to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:19 | 23.05.2016

Διεθνή

Αυστρία: Ο υποψήφιος των Πράσινων και γιος προσφύγων Βαν Ντερ Μπέλεν αναδείχθηκε νέος Πρόεδρος

Ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, υπερίσχυσε τελικά του ακροδεξιού ανθυποψηφίου του, Νόρμπερτ Χόφερ, με οριακή διαφορά. Νίκη για όλο τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο της Αυστρίας η ανάδειξη του Φαν ντερ Μπέλεν αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του - Ανακούφιση και στη Γαλλία


Οι επιστολικές ψήφοι, των οποίων η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα, σχεδόν ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στον χθεσινό δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών, έδωσαν τελικά τη νίκη στον νέο ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας, τον υποψήφιο στις εκλογές του κόμματος των Πράσινων και πρώην αρχηγό τους επί σειρά ετών, τον 72χρονο καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Βιέννης, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν.

Ένας μικρός αριθμός –μόλις 31.026 ψήφοι– αποδείχθηκε καθοριστικός για την επικράτησή του έναντι του αντιπάλου του, του 45χρονου υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος μετά την καταμέτρηση χθες βράδυ των ψηφοδελτίων της κάλπης διατηρούσε προβάδισμα, με ποσοστό 51,9% έναντι του 48,1% του Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν.

Το αποτέλεσμα αυτό αναστράφηκε σήμερα, με τον συνυπολογισμό των επιστολικών ψήφων υπέρ του Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν να τον φέρνουν στο 50,3% (συνολικά 2.254.484 ψήφοι), έναντι ενός 49,7% (2.223.458 ψήφοι) του Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος, λίγο πριν ανακοινωθεί το επίσημο τελικό αποτέλεσμα από τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, παραδέχθηκε την ήττα του με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Η πρώιμη παραδοχή της ήττας του από τον υποψήφιο των Ελευθέρων προφανώς σκόπευε να προλάβει την προσβολή του εκλογικού αποτελέσματος, στην οποία φέρεται να προετοιμαζόταν να προβεί η ηγεσία των Ελευθέρων, η οποία αναμένεται να τοποθετηθεί για το αποτέλεσμα των εκλογών αύριο το μεσημέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου του ίδιου με τον αρχηγό του κόμματος, τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Χάρη στις επιστολικές ψήφους, ο νέος Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος εξασφάλισε πλειοψηφία σε δύο ακόμη από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, εκείνα της Άνω Αυστρίας και του Τιρόλου, καθώς, ήδη από χθες, διατηρούσε προβάδισμα στα κρατίδια της Βιέννης και του Φόραλμπεργκ –όπου βρίσκεται η ιδιαίτερη πατρίδα του– ενώ πλειοψηφία κατέγραψε και στις εννέα πρωτεύουσες των κρατιδίων, κάτι που επιβεβαιώνει τις χθεσινές αναλύσεις πως στα αστικά κέντρα προηγείτο ο ίδιος και στην επαρχία ο Νόρμπερτ Χόφερ.

Ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν είναι ο πρώτος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας στην μεταπολεμική ιστορία της ο οποίος δεν προέρχεται από ένα των δύο κομμάτων που κυβερνούν στη χώρα μετά το 1945: το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας θα ορκιστεί στις 8 Ιουλίου, αναλαμβάνοντας τα νέα καθήκοντά του ως ο διάδοχος του εδώ και δώδεκα χρόνια ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας, Χάιντς Φίσερ, ο οποίος με δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο συνεχάρη ήδη θερμά τον διάδοχό του το απόγευμα, λίγο μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος.

Στις δηλώσεις του ο απερχόμενος πρόεδρος τόνισε πως το οριακό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών έδειξε πως δεν είναι λάθος να τονίζεται πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση ότι "κάθε ψήφος μετράει" και πως το εκλογικό δικαίωμα κατακτήθηκε με αγώνες και πρέπει να ασκείται πάντα.

ΣΥΡΙΖΑ: Νίκη για όλο τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο της Αυστρίας η ανάδειξη του Φαν ντερ Μπέλεν 

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την νίκη στις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας του υποψήφιου των Πρασίνων Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν. Η ανάδειξη ενός Πράσινου για πρώτη φορά στο ύπατο αξίωμα της Αυστριακής Δημοκρατίας και μάλιστα σε βάρος ενός υποψήφιου της ακροδεξιάς, συνιστά νίκη για όλο τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο της Αυστρίας. Ωστόσο, τα πολύ υψηλά ποσοστά του ακροδεξιού υποψήφιου στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο, αλλά και οι ανησυχητικές επιδόσεις των ακροδεξιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, είναι καιρός να σημάνουν κόκκινο συναγερμό για όλη την Ευρώπη. Η ξενόφοβη ρατσιστική άκρα δεξιά είναι προ των πυλών της εξουσίας, αν δεν τις έχει ήδη διαβεί. Μόνο η συστράτευση και η ενεργοποίηση των προοδευτικών δυνάμεων σε μια μεγάλη συμμαχία για τη δημοκρατία στην Ευρώπη, μπορεί να αναχαιτίσει τη διολίσθηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών στον αυταρχισμό, την ξενοφοβία και την απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών.  

Οικολόγοι-Πράσινοι: Χαιρετίζουμε τον πρώτο Πράσινο Πρόεδρο στην Ευρώπη - Μεγάλη η νίκη, μεγάλη η πρόκληση, μεγάλη η ευθύνη

Η σημερινή νίκη του Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν δεν αφορά μόνο την Αυστρία, αλλά όλη την Ευρώπη. Έρχεται μέσα σε κρίσιμες μέρες που μπορεί να καθορίσουν την ύπαρξη της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αποτελεί απόδειξη ότι η αντίσταση  στην αυξανόμενη τάση προς τα δεξιά στην Ευρώπη μπορεί να αρθρωθεi αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

To ΠΑΣΟΚ για τα αποτελέσματα των αυστριακών εκλογών

«Έστω και με ελάχιστη διαφορά η Ευρώπη έκλεισε την πόρτα στην ακροδεξιά. Οι εκλογές στην Αυστρία αποδεικνύουν ότι δεν αρκεί η αγωνία, χρειάζεται αγώνας κατά του φασισμού. Με μια ισχυρή Ευρωπαϊκή πολιτική που θα έχει ξανά στο επίκεντρο της τον άνθρωπο», σχολίασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία.

Την επικράτηση του υποψηφίου, των Πρασίνων, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, στην προεδρική εκλογή της Αυστρίας, χαιρέτισε και η Δημοκρατική Αριστερά υπογραμμίζοντας πως είναι μια πολύ σημαντική νίκη και αφορά όλη την Ευρώπη.

«Το μήνυμα είναι πλέον ξεκάθαρο για αλλαγή πολιτικών που θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης και θα συμπεριλαμβάνουν και τις τρεις διαστάσεις οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική. Τα ποσοστά της ακροδεξιάς είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Οι εφαρμοζόμενες σκληρές πολιτικές λιτότητας χωρίς οραματικό και ρεαλιστικό περιεχόμενο για την επόμενη ημέρα, σε συνδυασμό με τις συνεχείς προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο οδηγούν μεγάλες κοινωνικές μάζες σε ακροδεξιά μορφώματα που υπόσχονται μαγικές λύσεις εξόδου από την κρίση βασιζόμενα σε μια λαϊκίστικη, συντηρητική ρητορική. Είναι απαραίτητο σύντομα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις στην εφαρμογή των πολιτικών», αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά.

"Ανακούφιση" στο Παρίσι για την ήττα του Νόρμπερτ Χόφερ στις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας

Η γαλλική κυβέρνηση εξέφρασε την "ανακούφισή" της μετά τη νίκη του υποψηφίου των Πρασίνων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και την ήττα του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ στις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας.

Έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές στη Γαλλία, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αυξάνει τα ποσοστά του, συνεχάρη από την πλευρά του τον Χόφερ για το "καλό αποτέλεσμα" που πέτυχε, το οποίο "προαναγγέλλει μελλοντικές επιτυχίες".

Την περασμένη εβδομάδα το Παρίσι είχε εκφράσει ανησυχίες για την πιθανότητα να εκλεγεί πρόεδρος της Αυστρίας ο Χόφερ. "Ανακούφιση, βλέποντας ότι οι Αυστριακοί απορρίπτουν τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό. Όλοι θα πρέπει να πάρουν ένα μάθημα από αυτό στην Ευρώπη" έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς όταν ανακοινώθηκε ότι ο Βαν ντερ Μπέλεν κερδίζει τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 50,3%.

Ο Σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε από την πλευρά του ότι συγχαίρει "θερμά" τον Βαν ντερ Μπέλεν και "χαίρεται που θα συνεργαστεί μαζί του".

Η Γαλλία είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου η άκρα δεξιά συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά. Η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν φαίνεται, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, ότι θα περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν το 2017.

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες παρακολουθούσαν στενά τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία αφού αν τις κέρδιζε ο Χόφερ θα ήταν η πρώτη φορά που ο υποψήφιος ενός ακροδεξιού κόμματος θα αναλάμβανε την προεδρία κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένας μικρός αριθμός –μόλις 31.026 ψήφοι– αποδείχθηκε καθοριστικός για την επικράτησή του έναντι του αντιπάλου του, του 45χρονου υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος μετά την καταμέτρηση χθες βράδυ των ψηφοδελτίων της κάλπης διατηρούσε προβάδισμα, με ποσοστό 51,9% έναντι του 48,1% του Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)