to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:22 | 31.05.2021

Διεθνή

Αυστρία: Στα δικαστήρια για διαφθορά ο πρώην αντικαγκελάριος και ακροδεξιός ηγέτης Χ. Κ. Στράχε

Δύο και πλέον χρόνια από τις αποκαλύψεις της αποκαλούμενης "Υπόθεσης Ίμπιζα", της οποίας υπήρξε ο πρωταγωνιστής, επίκειται τώρα η πρώτη ποινική αγωγή εναντίον του πρώην αντικαγκελάριου της Αυστρίας και πρώην αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων


Δύο και πλέον χρόνια από τις αποκαλύψεις της αποκαλούμενης "Υπόθεσης Ίμπιζα", της οποίας υπήρξε ο πρωταγωνιστής, επίκειται τώρα η πρώτη ποινική αγωγή εναντίον του πρώην αντικαγκελάριου της Αυστρίας και πρώην αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, που από την 6η Ιουλίου καλείται να λογοδοτήσει στο Περιφερειακό Δικαστήριο Βιέννης, όπως έγινε απόψε γνωστό στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Πρόκειται για το "σκανδαλώδες βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής", που με τις εκρηκτικές αποκαλύψεις του για τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και τον τότε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελευθέρων Γιόχαν Γκουντένους, είχε οδηγήσει τον Μάιο του 2019 στην μεγαλύτερη μεταπολεμικά κυβερνητική κρίση στην Αυστρία και σε πρωτόγνωρες πολιτικές ανατροπές.

Η πρώτη αγωγή αφορά την υπόθεση των ιδιωτικών κλινικών και η σχετική έκθεση προθέσεων της Εισαγγελίας Οικονομικών και Διαφθοράς είχε διαβιβαστεί από την Ανωτέρα Εισαγγελία Βιέννης στο υπουργείο Δικαιοσύνης στις αρχές Φεβρουαρίου για λήψη απόφασης.

Ως μέλος της κυβέρνησης συνασπισμού του κόμματος του με το Λαϊκό Κόμμα του τότε και νυν καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε κάνει εκστρατεία υποστήριξης για την "Κλινική Βιέννης" του πρώην διευθυντή εταιρείας τυχερών παιχνιδιών και οδηγού αγώνων Βάλτερ Γκρούμπμιουλερ, για να συμπεριληφθεί αυτή στο λεγόμενο Ταμείο Χρηματοδότησης Ιδιωτικών Νοσοκομείων, και αυτό της επέτρεψε να εισπράττει για τις παροχές της απευθείας από τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.

Ο αντίστοιχος νόμος φέρεται να προχώρησε - τουλάχιστον σύμφωνα με το κατηγορητήριο - μετά από ερώτηση του Στράχε προς τον διευθυντή της κλινικής για το ποιος ομοσπονδιακός νόμος θα ήταν σημαντικός, ώστε η κλινική ομορφιάς, με κατάθεση σχετικής τροπολογίας να λάβει τις απαραίτητες άδειες.

Επειδή ο Γκρούμπμιουλερ -- εναντίον του οποίου έχει ασκηθεί επίσης αγωγή -- έκανε δωρεές στο Κόμμα των Ελευθέρων και είχε προσκαλέσει τον Στράχε στο σκάφος του, η Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς θεωρεί πως μία δωρεά του Γκράμπμοιύλερ στους Ελευθέρους καθιστά σαφές ότι ο νόμος εξαγοράστηκε, και για αυτό η ίδια προχώρησε σε αγωγές.

Γύρω από την υπόθεση των ιδιωτικών κλινικών διενεργούνται ήδη από καιρό έλεγχοι υποψιών εναντίον και του πρώην υπουργού Οικονομικών Χάρτβιγκ Λέγκερ και του διευθυντή θυγατρικής μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας, ενώ, όπως αναφέρεται σχετικά, ισχύει για όλους το τεκμήριο αθωότητας.

Η δίκη αρχικά έχει προγραμματιστεί για τέσσερις ημέρες και αν υπάρξει καταδίκη, ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μεταξύ έξι μηνών και πέντε ετών.

Από την πλευρά του, ο Γιόχαν Πάουερ, ο συνήγορος του Στράχε, έχει δηλώσει πεπεισμένος ότι ο πελάτης του θα αθωωθεί σε οποιαδήποτε κύρια δικαστική διαδικασία, "έχοντας ήδη αντικρούσει με αποδεικτικά στοιχεία τους ισχυρισμούς".

Στο βίντεο της "Υπόθεσης Ίμπιζα", που είχαν δημοσιοποιήσει στις 17 Μαΐου 2019, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, και που προκάλεσε παγκόσμιο σάλο, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία και υποτιθέμενη ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη, δημόσιες συμβάσεις, λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της απέναντι στον ίδιο και στο κόμμα του.

Στο βίντεο συζητούνται οι επενδυτικές δυνατότητες στην Αυστρία, αλλά και οι δυνατότητες παράκαμψης των νόμιμων οδών για χρηματοδότηση των Ελευθέρων, όπως και η πρόταση του Στράχε για εξαγορά, από την υποτιθέμενη επιχειρηματία, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας Kronen Zeitung, για να αυξηθεί η "υπέρ" του ίδιου επιρροή της εφημερίδας ενόψει των εκλογών.

Στο βίντεο, συνολικής διάρκειας πάνω από επτά ώρες -- που είχε καταγραφεί μυστικά τον Ιούλιο του 2017 σε βίλα στην Ίμπιζα και προφανώς αποτελούσε "παγίδα" για τον τότε αντικαγκελάριο και ακροδεξιό ηγέτη -- η υποτιθέμενη επιχειρηματίας δηλώνει την πρόθεσή της να επενδύσει στην Αυστρία, αφήνοντας επανειλημμένα να εννοηθεί ότι πρόκειται για "μαύρο χρήμα". .

Την παραίτησή του από αντικαγκελάριος της Αυστρίας και από αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε προφανώς αναγκαστεί να υποβάλει υπό το βάρος των αποκαλύψεων, στις 18 Μαίου 2019, την επομένη της δημοσιοποίησης του βίντεο της "Υπόθεσης Ίμπιζα".

Η "Υπόθεση" είχε την προσωρινή αποκορύφωσή της με την πτώση της συγκυβέρνησης των Ελευθέρων με το Λαϊκό Κόμμα του πρώην και νυν καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, τον Μάιο 2019, καθιστώντας αναγκαία την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 29 Σεπτεμβρίου 2019, τις οποίες κέρδισε το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο από τον Ιανουάριο του 2020 ηγείται του νέου κυβερνητικού συνασπισμού με τους Πράσινους.

Ο επί μία δεκαπενταετία πρώην αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος από τον Δεκέμβριο 2017 μέχρι τον Μάιο 2019 διετέλεσε αντικαγκελάριος (σ.σ. αντιπρόεδρος) της κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, διαγράφηκε οριστικά στις 13 Δεκεμβρίου 2019 από μέλος των Ελευθέρων, εξαιτίας "επιζήμιας συμπεριφοράς απέναντι στο κόμμα".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)