to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:14 | 19.05.2019

Διεθνή

Στη σκιά του «σκανδάλου Στράχε»: Ο πρόεδρος της Αυστρίας προτείνει εκλογές στις αρχές Σεπτεμβρίου

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε χτες τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το «συντομότερο δυνατόν», σε διάγγελμά του στη σκιά του σκανδάλου μετά από δημοσιοποίηση βίντεο όπου ο αντικαγκελάριος του, ο ακροδεξιός Στράχε, εμφανίζεται να υπόσχεται κρατικές συμβάσεις σε υποτιθέμενη ρωσίδα επιχειρηματία - Ο πρόεδρος Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν προτείνει τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών στις αρχές Σεπτεμβρίου


(ο Κρ. Κουρτς προσερχόμενος για τη δήλωση προς τα ΜΜΕ για την ανακήρυξη πρόωρων εκλογών)

Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου (με αξιοσημείωτη, μάλιστα, καθυστέρηση) την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και το τέλος της κυβερνητικής συνεργασίας του με το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO), που πλήττεται από σκάνδαλο διαφθοράς.

«Πρότεινα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την οργάνωση πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Κουρτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χτες, λίγες ώρες μετά την παραίτηση του αντικαγκελαρίου και αρχηγού του ακροδεξιού FPO Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε. Οι δυο τους σχημάτισαν τον Δεκέμβριο 2017 κυβέρνηση συνασπισμού, με πενταετή θητεία, με την συμμετοχή έξι ακροδεξιών υπουργών σε στρατηγικά πόστα, ανάμεσά τους τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών.

«Ως εδώ», δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος αναφερόμενος στην «υπόθεση της Ιμπιζα» και στην στάση του εταίρου του, η οποία «πλήττει την πολιτική της αλλαγής και την εικόνα της Αυστρίας». Ο Κουρτς δήλωσε ότι υπήρχαν ήδη κατά του Στράχε «βαριές» υποψίες για κατάχρηση εξουσίας με βάση αποκαλύψεις του Τύπου.

«Πράττω αυτό που είναι σωστό και αναγκαίο για την Αυστρία, καθώς το Κόμμα των Ελευθέρων βλάπτει το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι εκείνο που βάρυνε και υπήρξε προβληματικό στα λεγόμενα του Στράχε στο επίμαχο βίντεο ήταν οι ιδέες της κατάχρησης εξουσίας και οι χειρισμοί με τα χρήματα των αυστριακών φορολογούμενων.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, δεν είναι πλέον δυνατή μία συνέχιση της συνεργασίας με το Κόμμα των Ελευθέρων, όπως επίσης συνεχίζει να μην είναι δυνατή μία συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ τα μικρά κόμματα είναι πολύ μικρά (σ.σ. προφανώς για να υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία), και ως εκ τούτου ο ίδιος επέλεξε τις πρόωρες εκλογές.

Ο καγκελάριος ανέφερε πως δεν αποκόμισε την εντύπωση ότι το Κόμμα των Ελευθέρων έχει την βούληση να αλλάξει, κάτι το οποίο, όπως είπε, θα ήταν επιτακτικά αναγκαίο, ενώ χαρακτήρισε την καταγραφή του επίμαχου βίντεο επαίσχυντη καταγγέλοντας όμως ταυτόχρονα τις ιδέες της κατάχρησης εξουσίας που διατυπώνονται σε αυτό.

Επισημαίνοντας ακόμη πως εάν το Λαϊκό Κόμμα θα έχει στις επόμενες εκλογές τη δυνατότητα να δώσει σαφώς τον τόνο, θα μπορέσει ο ίδιος να συνεχίσει την αλλαγή την οποία έχει αρχίσει, ζήτησε να υπάρξουν σαφείς συνθήκες και σαφής εντολή των ψηφοφόρων. Θέλει να εργαστεί για την Αυστρία με την υποστήριξη της πλειοψηφίας του πληθυσμού, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν προτείνει τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών στις αρχές Σεπτεμβρίου

Ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν δήλωσε σήμερα ότι προτείνει τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Είναι πολύ σημαντικό για τους Αυστριακούς να τους δοθεί η ευκαιρία για μία νέα αρχή στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τους, για την κυβέρνησή τους, ανέφερε σε δήλωσή του ο βαν ντερ Μπέλεν, στην προεδρική κατοικία Χόφμπουργκ στην Βιέννη.

“Αυτή η νέα αρχή πρέπει να γίνει γρήγορα κι εντός των προβλέψεων του ομοσπονδιακού συντάγματος. Έτσι, προτείνω την διεξαγωγή εκλογών..., τον Σεπτέμβριο. Εάν είναι δυνατό, στις αρχές του Σεπτεμβρίου,” δήλωσε ο πρόεδρος της Αυστρίας.

Διαβάστε σχετικά με το σκάνδαλο, γνωστό πλέον και ως υπόθεση της Ίμπιζα, που προκαλεί ραγδαίες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Αυστρίας:

(Στο επίμαχο βίντεο, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη ρωσίδα επιχειρηματία δημόσιες συμβάσεις λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της προς το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων)

O αντικαγκελάριος της Αυστρίας και ηγέτης της ακροδεξιάς Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε παραιτήθηκε, μετά τη δημοσίευση ενός μυστικού βίντεο στο οποίο φαίνεται να προσφέρει κρατικές συμβάσεις σε αντάλλαγμα για την πολιτική υποστήριξη προς αυτόν και τον κόμμα του.

"Υπέβαλα την παραίτησή μου από τα καθήκοντα του αντικαγκελαρίου στον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος την έκανε δεκτή", ανακοίνωσε ο 49χρονος Στράχε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιένη. "Έκανα ένα σφάλμα και δεν θέλω αυτό να είναι ένα πρόσχημα για να αποδυναμώσει τον συνασπισμό", πρόσθεσε.

Τι διαδραματίζεται στο βίντεο της πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής

Ο Στράχε, όπως προαναφέρθηκε, υποσχόταν δημόσιες συμβάσεις λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 2017 σε υποτιθέμενη ρωσίδα επιχειρηματία με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της για το ακροδεξιό, εθνικιστικό κόμμα του, τους Ελεύθερους, σύμφωνα με αποκαλύψεις του περιοδικού Der Spiegel και της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung.

Οι δύο γερμανικές εκδόσεις υποστηρίζουν ότι σε βίντεο το οποίο έχουν στην κατοχή τους και του οποίου η εγκυρότητα έχει ελεγχθεί από ειδικούς, εμφανίζονται ο κ. Στράχε και ο έμπιστος συνεργάτης του και σημερινός επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελευθέρων Γιόχαν Γκουντένους τον Ιούλιο του 2017 σε βίλα στην Ίμπιζα, μαζί με την υποτιθέμενη ανιψιά ρώσου ολιγάρχη. Η γυναίκα δηλώνει την πρόθεσή της να επενδύσει στην Αυστρία περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αφήνει επανειλημμένα να εννοηθεί ότι πρόκειται ενδεχομένως για «μαύρο» χρήμα, το οποίο «δεν μπορεί να κατατεθεί στην τράπεζα». Η συνάντηση, η οποία, όπως αναφέρει το Spiegel, είχε προφανώς οργανωθεί ως παγίδα για τον αρχηγό των Ελευθέρων και βιντεοσκοπείτο από πολλές κάμερες σε όλο το σπίτι, διαρκεί έξι ώρες, στην διάρκεια των οποίων συζητούνται οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Αυστρία.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γερμανική ομάδα καλλιτεχνών κατά του εξτρεμισμού θεωρείται ότι σχετίζεται με το "βίντεο Στράχε"

Αγορά ΜΜΕ

Ένα σενάριο το οποίο συζητήθηκε αφορούσε την υποτιθέμενη εξαγορά του 50% της λαϊκής αυστριακής «Kronen Zeitung» από την «επιχειρηματία». Η εφημερίδα φθάνει σε περίπου έναν στους τέσσερις Αυστριακούς και περιγράφεται από τον κ. Στράχε ως εξαιρετικά ισχυρή, με τον ιδιοκτήτη της να συγκαταλέγεται στους δέκα πιο ισχυρούς ανθρώπους της χώρας. Θα μπορούσε, εκτιμά, να εκτινάξει τα ποσοστά του κόμματός του, από το 27% στο 34%, υπό την προϋπόθεση ότι πέντε άτομα από την σύνταξη θα απομακρύνονταν και στη θέση τους θα τοποθετούνταν κάποιοι άλλοι. «Οι δημοσιογράφοι έτσι κι αλλιώς είναι οι μεγαλύτερες πόρνες του πλανήτη», λέει ο σημερινός αντικαγκελάριος της Αυστρίας στην συνομιλήτριά του η οποία διατυπώνει την απορία αν κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει εύκολα. Διαβεβαιώνει μάλιστα ότι γνωρίζει και τον κατάλληλο άνθρωπο και αναφέρεται στον επενδυτή Χάινριχ Πατσίνα, ο οποίος «τα τελευταία 15 χρόνια αγόρασε όλα τα ουγγρικά ΜΜΕ για λογαριασμό του Βίκτορ Όρμπαν» και φρόντισε για τον - από τη μια μέρα στην άλλη - «αναπροσανατολισμό» της γραμμής τους. Μπορούμε να διδαχθούμε από τους Ούγγρους, σημειώνει ο κ. Στράχε και αναφέρει ότι θέλει να δημιουργήσει ένα μιντιακό τοπίο όπως αυτό του Όρμπαν. Ο κ. Πατσίνα πάντως, απαντώντας σε ερώτηση του Spiegel και της SZ, διαβεβαίωσε ότι δεν είχε καμία σχέση με την αυστριακή εφημερίδα.

Παράνομη χρηματοδότηση

Στο ίδιο βίντεο οι Στράχε και Γκουντένους εξηγούν στην συνομιλήτριά τους ένα πιθανότατα παράνομο σύστημα χρηματοδότησης του κόμματός τους: Υπάρχουν κάποιοι πολύ πλούσιοι, οι οποίοι καταβάλλουν μεταξύ 500.000 και δύο εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα ωστόσο δεν κατατίθενται στους Ελεύθερους, αλλά σε έναν φιλανθρωπικό σύλλογο, ο οποίος δεν έχει σχέση με το κόμμα και, επομένως, ο χορηγός αποφεύγει την αναφορά στο Ελεγκτικό Συνέδριο. (διαβάστε τη συνέχεια)

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές πανηγυρίζουν από το μεσημέρι στο κέντρο της Βιέννης, την παραίτηση του Αυστριακού αντικαγκελάριου και αρχηγού του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, απαιτώντας ταυτόχρονα τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)