to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:37 | 30.11.2021

Διεθνή

Αυστρία: Βαριά πρόστιμα έως 7.200 ευρώ για όσους δεν εμβολιάζονται

Αντιμέτωποι με αυστηρές κυρώσεις οι κάτοικοι της Αυστρίας όταν αρνηθούν δύο επίσημες κλήσεις από το κράτος για εμβολιασμό


Από τον Φεβρουάριο του 2022 που θα καταστεί με νόμο, υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, όσοι κατοικούν στην Αυστρία και αρνούνται να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα έως και 7.200 ευρώ. Αυτό αποκάλυψε ένα προσχέδιο του νόμου που είδε το φως της δημοσιότητας και ετοιμάζει η αυστριακή κυβέρνηση να το ψηφίσει.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα γίνει υποχρεωτικός για όλους όσους διαμένουν μόνιμα στην Αυστρία, ενώ θα εξαιρούνται μόνο όσοι για λόγους υγείας δεν μπορούν να εμβολιαστούν όπως προβλέπει το προσχέδιο που δημοσίευσε η αυστριακή εφημερίδα Die Presse. Θα υπάρχουν εξαιρέσεις για τις έγκυες γυναίκες και για τους ανηλίκους ηλικίας έως δώδεκα ετών.

Αδιευκρίνιστο παραμένει ωστόσο αν οι νοσήσαντες θα αντιμετωπίζονται ίδια ​​με τα εμβολιασμένα άτομα, κι άλλα σημεία που θα καθοριστούν αργότερα με υπουργικές αποφάσεις. Η αναμνηστική τρίτη δόση θα θεωρείται υποχρεωτική.

Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στις 6 Δεκεμβρίου και αν ψηφιστεί θα τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με το προσχέδιο, όποιος/α κάτοικος της Αυστρίας αρνηθεί να πάει σε προγραμματισμένο ραντεβού εμβολιασμού θα λάβει επίσημη κλήση από τις τοπικές αρχές. Εάν το άτομο αποτύχει να εμφανιστεί, τότε θα κληθεί άλλη μια φορά μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Σε περίπτωση που αγνοήσει και το δεύτερο επίσημο αίτημα,  θα του επιβληθεί πρόστιμο 3.600 ευρώ ή φυλάκιση τεσσάρων εβδομάδων. Το πρόστιμο θα αυξηθεί σε 7.200 ευρώ σε όσους επιβληθεί δύο φορές πρόστιμο για παραβίαση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Η πρόταση του σχεδίου νόμου θα συζητηθεί την Τετάρτη, σε συνάντηση του υπουργού Υγείας Wolfgang Mückstein και της υπουργού για το Σύνταγμα, Karoline Edtstadler, με υγειονομικούς εμπειρογνώμονες και την αντιπολίτευση. Το νομοσχέδιο όταν θα ψηφιστεί, αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Ωστόσο, ορισμένες παράμετροι παραμένουν ασαφείς, όπως για παράδειγμα τι γίνεται εάν κάποιος συνεχίζει να αρνείται να εμβολιαστεί ακόμη και μετά την επιβολή των προστίμων. Σύμφωνα με την Die Presse, μία από τις λύσεις που συζητήθηκαν είναι ότι όσοι δεν μπορούν να αποδείξουν ότι είναι εμβολιασμένοι, θα λαμβάνουν πρόστιμο κάθε έξι μήνες.

Η Αυστρία λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, έλαβε δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος κορωνοϊού, επιβάλλοντας εθνικό lockdown στις 22 Νοεμβρίου. Επίσης από την Παρασκευή, η Αυστρία έκλεισε τα σύνορά της στους ταξιδιώτες από επτά χώρες της νότιας περιοχής της αφρικανικής ηπείρου λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκε κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον, στην περιοχή του Τιρόλου, σε ένα πρόσωπο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Νότια Αφρική.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)