to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:16 | 25.11.2019

Διεθνή

Αυστρία: Σε διάσπαση φαίνεται να οδηγείται το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων

Σε διάσπαση φαίνεται πως θα οδηγήσει τελικά το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, ο πρώην αρχηγός του και πρώην αντικαγκελάριος της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος είχε παραιτηθεί τον περασμένο Μάιο από όλα τα αξιώματά του εξαιτίας της φερόμενης άμεσης εμπλοκής του στο σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, γνωστό ως "Υπόθεση Ίμπιζα", ενώ την 1η Οκτωβρίου είχε ανακοινώσει και την πλήρη απόσυρσή του από την πολιτική.


    Με αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε απαιτεί τώρα από την νέα ηγεσία του κόμματος να αναστείλει τη διαθεσιμότητα στην οποία αυτή έχει θέσει τη συμμετοχή του ως κομματικό μέλος, να του δώσει την αρχηγία στην κομματική οργάνωση στη Βιέννη. Επιπλέον ζητά μέσα από τις αναρτήσεις του τη σύγκληση ενός κομματικού συνεδρίου, στο οποίο, όπως διατείνεται, θα αποφασίσει δημοκρατικά η κομματική βάση «ποιος πρέπει να ηγηθεί του κόμματος στο μέλλον», αλλά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο στην αυστριακή πρωτεύουσα.

   Η δημόσια αρχηγική επανεμφάνιση του Στράχε, με ομιλία του το περασμένο Σάββατο μπροστά στο Μέγαρο της Καγκελαρίας σε διαδήλωση εναντίον της απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση και οι τωρινές απαιτήσεις του, προκαλούν επιπλέον "πονοκεφάλους" στον Νόρμπερτ Χόφερ, τον διάδοχο του στην αρχηγία του Κόμματος των Ελευθέρων. Έξι μήνες μετά την "Υπόθεση Ίμπιζα", δύο μήνες από τις αποκαλύψεις για σπατάλες κομματικών χρημάτων από τον Στράχε και τη σύζυγο του για προσωπικά τους έξοδα, αλλά και μετά τις πρόσφατες κατηγορίες εναντίον του για αμφιλεγόμενους διορισμούς κομματικών στελεχών σε διευθυντικές θέσεις επιχειρήσεων, η ηγεσία του Κόμματος των Ελευθέρων δέχεται ήδη μεγάλες πιέσεις να προχωρήσει στην οριστική πλέον διαγραφή από το κόμμα του πρώην αρχηγού του. Ο οποίος με τις "τελεσιγραφικής" μορφής τωρινές απαιτήσεις του οδηγεί σε πιθανή διάσπαση του Ελευθέρους, αφού εμμέσως πλην σαφώς έχει εξαγγείλει την, σε διαφορετική περίπτωση, αυτόνομη κάθοδο του στις εκλογές στη Βιέννη, με ένα νέο, δικό του κόμμα.

   Παρατηρητές στη Βιέννη θεωρούν από πολύ πιθανή έως δεδομένη πλέον μία τέτοια εξέλιξη διάσπασης του Κόμματος των Ελευθέρων, έπειτα από μία αναμενόμενη δημιουργία εσωκομματικών ομάδων υποστήριξης του Στράχε από τη μία πλευρά και πιστών στη νέα κομματική ηγεσία, από την άλλη.

   Το γεγονός αυτό φαίνεται να στερεί οποιασδήποτε προοπτικής μία ενδεχόμενη εκ νέου κυβερνητική συνεργασία του ιδιαίτερα ασταθούς πλέον Κόμματος των Ελευθέρων με το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος μέχρι τώρα δεν απέκλειε αυτή την εκδοχή, αν και προς το παρόν διεξάγει συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης με τους Πράσινους.

   Πάντως, μία σειρά αξιωματούχων των Ελευθέρων, με σημερινές δηλώσεις τους απέκλειαν μία επιστροφή του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε στις τάξεις του κόμματος, ζητώντας μάλιστα, την επιτέλους οριστική διαγραφή του, έστω και με τον κίνδυνο εκείνος να προχωρήσει στην ίδρυση δικού του κόμματος, το οποίο σίγουρα θα αποσπούσε μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων και οπαδών από τους Ελεύθερους.

   Μόλις πρόσφατα, ο νυν αρχηγός των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ είχε αποκλείσει μία "πολιτική επιστροφή" του προκατόχου του στην ηγεσία του κόμματος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε «μία θαυμάσια σταδιοδρομία φθάνοντας μέχρι το αξίωμα του αντικαγκελάριου», όμως «κάποτε ένας δρόμος φθάνει επίσης στο τέλος και αυτός είναι τώρα στο τέλος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)