


   Η σημερινή απόφαση αποτελεί συνέχεια της κοινής νομοθετικής πρωτοβουλίας που είχαν καταθέσει για την απαραίτητη σχετική τροπολογία, στις αρχές Νοεμβρίου, τα τέσσερα κόμματα -Λαϊκό, Σοσιαλδημοκρατικό, Πράσινοι και ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία)- σε συνεννόηση με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Πέσορν.

   Η ρύθμιση έγινε "στο παρά πέντε", για εκατοντάδες νέους ανθρώπους οι οποίοι έχοντας λάβει αρνητική απάντηση στην αίτηση τους για χορήγηση ασύλου απειλούνται με απέλαση από τη χώρα.

   Μάλιστα, κατά τη σημερινή συζήτηση της τροπολογίας, ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών, αναφέροντας πως οι πρόσφυγες έχουν τη δυνατότητα να αρχίσουν μία μαθητεία μόνον σε επαγγέλματα με ελλείψεις τόνισε πως θα πρέπει να γίνει ένα επιπλέον βήμα και εκείνοι που ολοκληρώνουν την μαθητεία να μπορούν να παραμείνουν στην χώρα.

   Η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε και από τον εκπρόσωπο του ΝΕΟΣ, που επέκρινε το «στενό πνεύμα» της ρύθμισης, καθότι, όπως σημείωσε, από αυτή ωφελούνται μόνον εκείνοι για τους οποίους δεν έχει ήδη εκδοθεί απόφαση απέλασης τους, και επιπλέον πρόκειται για ένα είδος "ανοχής" για αυτούς που μπορούν να παραμείνουν ενόψει της μαθητείας, κάτι που συνιστά, όπως σημείωσε, ένα «αναξιοπρεπές θέατρο».

   Οι Πράσινοι, όπως ανέφερε η εκπρόσωπός τους, θα υποστήριζαν αποφάσεις σε εκτεταμένο βαθμό, συμφωνούν ωστόσο με την ρύθμιση «που αποτελεί τουλάχιστον μία από ανθρώπινη και οικονομική πλευρά, λογική λύση» για τους σχεδόν 800 νεαρούς πρόσφυγες που βρίσκονται στην Αυστρία σε μαθητεία.

   Για «πραγματική και ανθρώπινη λύση» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, του οποίου ο αρχηγός και εντολοδόχος καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς διεξάγει εδώ και σχεδόν δύο μήνες διαπραγματεύσεις με τους Πράσινους για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου.

   Κατά της ρύθμισης τάχθηκε με σφοδρότητα ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελευθέρων και πρώην υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση συνασπισμού του με το Λαϊκό Κόμμα, Χέρμπερτ Κικλ, λέγοντας πως στη βάση αυτή θα προκύψει στο τέλος η υποχρέωση οι μαθητευόμενοι να κρατηθούν στην Αυστρία, συμπεριλαμβανομένης και της συνένωσης οικογενειών.

   Σημειώνεται πως ο προηγούμενος κυβερνητικός συνασπισμός Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων -που κατέρρευσε της "Υπόθεσης Ίμπιζα"- είχε καταργήσει το νόμο που έδινε τη δυνατότητα σε πρόσφυγες να αρχίσουν μία μαθητεία σε επάγγελμα με ελλείψεις.

   Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός νυν υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Πέσορν επισήμανε ότι η σημερινή απόφαση στη Βουλή δεν συνιστά ούτε περιορισμό ούτε χαλάρωση του δικαιώματος ασύλου, αλλά αποτελεί απλά και μόνον μία αναβολή μίας αναγκαστικής απέλασης, ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος απεύθυνε έκκληση στους βουλευτές να αποσαφηνίσουν νομοθετικά στη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας «το τί θα πρέπει να είναι άσυλο και το τί μετανάστευση».

   Σύμφωνα με έρευνα του οικονομολόγου Φρίντριχ Σνάιντερ η απέλαση των μαθητευομένων θα προκαλούσε στη χώρα οικονομική ζημιά σε διψήφιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ. «Τόσο από την ανθρώπινη σκοπιά όσο και από την οικονομική, είναι απαράδεκτη η απέλαση αιτούντων άσυλο που βρίσκονται σε μαθητεία» τόνισε ο Φρίντριχ Σνάιντερ παρουσιάζοντας την έρευνά του.

   Σύμφωνα με τον ίδιο, για κάθε μαθητευόμενο που θα απελαύνονταν, το κράτος έχει απώλεια 100.000 ευρώ, ενώ εάν αυτοί παραμείνουν στην Αυστρία, ολοκληρώνοντας την μαθητεία τους θα πληρώνουν φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, όπως επίσης οι μισθοί και οι αμοιβές τους θα εισρέουν στην αυστριακή οικονομία, διότι οι ίδιοι θα είναι και καταναλωτές.

   Σε ό,τι αφορά γενικότερα τις απελάσεις, η πρόσφατη παρουσίαση από την δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία των πλήρων στοιχείων ως προς την προέλευση των ατόμων που απελάθηκαν το 2018 από την Αυστρία, καταρρέει ένας επιπλέον "μύθος" του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων που "βλέπει" πίσω από κάθε τι "κακό" σχεδόν αποκλειστικά και μόνον "τριτοκοσμικούς" αιτούντες άσυλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Αυστρία απέλασε μέσα στο 2018 περίπου 4.700 μετανάστες, εκ των οποίων πάνω από 60% ήταν Ευρωπαίοι πολίτες και από αυτούς οι περισσότεροι προέρχονταν από τη Σλοβακία, τη Σερβία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)